Leggyakoribb gyermekkori felső végtag törések konzervatív kezelése

törések

A felmelegedés és nyári szünidő közeledtével a szabadtéri balesetek száma növekszik. A gyermekeket a szabadban a felszabadult játék közben baleset érheti. Sok sérülés banális, de előfordulnak olyan esetek is melyekben a szokásosnál elhúzódóbb, helyi kezelésre nem reagáló fájdalom mögött törés állhat. Ebben a cikkben a csontsérülések olyan fajtáiról lesz szó melyeket hagyományosan, külső rögzítésben, konzervatívan kezelünk. Ez lehet gipsz, brace, fémsín, emlékeztető heveder, háromszögletű kendő is.

Milyen esetben gondoljunk törésre, illetve mikor keressük fel a baleseti sebészetet?

A törés biztos jelei között a végtag deformitása, főleg a hosszú csöves csontoknál látványos a kóros mozgathatóság. Törésre utaló jel természetesen a fájdalom, a duzzanat megléte, funkció kiesése is.

Konzervatívan a zárt töréseket kezeljük.

A gyermekkori csonttörések kezelési elve a felnőttkoriakhoz képest más. Szerencsére a gyermekkori csontsérülést gyógyhajlama kiváló, köszönhetően a jó remodellációs potenciálnak. Ilyenkor a csontok még növekedésben vannak, növekedési zónával rendelkeznek. Minél fiatalabb a gyermek, annál inkább a töréskezelés konzervatív formája mellett döntünk. Természetesen vannak kivételek. Szerencsére fiatal életkorban a csontok rugalmasabbak. Nagy energia kell a törés létrejöttéhez, és az elmozdulás, köszönhetően az erős csonthártyának, ritkább. Ez megkönnyíti a pontos helyretételt.

A konzervatív terápia esetében Böhleri szabályt követjük.

A töréskezelés menete:

1 lépés: ha szükséges helyretétel (repositio) mely történhet helyi érzéstelenítésben, illetve altatásban is. Ez utóbbi módszer a beteg életkorától a törés helyétől, típusától is függ. A remodelláció a tengelyirányú, illetve az oldalirányú elmozdulásoknál megfigyelhető. Akár 20-30 fokos tengelyeltérés is korrigálódik. A tengely körüli elfordulás (rotáció) viszont nem remodellálódik.

2 lépés : nyugalomba helyezés, rögzítés (retentio) ez lehet a gipszrögzítés, alumínium sín, heveder, háromszögletű kendő, Gilchrist kötés. A rögzítés ideje töréstípusonként más és más.

3 lépés: gyógytorna (rehabilitáció). Ez utóbbira azért is szükség van, mert a rögzítést úgy kell felhelyezni, hogy a törés előtti és utáni ízületet is tartsa. Gipszlevétel után ezek az ízületek funkciója a mozgáshiánytól beszűkül.

A felső végtag törései közül gyakran fordulnak elő csukló, könyök, ujj és kulcscsont törések.

törésekEzek nagy százalékban konzervatívan kezelhetőek. Sokszor csak a csont kéregállománya gyűrődik meg. Gyakori töréstípus az úgy nevezett zöldgally törés. Elmozdulással járó esetekben megfelelő anaesthesiában helyretétel után a gipszrögzítés elegendő.

Egyes könyöktáji töréseknél (elmozdulás nélküli) a sérült végtag nyakba kötése elegendő úgy, hogy a felkar és az alkarcsontok hegyesszöget zárjanak be.(collar and cuff)

Kontrollvizsgálatok fontosak törések esetében.

Figyelni kell a végtag keringését, beidegzését.

A túl szoros gipsz problémákat okozhat e tekintetben, amely súlyos esetekben a végtag keringését, funkcióját negatívan befolyásolja az emelkedett szöveti nyomás következtében. Emiatt is kezdetben gipszsínt helyezünk fel, melyet később körkörösítünk. A rögzítési idő függ a törés helyétől, a fajtájától, a beteg életkorától. Az ujjtöréseket alusín felhelyezésével 3 hétig rögzítjük. A csuklótörést 3-4 hétig, a könyök törését 3-4 hétig. A felkar törését 3 hétig, A kulcscsont törését 2-3 hétig, viszont a kéztőcsont töréseket 8-10 hétig is rögzíteni kell.

Gipszlevétel után szinte minden esetben ízületi mozgásbeszűkülés alakul ki. Az első 1-2 napban a rögzített ízületek mozgatása még kellemetlen, fájdalmas lehet, de miután „bejáródtak” panaszmentesekké válnak. Elhúzódó mozgásbeszűkülés esetén gyógytornász segítségét kérhetjük. A rögzítő eltávolítása után még 2-4 hét szükséges a teljes terhelés megkezdéséig. A kezdeti időkben különösen jót tesz az úszás.

Dr. Kelemen Miklós

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!