Műtétre várva – teendők a műtét előtt, a műtét napján és után

műtét előtt

Minden szülő fél, tanácstalan, ha gyermeke műtétre szorul.

Még akkor is, ha van idő felkészülni vagy talán éppen azért, mert van idő elgondolkozni. Sokan az információkat ismerősöktől, az internetről szerzik, így hamis vagy nem reális tudást tesznek magukévá. Mi, az Urológiai sebészeten dolgozó nővérek naponta szembesülünk ezekkel a problémákkal, ezért szeretnék egy kis segítséget, fogódzót adni szülőknek és gyerekeknek, hogy könnyebben tudjanak felkészülni egy tervezett műtétre.

A sebész orvossal való találkozás alkalmával válik egyértelművé, hogy operálni kell a gyermeket. Ekkor az orvos elmondja, milyen beavatkozásra van szükség, körülbelül hány napot kell kórházban tölteni. Persze a szülő ilyenkor zavarában talán fel sem fog minden információt. Mindenkit arra bíztatunk: tájékozódjanak újra akár az orvostól vagy az osztályon dolgozó nővérektől. A tervezett (elektív) műtétet a páciensnél a legoptimálisabb időpontban és egészségi állapotban végzik el. Ha kitűzik, a műtét napját indulhat a felkészülés.

Teendők műtét előtt:

Néhány nappal a műtét előtt fel kell keresni az altatóorvost, aki arról dönt, hogy altatható-e gyermek? Előírhat még egyéb vizsgálatokat (laboratóriumi, kardiológiai, bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti) is. Legyünk tisztában azzal, hogy lázas, náthás, köhögős, hányós, hasmenéses beteg gyermeket nem altatnak el, mert ennek veszélye, szövődménye lehet.

A legfontosabb feladat gyermeküket lelkileg felkészíteni, hogy mi vár rájuk.

Tapasztalataink szerint ez gyakran elmarad. Hangsúlyoznánk, hogy minden korosztálynak a saját értelmi szintjén kell elmondani mi fog történni. Mindezt elsősorban a szülőknek kell megtenni, mert hiszen bennük bízik a gyermek.

Nem szabad hazudni sem, de hamis reményt kelteni sem.

Mindig tájékozódjunk, hogy az adott sebészeti osztályra mit kell (pizsama, papucs, tisztálkodási szerek, pohár, játék, könyv stb.) illetve mit lehet (enni- és innivaló) vinni.

Teendők a műtét napján:

20160210_1030301Talán sokaknak furcsa, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy előző este vagy műtét reggelén fürdessék meg gyermeküket, különös tekintettel a körmökre. Nagyobbak esetén gondoskodjanak a körömlakk lemosásáról. Lehetőleg már otthon vegyék le az ékszereket, órát.

Altatás előtt nem szabad enni, inni utoljára hajnalban lehet. Nagyon kell ügyelni, hogy véletlenül se jusson gyermekük ételhez, italhoz, mert altatáskor hányhatnak, félrenyelhetnek és ez súlyos következménnyel járhat.

Miután az osztályról a műtőbe fog kerülni a gyermek a betegazonosítás miatt mindenki előírás szerint kap karszalagot, melyen a név és más azonosítók szerepelnek. Kérjük, hogy ne vegyék le, ha megsérül, kicseréljük.

Felvételkor az ápolók még egyszer részletesen elmondják, mire figyeljenek, mire számíthatnak (pl. műtét után infúziót, esetleg oxigént fog kapni a gyermek, de ettől nem kell megijedni).

Teendők műtét után:

Tudnunk kell, hogy mindenki másképpen reagál az altatásra, vannak általános szabályok, de ezek nem mindenkire érvényesek. Forduljanak bizalommal a nővérekhez, mondják el aggályaikat. Az ápoló személyzet a gyermekek érdekeit nézi, ne ellenségként tekintsenek rájuk. Viszont a szülőkhöz képest objektívek tudnak maradni. Megértjük, ha izgulnak, de jó, ha betartják az orvosok és nővérek tanácsait, mert ezek a gyors gyógyulást szolgálják. Mindig csak azt és akkor adjanak inni (tea, szénsavmentes ásványvíz) és enni (keksz, ropi, puding), amit a nővérek javasolnak.

Ugyan az elmúlt évtizedekben az altatási és műtéti technika fejlődésének köszönhetően rövidebb időt kell kórházban tölteni, de fontos felkészülniük arra, hogy türelemmel foglalkozzanak és foglalják el gyermeküket a műtétet követően.

A szülőknek a legtöbb osztályon lehetősége van a gyermekük mellett maradni így elősegíteni a gyógyulást, elkerülni a felesleges lelki megrázkódtatást.

Ne felejtsék el: egy műtét komoly beavatkozás, jelentőségét nem szabad eltúlozni, de alábecsülni sem!

Martonné Fehér Gabriella

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!