Március – a hónap érdekességei

március golyahir

Tudod-e?

Az év harmadik hónapja Marsról, a küzdelem és a háború istenéről kapta a nevét. A régen élt emberek hite szerint a hadisten a tavaszi vetéseket is védelmezte, a földben már mozgolódó magokat óvta. A természet öröknaptárának egyik legfontosabb napja minden évben március 21-ém érkezik el. Ekkor a Nap sugarai az egyenlítő felett merőlegesen érik a Föld felszínét.

A Nap az északi és déli félgömböt egyenlő mértékben sugározza be, a mi féltekénken ez a nap a tavaszi napéjegyenlőség napja, ilyenkor pontosan annyi ideig tart a sötétség, mint a világosság. Ez jeleneti a tavasz kezdetét, a déli féltekén pedig ilyenkor kezdődik az ősz.

Változások a természetben

Bizony nem mindig távozik könnyen a tél. Lassanként azonban felébred fagyos álmából a természet. Előfordulhat azonban estenként még itt-ott hótakaró, de az átlaghőmérséklet már 5,3 ºC.
A bokrok és a fák apró duzzanatokat növesztenek. Ezek a kis csomók a rügyek, melyek „becsomagolva”, összegöngyölve zárják magukba a későbbi leveleket és virágokat. A melegedő talaj apró szemcséi fellazulnak, a víz elindul a növények gyökerein keresztül a szárba, ezzel kezdetét veszi a növekedésük. A „jel” a fejlődésükre pedig a fény.

A márciusi virágokat még könnyen leltárba vehetjük. A hóvirágok, a krókuszok után szerényen virágzik a mogyoróbokor barkája. Erdőkben, kertekben kéklik az ibolya, szántókon, mocsaras réteken virul a gólyahír, dombos lejtőkön nyílik a csillagvirág és a kökörcsin. Ezeket a virágokat nem érdemes leszedni, mert hamar elhervadnak, sőt van, amelyiket nem is szabad letépni, mert védett (ilyen például a hóvirág). Híres tavaszi virág még a kankalin, vagy más néven primula. Kertészek által nemesített változatai pompás színekben cserepes virágként vásárolhatóak, melyek aztán erkélyre, kertekbe kiültethetőek. A napsugár mint varázsló ébreszti fel az apró férgeket, rovarokat, bogarakat. Életjelenségeik a felmelegedés mértékétől indulnak meg.

A napok hosszabbodása hatással van a madarak életritmusára is. A napfény az a jel, amely a madarakat is figyelmezteti: lesz táplálék, felnevelhetőek az utódok… korán keltő balkáni gerle már építi egyszerű fészkét, akárcsak a holló és az erdei fülesbagoly. Hosszú útjuk után megérkeznek a gólyák is (kora márciusi menetrendjük van) – ők ősszel itt hagyott, régen felépített, biztonságos fészküket keresik meg.

mogyoróvirág-hazelnut-676960_640Néhány jó tanács

– Csalóka még az időjárás. Márciusban is találkozhatunk olykor metsző, hideg széllel, mely vörösre csípi az arcunkat, megtépázza hajunkat. Ezért soha ne a naptárnak, hanem mindig az időjárásnak megfelelően öltözzünk! A réteges ruházat jó és célszerű ilyenkor.
– Télen jóval kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk, ezért sokkal védtelenebb.
„Tavaszi fáradságról”=gyengeségről, aluszékonyságról panaszkodunk. Ezek a tünetek gyógyszerek nélkül is gyógyíthatók, tartózkodjunk minél többet friss levegőn, jó időben napfürdőzzünk eleinte 1-2 percet, azután fokozatosan egyre többet. Igyekezzünk továbbá minél több gyümölcsöt és zöldségfélét enni (újhagyma, retek, saláta, snidling stb.).

Jeles napok március hónapban

Március 8. Nemzetközi Nőmozgalom napja

1910-ben Koppenhágában döntöttek úgy, hogy ez legyen a nemzetközi nőmozgalom napja. Céljuk: a nőknek a férfiakkal azonos jogokat kiharcolni világszerte.

Március 15. Nemzeti ünnepünk

Az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére ezen a napon ünnepli a magyar nép a szabadság kivívását.

Március 22. A víz világnapja

Húsvét

A keresztény vallások Jézus feltámadását ünneplik ekkor. A húsvéti népszokások közül a locsolkodás és a tojásfestés a legelterjedtebb. Régen a kútnál vödörrel öntözték meg a legények a leányokat, hogy el ne hervadjanak. Ma már a szelídebb kölnivizes locsolkodás járja inkább. Napja a húsvét hétfő. A locsolkodó fiúkat otthon festett hímes tojásokkal illik megajándékozni – ez mindig a lányok és asszonyok feladata.

A nyári időszámítás kezdete

1998-ban az Európai Unió összehangolta a tagállamok átállását a nyári időszámításra, mely március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart.

Cibulka Gáborné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!