Főmenü

Hallás, Nagyothallás+

fülészeti vizsgálat-DRF

A hallás élettani folyamat, amelynek során hangrezgésekből hangérzet keletkezik.

A nagyothallás megnehezíti a külvilág ingereinek észlelését és a beszéd megértését. A nagyothallás lehet kvantitatív és kvalitatív, azaz mennyiségi és minőségi.

Leginkább a kvantitatív hallászavarokat vizsgáljuk.

Ennek típusai: vezetéses, idegi és kevert nagyothallás.

Kvalitatív hallászavar esetén a beteg nem különbözteti meg az ingereket.

Példával élve: nem tudja, hogy a vonat sípolt vagy az anyja szólt hozzá.

Az újszülött kori és csecsemőkori nagyothallás „láthatatlan” handicap”. Felismerése olykor nem könnyű.

Magyarországon a szülések számát figyelembe véve évente 70-80 újszülöttnél áll fenn hallászavar. Az intenzív osztályra kerülő csecsemőknél a nagyothallás akár 10% is lehet.

A diagnózis felállítása „team” munka. Fül-orr-gégész orvos, audiológus orvos és asszisztens, valamint gyógypedagógus vesz részt a kivizsgálásban.

A vezetéses nagyothallás orvosilag jól kezelhető, eszközös, műtéti úton.

Idegi eredet esetén, ha az 30-40%-ban áll fenn, hallókészüléket adunk. A hallókészülék viselése során a legtöbb gyermek megtanul beszélni. A fő cél a teljes integráció az oktatás során és az életben is.

Kórházunkban jelenleg is folyik alapkutatás a Magyar Tudományos Akadémia munkacsoportjával. A vizsgálat célja, hogy a hallókészülék-adás után felmérjük a csecsemő sírási hangjának megváltozását. Hasonlóan a felnőtt ép halló és nagyothalló beszédéhez – feltételezésünk szerint – létrejön a hang és a hallás között egy „feed back”, azaz visszacsatolás a hallókészülék alkalmazásakor. Kutatásunk végső célja a hallókészülék megfelelő működésének ellenőrzése. Végleges eredményeink még nincsenek, de az eddigi komputeres analízis alapján biztatóak a vizsgálatok.

Dr. Farkas Zsolt  Ph.DClose
Read more:
kapszulás endoszkópia
Kapszulás endoszkópia gyermekkorban

Az utóbbi években jelentős fejlődés következett be a vékonybél betegségeinek felismerésében. Radiológiai módszerek fejlődése mellett új endoszkópos, úgynevezett...

genetikailag tervezett gyermekek
Genetikailag tervezett gyermekek?

Sokak rémálma, és valószínűleg egyesek vágyálma látszik megvalósulni egy amerikai központú, mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó intézetben, ahol a jelentkező...

Close