Ha nem tetszik a tetoválás, majd „kilézereztetem”!

tetoválás

A fejlett világ kultúrájában egyre terjed a testtetoválás.

Gyermekkorban lekopó matricákat használnak. Ez gyakran tetszik a gyermeknek és a környezete is megdicséri, hogy milyen szép tetoválásod van. Szerencsés esetben kiélhető a tetoválás iránti igény ilyen játékos formában. De van, kinél később ez tudat alatt azt jelenti, hogy ő valami szépben részesült, ami a környezetének is tetszett, és ezt tinédzser, vagy felnőtt korában valódi tetoválásban teljesíti ki. A gyerekkori élmény ráadásul úgy maradt meg benne, hogy a matrica egy idő után lekopott, és visszakapta a saját bőrszínét. Mintha mi sem történt volna, nyomtalanul eltűnt. A különféle hirdetések is azt sugallják, hogy a tetoválások sebészi, lézeres, vagy kémiai úton eltávolíthatók.

Vajon mi az igazság? Valóban minden tetoválás eltüntethető?

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy nagyon kevés tetoválás tüntethető el.

kar tetoválás és heg eltávolítás után
Kar tetoválás és heg az eltávolítása után

Ejtsünk néhány szót magáról a tetoválásról.

Az ár általában itt is tükrözi a minőséget. Egy rosszul megtervezett, vagy kivitelezett tetoválás csak úgy javítható, ha rátetoválnak. Ez általában már nem hozza a korábban elvárt eredményt. A jó tetoválás az irha megfelelő rétegébe kerül. Se nem mélyre, mert akkor elvándorol és elmosódottá válik, sem túl felületesre, mert akkor azok a részek lekopnak és elszíneződnek, vagy kifakulnak.

A festékekben is különbség van. Vannak a növényi és a fém alapú festékek. A festékek nagyrészt fém alapúak. A színek gyakran több szín keverékéből tevődnek össze, ami azt jelenti, hogy idővel a színük változhat. Gyakran előfordul, hogy a szemöldök tetoválás egy idő után kifakul és barnává, majd vörössé válik. Az ajakkontúr tetoválásnál is előfordulhatnak hasonló jelenségek.

Tehát ha már tetoválás, akkor ne egymást szurkodva buliban, hanem jó minőségű szalonban, ahol adva vannak a megfelelő tudásbeli és felszereltségbeli adottságok. És lehetőleg olyan helyre kérjék a „tetkót”, ami könnyen eltakarható.

Mi történjen, ha valaki megunja a tetoválását, vagy partnert vált és a korábban betetovált név, vagy arckép már nem aktuális, vagy esetleg gyűlöletes? Mi van, ha a leendő munkahelye nem kíván tetovált embert alkalmazni?

Ekkor jön a felismerés. Először is a tetoválás teljes eltüntetése gyakran nem lehetséges, vagy ha mégis, heggel jár, vagy több lépésben megy csak. Egy biztos. Sokkal, de sokkal többe kerül, mint a behelyezés.

Fussunk végig az eltávolítási lehetőségeken.

mellkas tetoválás és heg eltávolítás után
Mellkas tetoválás és heg az eltávolítása után

Sebészi út

Amennyiben a tetoválás elég kicsi ahhoz, hogy kivágható legyen és a környezetében megfelelő nagyságú ép bőr van a fedéshez, a tetkó kivágható és a seb bőrvarrattal egyesíthető. Előfordul, hogy egy tetoválás 2-3 ismételt műtéttel szüntethető meg. A feszülés mellett összevarrt bőr lazulását meg kell várni minden újabb beavatkozás előtt, aminek ideje kb. 6-12 hónap. Ez 3 lépésben történő eltávolítás esetén 2-3 évet jelent. Jó esetben vékony, rosszabb esetben vaskosabb heg marad vissza. A végleges eredmény az utolsó eltávolítás követően 1-2 évvel várható.

A kémiai út

A hatóanyag bevitele ugyan olyan géppel történik, mint a tetoválás, csak nem festékanyagot, hanem az eltávolítást végző kémiai anyagot viszik be. Ez viszi ki magával a festéket a bőrből. Jó esetben sikeres lehet a folyamat, de csak akkor, ha fém alapú és megfelelő minőségű a festék és a megfelelő mélységbe került. A folyamat 4-6 hetes pörkösödéssel és heg hátrahagyásával jár.

Lézeres út

A tetoválásnál már szó volt arról, hogy a színek több festék keverékéből alakulnak ki. Minden kezelésre megvan az ideális hullámhosszúságú lézer fény. Így, a különböző hullámhosszúságú színek is különböző hullámhosszúságú lézerrel távolíthatók el. Az eljárás során a festék szemcséket a fény széttöri, és a szervezet lassan a nyirok utak útján eltávolítja az adott helyről. A több színből összekevert festékek miatt a maradék tetoválás halványul, és a színe változik. A további kezeléseknek a változó színhez kell alkalmazkodni, tehát a lézer fény hullámhosszát is meg kell változtatni.

Ehhez gyakran több fajta készülék is szükséges lehet, vagy egy, több hullámhosszú lézer fény előállítására képes készülék kell. Ez helyből megdrágítja a tetoválás eltávolítását. Egy készülék ugyan is több tízmillió forint. Első alkalomra a legritkább esetben távolítható el a tetoválás, inkább csak elhalványul, és többszöri kezelés szükséges minden szín külön-külön történő eltávolításához. Még ekkor is, a tetoválás gyakran halvány sziluett formájában kivehető.

A tetoválás eltávolítása minden esetben embert próbáló, sok időt és törődést igénylő feladat. Tapasztalat szerint sokkal többen kezdik el, mint ahányan befejezik.

tetoválás eltávolítása után
Hegek a tetoválás sebészi eltávolítása után

A tetoválás melletti döntésre is hasonlóan hosszú időt kéne szánni, mint a házasságra.

Mindkettő felszámolása sok energiát emészt fel és nem múlik el maradvány nélkül.

Dr. Novoth Béla 

A cikk megosztását külön köszönjük!  😉

Fotó: 
pixabay.com

Irodalom:
1. Richard E. Fitzpatrick, MD, Mitchel P. Goldman, MD és Christine Dierickx, MDEncinitas, Kalifornia, USA:  Lézeres kozmetikai tetoválás lézeres ablációja Aesth. Plast. Surg. 18: 91-98, 1994

2. Swapnil D Shah 1 , Sanjeev J Aurangabadkar 2
     1 Ashvini Vidéki Orvosi Főiskola, Solapur, Maharashtra, India
    2 Private Practice, Koti, Hyderabad, Telangana, India  Újabb trendek a lézeres tetoválás eltávolításában   Journal of Cutaneous and Esthetic Surgery 2015

3. Kirby, William; Kaur, Ravneet Ruby; Desai, Alpesh:  Paradox sötétítés és rózsaszín tetováló tinta eltávolítása Journal of Cosmetic Dermatology. 2010

Ha nem tetszik a tetoválás, majd „kilézereztetem”!

Ismersz olyan személyt, aki megbánta a tetoválását?

Köszönjük, hogy szavaztál!
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!