Ügyeskedjünk! – Halloween

Halloween

Ügyeskedjünk! – sorozat

Halloween

A Halloween elnevezés valamikor a 16. században alakult ki. A Mindenszentek előtti éjszakát – október 31-t – az írek All Hallow  Even (even = evening) Minden szentek estéje néven illették, majd a skótok ezt egyszerűsítették Halloweenre. Ez az angolszász országokban megtartott ünnep mind tartalmát, mind külsőségeit  tekintve pogány eredetű (pogány = nem keresztény).
A Halloween őse a kelta halotti kultúra, mely a boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe. A kelták úgy hitték, hogy október 31.-én a túlvilág és az evilág közötti határ elvékonyul és a természetfeletti lények átjöhetnek az emberek közé. A Halloween igazából Amerikában teljesedett ki, és vált ott az egyik legnépszerűbb vallási ünneppé. Mára sokat vesztett jelentőségéből és legalább annyira fogyasztói szokás, mint amennyire spirituális. Azt, hogy mekkora üzlet, mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy az amerikaiak több százmillió dollárt költenek tökre, gyertyára, jelmezekre, maszkokra, édességre, ebben az időszakban.

Néhány érdekesség

Az égő gyertyát rejtő töklámpás, a kibelezett sütőtök nagyon fontos szerepet kap az  az ünnep során, hiszen a tüzek, a máglyák mind-mind azt a célt szolgálják, hogy elijesszék a holtakat és az ártó szellemeket. Később a tűz riasztó funkciójához segítő szerepet is társítottak, a hiedelmek szerint  a fény utat mutat a meghalt, szeretett családtagok szellemeinek (ezért is teszik az ablakba, ajtó elé a töklámpásokat). Hajdanában Írországban még takarmányrépát, karalábét használtak lámpásnak. A töklámpás szokását Amerikában a bevándorlók honosították meg a 19. század közepén. Eleinte a kibelezett tök az aratási idény jelképe volt, később tették meg a Halloween jelképének.

A jelmezbe-öltözés és a kéregetés szokását is az írek vitték Amerikába.
Eredeti jelentése az volt:
– Ha az ember szellemnek vagy szörnynek öltözik, az ártó lények azt hiszik, egy közülük és békén hagyják – nem viszik el a lelkét.
– A házról-házra járással, ennivaló kéréssel pedig a holtak vándorlását akarták megkönnyíteni. „- Ahol nem kapnak enni ott megátkozzák a ház lakóit” – nagyjából ennyi az Amerikában elhangzó „frick or treat” („finomságot vagy csínyt más fordításban „csokit vagy csalunk” mögöttes jelentése).

A Halloweenhez köthető jelképek közül igen kedvelt még a fekete macska, a, boszorkány, a denevér, a pók és a vámpír is.

Európában viszont a Halloween hosszú időre feledésbe merült. Ez az angolszász népszokás mostanában azonban újra vitathatatlanul divatba jött – de mindenféle jelentőség nélkül, eltorzított változatban jelenik meg. Népszerűsítésében nagy jelentősége van a különféle médiáknak (TV, filmek, újságok, internet, stb.)

dísztökökMagyarországon a 2000-es évek elején kezdett elterjedni Halloween ünnepe.

Főleg a fiatalok körében „menő dolog” erre készülni – tököt faragni, beöltözni és főleg bulizni, szórakozni. Ám mivel nálunk Mindenszentek és Halottak napja szomorúságra okot adó ünnep, ezért a magyar kultúrízléstől sokan idegennek tartják az ezen napok előestéjén (okt. 31.-én) való vidámkodásokat.

Megoszlanak tehát a vélemények és az érzések, lehet ellenezni vagy lelkesedni  Halloweenért!

– Mindenki döntse el, melyik táborhoz csatlakozik! Az viszont tagadhatatlan tény, hogy évről-évre egyre nagyobb teret hódít és a legkisebbeknek, a gyerekeknek már szinte természetessé válik ez a szokás. Akárcsak farsangkor jelmezbe öltöznek már az ovisok és a kisiskolások is! Felmérések igazolják, hogy jelentősen megnő ilyenkor a jelmezkölcsönzők forgalma!

Íme néhány Halloween-i ötlet, praktika a lakásdíszítésre, jelmezre, étkezésre

• Egy-két dísztök segítségével már hangulatba hozhatjuk magunkat. Sőt, hurkapálcára ragasztott – kartonpapírból kivágott denevér figurákat is tűzhetünk beléjük.

mandarin

• A hagyományos töklámpás illúziót faragás nélkül is elérhetjük, amennyiben bent, a lakás különböző helyiségeit szeretnénk dekorálni. Elég hozzá néhány narancs vagy mandarin, és egy fekete filctoll! Engedjük szabadon a fantáziánkat és máris készülhetnek a vicces, vagy éppen riasztó „tökfejek”! (Ha elrontod, egy törléssel módosíthatod, javíthatod!) Ezt bátran készíthetik egyedül is a gyerekek, ellenben a sok veszélyt magában rejtő tökfaragással! Ott a balesetek elkerülésére nagyon vigyázni kell! Az sem mellékes, hogyha kedvünk támad, el is fogyaszthatjuk őket!

horror-szendvicset• Ha már az evésnél tartunk, készíthetünk „horror-szendvicset” is.
Hozzávalók:

2 toast kenyér,
5 db virsli,
salátalevél,
egy kis ketchup.

A megfőzött virslik végét köröm alakúra csípjük ki és töltsük ki a rést  ketchuppal. Helyezzük el a két kenyér és a salátalevél közé őket úgy, hogy kézfejet  formáljanak.

Batman jelmez és álarc

boszorkány jelmez

• Nem hiányozhat a halloweeni partiról egy-egy 

ütős jelmez, ill. maszk vagy arcfestés sem.

A denevér „alap” ruhája minden gyermeknél megtalálható.

A szárnyat és a sapkára a füleket bármilyen sötétebb, használt függönyből, terítőből, anya régi szoknyájából elkészíthetjük.  

A banya és csontváz. 

arcfestésAz arcfestés szabályai: A festék u.n. „színész” arcfesték legyen! A legtöbb ember bőrének nem árt, hiszen ilyen célra készült, ám érdemes kipróbálni a kar érzékeny bőrén, nem okoz-e  allergiát. Szappannal lemosható.
Használhatsz smink szivacsot, 2-3 darabot érdemes beszerezni, és ecsetekből is legalább egy vékony és egy vastagabb végűt a különböző vonalak és tónusok kiemelése céljából.

Jó készülődést és jó szórakozást kívánok!

Figyelem! Ügyeskedjünk tovább! A rovat folytatódik…     

 előző Ügyeskedjünk! >>>>

Cibulka Gáborné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!