Június – A hónap érdekességei

Tudod-e?

Az év hatodik hónapja nevét Júnó római istennőről kapta. A régi magyar kalendáriumok Szent Iván havaként említik. Júniusban a nap a Ráktérítő felett jár, sugarai ott érik merőlegesen a Föld felszínét. Ezért, a mi félgömbünkön – az északin – megkezdődik a nyár, míg a déli félgömbön beköszönt a tél. Hivatalosan június 22-e a nyarunk kezdete. Ebben a hónapban a nappalok időtartama jóval meghaladja az éjszakáét, ilyenkor sokáig (este 8-ig is) világos van. Hazánkban a havi középhőmérséklet 19,1 C. Természetesen mértek már ennél többet, de kevesebbet is. Nyárelő lévén igazából még csak kóstolgatjuk a nyarat.

Változások a természetben

június Az állatok, növények élete kiteljesedett, valamennyi élőlény „teszi a dolgát”. Júniusban már teljes lombkoronájukat viselik a fák, apró, zöld gyümölcsök ígérik a termést. Pompáznak a kiskertek, a szántóföldek kalászosait szelíden ringatja a szél, csakúgy, mint a legelők, rétek növénytakaróit. Amerre csak járunk színek, illatok és hangok kavalkádja fogad bennünket. Madárdalból még bőven jut erre a hónapra is, hiszen ilyenkor „bölcsődések, óvodások” a madárfiókák. Órarendet lehetne készíteni hozzájuk, mert nem egy időben szólalnak meg. Legkorábban éneklő a kerti rozsdafarkú, később a széncinke, az ökörszem, a citromsármány, a kék cinke, majd az erdei pinty és a rigó csatlakozik az éneklőkhöz. Az év többi hónapjában azonban ez a madáróra már nem működik ilyen jól, mert a fiókák megnőnek, és a madarak kevesebbet „szólnak”.

Ahogy a madarak énekének, úgy a virágok nyílásának is lehet órarendet készíteni, hiszen megfigyelhetjük más-más napszakban virulnak. Pl., amikor a hajnalka kék tölcsérei becsukódnak, akkor nyílnak többek közt a kukacvirág (porcsinrózsa) tarka szirmai, majd alkonyattájt összecsukódnak, júniusés átadják a „stafétabotot” a fűszeres illatú estikének. Ez a virágóra aztán egész nyáron ketyeghet, mert a kertek, rétek, mezők színes virágai egymás után bontják szirmaikat. Most júniusban nyílnak még a liliomok és a rózsák is – tökéletes szépségük miatt, őket tartják a virágok királynőinek – de készülődik már a kardvirág és a dália is.

Hozzájuk képest sokkal szerényebb növény az úton-útfélen termő bodza, ám rendkívül hasznos. Illatos fehér virágaiból szörpöt készíthetünk.

Receptje: 2-3 literes befőttes üvegben 4-5 db jól megmosott virágfejet tegyünk rá, citrom levét, apróra vágott héját, és néhány evőkanál cukrot. 24 óra múlva finom szörp lesz belőle. A bodzavirágot palacsintatésztába mártva meg is lehet sütni. A később megszínesedő terméséből pedig csetelekvár készíthető. Az éretlen júniuszöld bogyókat azonban tilos megenni, mert mérgező anyagot tartalmaznak! Ám ha a bodza termése szép sötétlilára érik, a méreg eltűnik belőle. Gyógynövényként is számon tartják – vesebetegségek gyógyítására alkalmas.

Ebben a hónapban kezdenek érni a nyár első gyümölcsei is (cseresznye, eper, ribizli, málna). Ez a piros gyümölcsök hónapja.

júniusJúniusban már teljes létszámban megjelennek a lepkék, ill. hernyóik, a bogarak, a pókok és a szúnyogok. A legnépszerűbb bogárképviselő a hétpettyes katica. A katicabogarak egyes példányai ennél kevesebbet, de többet is, akár 12 pettyet is viselhetnek. A levéltetvek hasznos pusztítója: az emberek számára a „kedves” rovarok közé tartozik. Ilyenek pl. a szúnyogok. Meleg csapadékos nyarainkon hatalmas tömegekben lepnek el mindent s mindenkit. A gyötrő szúnyogok közül a nőstény állatok a vérszívók. Erőszakosságukkal, csípéseikkel megzavarják, megkeserítik a szabadban töltött tevékenységeinket. Védekezzünk ellenük!!! (Permetezés, füstölés, elektromos riasztók, spray-k, krémek….)

Jeles napok júniusban

Június 5. Pedagógusnap

Ezen a napon köszöntjük a pedagógusokat. Egy 1951-es minisztertanácsi határozat a pedagógusok munkájának társadalmi elismeréseként június első vasárnapját PEDAGÓGUSNAP-nak nyilvánította. Megünneplésére először 1952-ben került sor.

Június 8.

Medárd napja, ismert időjárásjósló nap egész Magyarországon. Évszázados megfigyeléseken alapul, manapság is hagyatkozunk rá, bár már nem vesszük olyan szigorúan szó szerint, mint elődeink. A megfigyelés lényege, hogy ha Medárdkor esik az eső, negyven napos esős, hűvösebb, felhős időjárás következik.

Június 19. Apák napja

b-2-shn_kinevelavegen.jpeg

Az egész világon megünneplik különböző időpontokban. Magyarországon ez a nap június 3. vasárnapja, 1984-ben ünnepelték először Miskolcon.

Június 24. Szent Iván napja

Keresztelő Szent János az utolsó próféta és Jézus előfutára, ő kereszteli meg Jézust. Az ő személye kapcsolja össze az Újszövetséget az Ószövetséggel.
Szent Iván a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. A napfordulókat már a keresztény egyház létrejötte előtt megünnepelték Egyiptomban és néhány közel keleti népnél, ezzel a Nap évenkénti megújulását kívánták mágikus úton elősegíteni.
A Szent Iván napi tűzgyújtáshoz különböző hiedelmek fűződtek.
Az ekkor gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső és a dögvész ellen és elősegíti a jó termést. A Szent
Iván-napi tűznek egészségvarázsló szerepe is volt, közvetlenül a tűz átugrálása, valamint a felette füstölt különféle növények révén.

Június 29. Péter- Pál napja

június

A népi hagyomány szerint június 29-e Péter, Pál napja az aratás kezdete. Sok a munka a földeken, nagy ünneplést nem tartanak ilyenkor.

Cibulka Gáborné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!