Kéz ujjperc nyílt törések

Kéz ujjperc nyílt törések

Az ujjpercek nyílt törései nagy energia behatásról tanúskodnak. Ez lehet tompa erőbehatás, mint az ajtóba csípődő ujj, szekrény, vagy egyéb nehéz tárgy kézre zuhanása okozta nyílt törés, vagy éles tárgy okozta, csont elvágással is járó nyílt lágyrész sérülés.

A petárda okozta robbanás ritka, de súlyos következményekkel jár, gyakran részleges amputációval fejezhető csak be a műtéti ellátás.

Ritka kivételtől eltekintve a műtétet követően valamilyen külső rögzítés használata és antibiotikum adása is szükséges. A sérült kézen lévő gyűrűket azonnal el kell távolítani, mert a bekövetkező duzzanat miatt később már nem lehet, csak csípőfogó segítségével levágni őket.

Tompa tárgy okozta sérülések:

Leggyakrabban az ujjak végperceire ajtó csapódik, mely okozhatja a végperc roncsolt, nyílt törését. A köröm általában szintén sérül, gyakran le is esik. A seb fertőtlenítésén és az ujj alumínium sínes rögzítésén kívül általában egyéb kezelés nem szükséges. 3-6 hét alatt gyógyul.

Nehéz tárgy kézre zuhanása már sokkal súlyosabb következményekkel járhat, főleg, ha az ujjak, vagy akár az egész kéz beszorul alá. A kiszabadítás idejétől függően, akár a beszorult ujjak elhalása is bekövetkezhet. Szinte mindig számíthatunk az ujjak és a kéz jelentős duzzanatára, mely a gyógyulási esélyeket csökkenti.

Éles tárgy okozta – kéz ujjperc nyílt törések, sérülések:

Leggyakoribbak a konyhai és a szabadidős tevékenységek során bekövetkező balesetek.
Az éles tárgy okozta sérülések gyakran amputációval végződnek. A körfűrész, gyalugép, fűnyíró, kerékpárlánc, állatharapás, vagy mozgólépcső okozta sérüléseknél a csontokból általában kisebb-nagyobb részek hiányoznak, de ez a kombinált sérüléstípus ín és bőrhiánnyal is társul. 1.2. kép

A képek egy részét a gyengébb idegzetűek kedvéért homályosítottuk el.

Kutyaharapás a kisujjon
1. ábra Kutyaharapás a kisujjon a középperc törésével
Kutyaharapás a kisujjon röntgen
Kutyaharapás a kisujjon a középperc törésével
Kerékpárlánc okozta végperc amputációk
Kerékpárlánc okozta végperc amputációk
Kerékpárlánc okozta sérülés röntgene
Kerékpárlánc okozta végperc amputációk

Ellátása nagy gyakorlatot igényel és általában maradványtünettel gyógyul. A konyhai botmixer okozta roncsolás is súlyos lehet, de mivel a botmixer pengéje sokkal vékonyabb a körfűrésznél, az általa okozott roncsolás is kisebb. Természetesen minden relatív, és ez is a súlyos kézsérülésnek számít.

Nagyobb gyerekeknél, főleg fiúknál fordul elő, hogy mérgükben ököllel falba ütnek, vagy verekedés közben a társukat szájon ütik. A nyílt lágyrész sérüléseknél leírtak mellett nem csak a feszítő ín szakadhat, hanem a csonton is benyomatot, törést okozhat a fal, vagy a fog. Ezek a szennyezett sérülés kategóriájába tartoznak, tehát fokozottan fennáll a sebgennyedés és csontgyulladás veszélye.

A gyermekkori csontsérülések sajátossága a növekedési zavar és a remodelláció lehetősége.

Nyílt, roncsolt ujjperc csont sérüléseknél, ha a növekedési zóna is érintett, a csont növekedésének zavarára lehet számítani, ami az ujj esetleges ferde irányba történő növekedését jelenti. Ez gyakran funkcionális zavart okoz, néha csak esztétikai hátránnyal jár.

Néhány szó a petárdáról. Minden petárda felrobban, a kérdés csak az, hogy akkor-e és ott-e, ahol szeretnénk.

Gyermek kezébe soha se kerüljön petárda, mert bármikor felrobbanhat. A petárda nem csak a robbanás okozta törésekkel és roncsolásokkal jár, hanem a környező szövetekbe nagy mennyiségű szennyet is beprésel, és az ép, de szennyezett részeket is el kell távolítani.

Amputáció:

A nevéből adódóan a legsúlyosabb ujjperc sérülés. Leggyakrabban konyhai baleseteknél, vagy korcsolya sérülés kapcsán találkozunk vele. A végperc magasságában történő amputációnál a visszavarrás már nem jön szóba, mert ebben a magasságban általában nincsenek varrható erek. Az ujj visszavarrástól ideális esetben gyermekkorban jó eredmény várható, de mindenképpen gyakorlott kézsebész – mikrosebész munkája szükséges hozzá.

Az ujjak nyílt törései az esetek nagy részében a súlyos kézsérülések kategóriájába tartoznak. Ellátásuk kéz, és gyakran mikrosebészeti jártasságot igényel. A súlyos kézsérülések gyakran maradandó deformitásokkal mozgászavarral járnak.

A gyermek jó gyógyhajlama és a csontokon előforduló remodelláció miatt a kéz funkciója még a sérülés után több évvel is javulhat. Viszont a gyermek növekedési zónáinak sérülése, akár több évvel a sérülést követően is a növekedési zavar által a funkció rosszabbodását idézheti elő.

Gyakorlott, gyermektraumatológiával foglalkozó szakember nagy valószínűséggel meg tudja jósolni, hogy milyen eredményre lehet számítani az évek múlásával. Nemritkán több rekonstrukciós műtét szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez.

A legfontosabb azonban a megelőzés. Minden gyermekbalesetért a felnőtt környezet a felelős.

Nekünk kell olyan körülményeket teremteni, hogy gyermekeinket ne érje olyan sérülés, ami egy életre kiható, maradandó károsodással jár.

Dr. Novoth Béla 

A cikk megosztását külön köszönjük!  ?

Irodalom:
1. Ács G. Hargitati E. Gyermektraumatológia Medicina 2001.
2. A. Sénta E. A kéz sebészete Kadix press 2014.
3. Von Lear L Fracturen und luxationen im Wachstumsalter Thieme: 1991.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!