Belső tájakon a művészetterápia eszközeivel

művészetterápia

A Heim Pál Gyermekkórház Mentálhigiéniai Ambulanciáján rendszeresen szervezünk művészetterápiás csoportokat a hozzánk járó gyermekek részére.

Az alábbiakban egy rövid betekintést szeretnénk nyújtani ebbe a módszerbe, illetve azon belül az általunk kidolgozott koncepcióba.

A művészetterápia műfaja általánosságban nagyon sok területet foglal magába (képzőművészet, zene, tánc), melyek közül mi többnyire a képzőművészeti terápia körébe tartozó technikákkal dolgozunk a csoportjainkon. A festésen és a különböző eszközökkel történő rajzoláson kívül olyan módszerek tartoznak ide, mint például az agyagozás, a kollázs-készítés és egyéb ragasztásos technikák.

A módszer hatékonyságának egyik alapvető eleme, többek között az alkotás gyógyító erejében rejlik.

művésztterápia
Mocsári tarajos kígyó

Emellett a nonverbális technikák olyan gyermekek esetében is megnyitják az önkifejezés lehetőségét, akiknél ez verbális úton nagymértékben akadályozott. A megszülető alkotásban, sok esetben a belső feszültség „ölt formát”, mely már önmagában is jótékony hatással bír az által, hogy „külsővé válik”, ily módon csökkentheti a gyermeknél tapasztalható magatartási problémákat.

A terápia célja nem a minél „esztétikusabb” alkotások létrehozása, mely nagymértékben függ a gyermek veleszületett adottságaitól. A terápiás munka során mondhatni mindennek örülünk, ami a lapon megjelenik, hiszen azzal már tudunk dolgozni. Sok esetben nehéz leküzdeni a gyermekeknél az erősen teljesítmény-centrikus beállítódást mely az iskolai környezetben sajnos alapvetően dominál. Gyakran tapasztaljuk, hogy a gyermekek számára már önmagában az terápiás értékű, hogy fenntartások és kritika nélkül elfogadjuk azt, amit ők megalkotnak, létrehoznak.

Az általunk kidolgozott koncepcióban is alapvetően a fentebb említett technikákat használjuk, a tematikus keret pedig egy képzeletbeli utazás különböző tájakon. Az újdonságot éppen ez a tematikus keret adja, mely fejlődéslélektani alapokra épül, és táj-képek (pl.: erdő, mocsár, tenger mélye, sivatag, hegvidék) szimbólumaival dolgozik.

Az eddig tartott csoportjainkon 8-10 éves gyerekek vettek részt, akik többségében szorongásos és depresszív tünetekkel kerültek ambulanciánkra.

művésztterápia
A közös város

A csoportba való bekerülés úgy lehetséges, hogy a fenti tünetekkel érkező gyerekek közül kiválogatjuk azokat, akiknél adekvátnak tartjuk ezt a módszert, illetve az egyéni terápia helyett a csoportos formát gondoljuk hatékonyabbnak. Mindezeket természetesen a szülővel átbeszéljük, egyeztetjük, hogy belefér-e az idejükbe a részvétel. Egy csoportot általában tíz alkalmasra tervezünk, melyek heti egy alkalommal, másfél órában valósulnak meg az ambulanciánkon (Faludi utca), pszichológus és művészetterapeuta vezetésével, zárt csoportok formájában, 8-9 gyermek részvételével. A csoport céljaként a gyermekeknél tapasztalt szorongásos, illetve depresszív tünetek enyhítését, feszültségoldást, valamint az én-erősítést, és a másokhoz való kapcsolódás segítését határoztuk meg.

Az eddigi tapasztalataink nagyon biztatóak, mind a gyermekektől, mind a szülőktől sok pozitív visszajelzést kaptunk.

Több gyerek esetében jelezte a szülő, hogy gyermeke nyitottabbá vált, szorongásos tünetei enyhültek, és a kortársaihoz jobban tud kapcsolódni.

A foglalkozásaink nem folyamatosan működnek, de tőlünk telhetően igyekszünk minél több csoportot indítani, amennyiben igény van rá, de adott esetben várnia kell a szülőnek, illetve a gyermeknek a következő csoport indulásáig. Akkor tudunk újabb csoportot indítani, mikor kellő számú gyermek összegyűlik, akik a fent leírt szempontoknak „megfelelnek”.

Nyitrai Mónika

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!