Az antibiotikumok helyes alkalmazásának szabályai

antibiotikum

Az antibiotikumok széleskörű alkalmazása a betegek millióinak jelentette az életbemaradást az előző évezred utolsó 50 évében.

A baktériumok az életüket veszélyeztető anyagokkal szemben védekezésre kényszerültek. Sajnos ez a folyamat túl jól sikerült, így a baktériumok nagy száma rezisztenssé vált az elérhető antibiotikumok jelentős részével szemben. A folyamatban rejlő veszély késői felismerése és az antibiotikum alkalmazásának hiányos ismerete a kórokozókat napjainkra szinte behozhatatlan előnyhöz juttatta. Az évezred végére, már a laikus média is rádöbbent a potenciális veszélyre és felmerült a kérdés, hogy –

Mi következik az antibiotikumok után?

Az intenzív kutatások ellenére még ma sem született meg a helyes válasz és a gyógyszeripar sem rendelkezik kellő számú vegyülettel, ami megoldaná a problémát.

Nem marad más hátra, mint a meglévő antibiotikumok helyes alkalmazása, annak érdekében, hogy a feltartóztathatatlanul terjedő rezisztencia sebességét csökkenthessük.

Valamennyiünk felelőssége, hogy az értékes fegyver továbbra is a lehető legtöbb beteg életét megmenthesse.

Hogyan védhetjük meg az antibiotikumok hatékonyságát?

Legfontosabb szabály, hogy csak akkor alkalmazzuk, amikor valóban bakteriális betegséggel állunk szemben. Az antibiotikumok nem hatnak a vírusokra, így a legtöbb légúti betegségben, melyet túlnyomórészt vírusok okoznak, teljesen feleslegesen adjuk. Nem igaz az a tévhit sem, hogy vírusbetegségben az antibiotikum megelőzné a bakteriális szövődményeket. Ezzel szemben a mellékhatások (pl. hasmenés) szinte mindig jelentkezhetnek.

Az antibiotikum nem lázcsillapító, ezért a lázas betegség önmagában nem elegendő indok, arra, hogy antibiotikumot adjunk. A lázas betegségek hátterében a gyermekkorban legtöbbször spontán gyógyuló vírusfertőzések állnak. Pihenés, folyadék és szükség esetén lázcsillapító elegendő a gyógyuláshoz. Az antibiotikum nem rövidíti le a vírusbetegség idejét és nem enyhíti a tüneteket sem.

Fontos szabály, hogy bakteriális betegség esetén helyes antibiotikumot válasszon az orvos és azt megfelelő adagban és megfelelő ideig alkalmazza.

Mit jelent ez? A baktériumok az antibiotikumok bizonyos körére érzékeny, másokra rezisztens. Nincs omnipotens, vagyis minden baktériumra ható antibiotikum. Minden kórokozóval szemben a leghatékonyabb antibiotikumot kell alkalmazni, vagyis azt, amire az a legbiztosabban elpusztul. Ezt csak a kezelőorvos választhatja ki, hiszen ő rendelkezik a lehetséges kórokozók érzékenységének ismeretével. Vagyis nem szabad otthonunkban, korábbi kezelésből megmaradt antibiotikumot adni orvosi utasítás nélkül. Az adag gyermekkorban általában testtömegre értendő. Ennek megfelelő mértékét csak a kezelőorvos tudja meghatározni. Az adag és a kezelés időtartama pontosan betartandó. Amikor már jobban van a beteg az még nem jelenti az összes kórokozó elpusztulását. A megszakított kezeléssel a betegség kiújulását és rezisztens törzsek kiszelektálódását kockáztatjuk.

Az antibiotikum igazi „csodaszer”. Helyesen alkalmazva halálos betegségeket (pl. agyhártyagyulladás) képes meggyógyítani, de a túlzott és helytelen használat következtében könnyen elértéktelenedik.
Mindannyiunk érdeke és felelőssége, hogy ez ne következzen be.

Dr.Fekete Ferenc« (Korábbi cikkek)Close
nátha1
Allergia, allergiás nátha

Ha az allergia szót halljuk, csaknem mindenki az allergiás náthára gondol, pedig az allergia azTovább

lidércnyomás
Éjszakai felriadás, avagy a lidércnyomás

Egyszer csak sikoltást hallunk a gyerekszobából, gyermekünket felülve, tágra nyílt szemekkel találjuk. Hadonászik és erősenTovább

Close