Szoptató anya számára javasolt táplálkozási és életmódbeli tanácsok
A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, amely megfelelő mennyiségben, minőségben és arányban tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek a fejlődéshez szükségesek.
A szoptató anya táplálkozása és életmódja befolyásolja az anyatej termelődését és összetevőit.
Energia- és tápanyagszükséglet
A szoptató anyukáknak kb. 600–700 kcal-val több energiára van szükségük naponta; változatos, napi 4-5-szöri étkezés javasolt.
A fehérjeszükséglet napi kb. 20 grammal növekszik a szoptatás ideje alatt.
Emelkedik az A-, a C-, a D-vitamin- és a folsavszükséglet, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium-, a magnézium-, a foszfor-, a jód- és a cinkigény is.
A folyadékbevitelt is növelni kell, átlagosan kb. 850 ml tej képződik naponta, ezért javasolt a szoptató anyukáknak a napi ajánlott 1,5–2 liter folyadék mellett még plusz 1 liter folyadékot fogyasztani. Tehát tanácsos annyival több folyadékot inni naponta, mint amennyi anyatej termelődik.
A folyadék pótlására a víz, ásványvíz, gyümölcsteák, tejes italok, turmixok, 100%-os, facsart gyümölcs- és zöldséglevek, tejtermelést segítő teák a legalkalmasabbak.
Javasolt élelmiszerek
Az étrend gerincét az összetett szénhidrátokból álló, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségfélék és gyümölcsök alkossák.
Gabonafélékből javasolt a teljes kiőrlésű lisztek, pékáruk, tészták, müzlik és a barna rizs. Ezek az élelmiszerek magas rost-, vitamin- (E-, B1-, B2-, B6-vitaminok) és ásványianyag- (kálium, magnézium) tartalmúak.
A megnövekedett fehérjeszükséglet fedezésére alkalmasak a sovány húsfélék (csirke, pulyka, halak, sovány sertés, marha); a tej és a tejtermékek (kefir, joghurt, túró, sajt), a sovány felvágottak (sonka- és párizsifélék), és a tojás.
A zsiradékok közül a növényi eredetű olajok és a jó minőségű margarinok fogyasztása előnyösebb az állati eredetű zsiradékokkal szemben.
Mérséklendő és nem ajánlott élelmiszerek
Csökkenteni javasolt a fehér liszt és a belőle készült kenyerek, péksütemények fogyasztását, a cukor és a cukorral készült édességek, élelmiszerek bevitelét.
A zöldségek közül a magas cellulóz- és aromatartalmú zöldségek puffadást, hasfájást okozhatnak a csecsemőknél (pl. kelkáposzta, karfiol, karalábé, káposzta, fokhagyma, kukorica, zöldborsó, száraz hüvelyesek), ezért fogyasztásuk kerülendő, főleg a szoptatás első hónapjaiban. A későbbiekben óvatosan megpróbálható ezek fogyasztása, és ha a csecsemő számára nem okoz panaszt, akkor fogyaszthatók.
A gyümölcsök közül csökkenteni kell az eper, málna, citrusfélék fogyasztását. A málna és eper ízét adó anyagok az anyatejbe nagy mennyiségben átjutnak, ezt sok baba nehezebben tolerálja; esetleg allergizáló hatású is lehet.
A magas illóolaj-tartalmú fűszereket, ételízesítőket is célszerű kerülni, például bors, csípőspaprika-félék, zsálya, torma, chili.
A sófogyasztást is csökkenteni javasolt, ajánlott a jódozott konyhasó mértékletes használata.
Életmódbeli tanácsok
Fontos a pihenés és a lazítás, amely jótékonyan befolyásolhatja a tejképződést, ezért az anya sokat pihenjen.
Legalább a baba 6 hetes koráig célszerű várni a sport elkezdésével. A szoptató nőknek kevésbé javasolt a futás vagy bármilyen sok ugrálással járó sport űzése. Érdemes fokozatosan, kíméletesen elkezdeni a sportolást, kerülni kell az izomlázat és a túlzott terhelést. Az izomláz miatt emelkedik a tejsavszint, amely befolyásolhatja az anyatej ízét, emellett hátráltatja az anyatej képződését.
A valamilyen szempontból hiányosan táplálkozó anyának a saját szervezetében raktározott készleteit kell felhasználnia, hogy az anyatej tápanyag-összetétele a csecsemő számára megfelelő maradjon, s nem biztos, hogy az anyai készletek elegendők, illetve az anyai zsírszövet lebontása révén a zsírszövetben, a hasznos tápanyagok mellett, felhalmozódhatnak olyan zsírban oldódó vegyületek, méreganyagok, amelyek káros hatást fejthetnek ki a csecsemőre (pl. nehézfémek). Ugyanez a folyamat játszódik le akkor is, ha az anyuka szoptatás mellett fogyókúrába kezd, ezért a szoptatás alatt a fogyókúrát az édesanyáknak nem javasoljuk.
A feketekávé, a koffeintartalmú üdítők és az erős fekete teák hatóanyagai átjutnak az anyatejbe, amelyek a csecsemőket túlzottan élénkítik, esetlegesen alvás- és magatartászavarokat okozhatnak.
A dohányzás teljes tilalom alá esik!
A nikotin átjut az anyatejbe, koncentrációja az anyatejben az anya vérében mérhetőnek akár háromszorosa is lehet.