Hallás, Nagyothallás+

hallászavar, nagyothallás

A hallás élettani folyamat, amelynek során hangrezgésekből hangérzet keletkezik.

A nagyothallás megnehezíti a külvilág ingereinek észlelését és a beszéd megértését. A nagyothallás lehet kvantitatív és kvalitatív, azaz mennyiségi és minőségi.

Leginkább a kvantitatív hallaszavarokat vizsgáljuk.

Ennek típusai: vezetéses, idegi és kevert nagyothallás.

Kvalitatív hallászavar esetén a beteg nem különbözteti meg az ingereket.

Példával élve: nem tudja, hogy a vonat sípolt vagy az anyja szólt hozzá.

Az újszülött kori és csecsemőkori nagyothallás „láthatatlan” handicap”. Felismerése olykor nem könnyű.

Magyarországon a szülések számát figyelembe véve évente 70-80 újszülöttnél áll fenn hallászavar. Az intenzív osztályra kerülő csecsemőknél a nagyothallás akár 10% is lehet.

A diagnózis felállítása „team” munka. Fül-orr-gégész orvos, audiológus orvos és asszisztens, valamint gyógypedagógus vesz részt a kivizsgálásban.

Idegi eredet esetén, ha az 30-40%-ban áll fenn, hallókészüléket adunk. A hallókészülék viselése során a legtöbb gyermek megtanul beszélni. A fő cél a teljes integráció az oktatás során és az életben is.

A vezetéses nagyothallás orvosilag jól kezelhető, eszközös, műtéti úton.

Kórházunkban jelenleg is folyik alapkutatás a Magyar Tudományos Akadémia munkacsoportjával. A vizsgálat célja, hogy a hallókészülék-adás után felmérjük a csecsemő sírási hangjának megváltozását. Hasonlóan a felnőtt ép halló és nagyothalló beszédéhez – feltételezésünk szerint – létrejön a hang és a hallás között egy „feed back”, azaz visszacsatolás a hallókészülék alkalmazásakor. Kutatásunk végső célja a hallókészülék megfelelő működésének ellenőrzése. Végleges eredményeink még nincsenek, de az eddigi komputeres analízis alapján bíztatóak a vizsgálatok.

Dr. Farkas Zsolt  Ph.D

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!