Elálló fül és egyéb fül deformitások korrekciója

fül korrekció

A fül nagy-vonalakban három részre bontható. Külső fül, közép fül és belső fül. A külső fül a dobhártyáig tart, ettől befelé van a közép fül. A belső fül a hallásért és egyensúlyérzésért felelős.
Általában elmondható, hogy a külső hallójárattól befelé észlelhető elváltozások a fül-orr gégészet szakterülete.

Jelen cikkben csak a külső hallójárattól kifelé látható részekkel foglalkozunk, mint a fülkagyló és az azt alkotó porcos részek, valamint a fülcimpa.

Ezeknek, az arc kinézetéhez tartozó részeknek különböző elváltozásai lehetnek, melyek veleszületettek, vagy szerzettek.
Veleszületett elváltozások a fülkagyló külső porcos részének zavarai, mikor a különböző ívek és megtörések nem megfelelőképpen fejlődnek ki, vagy a külső hallójárat előtt lévő parabola szerű mélyedés, túl nagy. Ezek a különbségek külön-külön, és együtt is előfordulhatnak, amivel az elálló fül látszatát keltik. Ezeken az elváltozásokon általában lehet segíteni. Ha a külső fül egészében kicsi, az olyan probléma, amin nem nagyon lehet javítani.

A szerzett elváltozások általában sérülés kapcsán alakulnak ki. Leggyakoribb a kutyaharapást követően kialakuló fülkagyló különböző nagyságú hiányai és deformitásai. A fülcimpán általában a kiszakadt fülbevaló vagy az extrém nyújtás okoz látható deformitást.

Tudni kell, hogy a fülkagyló és fülcimpa veleszületett, vagy szerzett deformitásai csak esztétikai zavart okoznak, a hallás minőségéhez a városi életvitel mellett nincs sok közük.

A veleszületett, vagy szerzett deformitások korrekciójával több szakma is foglalkozik, mint a gyermeksebészet, plasztikai sebészet és fül-orr-gégészet. A Heim Pál Kórházban mindhárom szakma képviselteti magát, ezért akár kombinált zavarok komplex ellátására is lehetőség van, több szakember bevonásával.

fül korrekció
1. ábra

Az úgynevezett elálló fül korrekció 6-7 éves kortól jöhet szóba. (1. ábra)

Felső korhatár nincs. Erre az időre fejeződik be ugyan is a fül növekedése. Ha a növekedés befejeződése előtt történik a fülön korrekció, ez növekedési zavarhoz vezethet, ami a fül különböző fokú deformitását idézi elő.

Az iskolás kor kezdetére a gyermek általában már el tudja dönteni, hogy zavarja-e őt ez az elváltozás. Ha nem zavarja, nem érdemes rákényszeríteni a műtéti rekonstrukciót, mert ez eleinte fájdalommal járó beavatkozás és heteken keresztül kötést kell hordani. Fiatal korban a műtét altatásban, idősebb gyermekeknél helyi érzéstelenítésben is elvégezhető.

A műtét során a fül mögötti bőrből és porcból távolítunk el megfelelő nagyságú részt, majd a fülkagyló ívét és megtöréseit alakítjuk ki. Több fajta öltéssel rögzítjük a fület. A műtétet követően egy hétig kell kötést viselni. Az első hét után levesszük a kötést és eltávolítjuk a rögzítő varratokat. A fül bőrét összetartó öltéssort ez után egy héttel vesszük ki. A fület takaró és rögzítő pánt viselése 5 héten keresztül szükséges. A végső állapot kialakulásához minimálisan 3 hónap kell. A gyermek testnevelés alóli felmentése 6-8 hétig indokolt.

fül korrekció
2. ábra

A fent leírtakból sejthető, hogy azt a gyermeket, akit nem zavar a füle, nem érdemes rákényszeríteni egy olyan beavatkozásra, mely számára jelentős kényelmetlenséggel jár.

A manapság divatos fülcimpa tágítása egyre növekvő nagyságú gyűrűk behelyezésével a fülcimpa elszakadásához vezethet. (2. ábra)

Más esetben a gyermek rájön arra, hogy nagy badarság volt a közösségből való kiemelkedéshez a fülcimpa gyűrűt választani, és kérik a fülcimpa rekonstrukcióját, a normális állapot visszaállítását.

Szerencsés esetben ez kevésbé megterhelő a páciens számára, mint a korábbi nyújtás volt. A rekonstrukció sokszor elég bonyolult tervezést igényel, ezért nem sok helyen vállalják. Helyi érzéstelenítésben történik a műtét, varratszedés 2 hetes korban esedékes.

fül korrekció
3. ábra

A fülbevaló okozta sérülés megoldása hasonló, de egyszerűbb. (3. ábra)

dr. Novoth Béla

Irodalom:
1. Daniali, Lily N.; Rezzadeh, Kameron; Shell, Cheryl; More Classification of Newborn Ear Malformations and their Treatment with the EarWell Infant Ear Correction System Plastic & Reconstructive Surgery. 139(3):681-691, March 2017.
2. James Henderson • Charles M. Malata Surgical Correction of the Expanded Earlobe After Ear Gauging. Aesth Plast Surg (2010) 34:632–633
3. Sinno, Sammy M.D.; Chang, Jessica B. B.S.; Thorne, Charles H. M.D. Precision in Otoplasty: Combining Reduction Otoplasty with Traditional Otoplasty Plastic & Reconstructive Surgery: May 2015 – Volume 135 – Issue 5 – p 1342–1348 doi: 10.1097/PRS.0000000000001225
Cosmetic: Original Articles
4. Zhao, Hui M.D.; Ma, Limin M.D.; Qi, Xiangdong Ph.D.; Qin, Jianzeng M.D.; Yin, Baoming M.S.; Zhong, Mei Ph.D.; He, Yanjun B.S.; Wang, Chenghong B.S. A Morphometric Study of the Newborn Ear and an Analysis of Factors Related to Congenital Auricular Deformities
Plastic & Reconstructive Surgery: July 2017 – Volume 140 – Issue 1 – p 147–155 doi: 10.1097/PRS.0000000000003443
Pediatric/Craniofacial: Original Articles

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!