Hajhiányok kezelése

hajhiányok

A veleszületett, vagy szerzett hajhullás, hajhiány kezelése általában a bőrgyógyász feladatkörébe tartozik. Amennyiben az érintett területen még hajhagymák vannak, várható a betegség gyógyulása. Ellenkező esetben azonban a haj kinövése nem várható.

Ekkor tehető fel a kérdés, hogy milyen egyéb lehetőség van a haj pótlására?

A hiány nagyságától függően több lehetőség közül lehet választani.

Kis, 1-2 cm alatti hiányok, elsősorban hosszú, sűrű haj esetén fésüléssel is álcázhatók. Ha ez a módszer a páciens számára nem ad megfelelő eredményt, valamilyen műtéti megoldást kell keresni. Amennyiben a hiány néhány centiméteres, a terület kivágása, és a környező hajas fejbőrrel való fedése a legegyszerűbb megoldás. Mivel a hajas fejbőr rugalmassága csekély, csak kisebb elváltozások fedhetők ezzel a módszerrel. Varratszedés 3 hetes korban esedékes.

Nagyobb hajhiányok pótlása haj beültetéssel, vagy expander behelyezéssel lehetségesek. Természetesen ezeknek a kezeléseknek is megvannak a határai.

hajhiányok

1.kép a/ hajhiány miatt expanderrel a bőr nyújtása b/ expander által nyújtott bőrrel a hiány fedése

Az expander behelyezés lényege, hogy a hajhiányos terület nagyságának megfelelő méretű expandert helyezünk be a hiány melletti hajas fejbőr alá. Az expander egy bőr nyújtó eszköz, melybe folyadékot fecskendezve, annak térfogat növelésével, a felette lévő bőrt megnyújtjuk. A több hétig tartó nyújtás eredményeként annyi hajas bőr nyerhető, mely elégséges a hajhiányos terület fedésére. Az eljárás 2-5 hónapig tart és két műtéttel jár. A módszer csak akkor alkalmazható, ha a hajhiányos rész mellett van akkora hajjal fedett terület, melynek a felülete elég nagy a hiány fedésére. A nyújtott területen a haj sűrűsége természetesen csökken, de nem számottevő mértékben. 1. kép

 

Ha más lehetőség nincs, a hajhiányos terület fedése az ép területből eltávolított kis haj transzplantátumokkal történhet.

2. kép a kis hegekben behelyezett haj transzplantátumok láthatók.

A módszer lényege, hogy elsősorban a tarkótájon található, jó minőségű hajhagymákat vesszünk ki, és a hiány területén ejtett kis lyukakba ültetjük. Ezek egy hét alatt megtapadnak. A végleges eredmény 3-4 hónap után várható. Az expanderes nyújtáshoz képest sokkal kisebb hajsűrűséget eredményez, ezért szükség esetén 2-3-szor ismétlendő. 2. kép

Sajnos sérülések után, vagy egyéb betegségek eredményeként olyan nagyságú hajhiány alakulhat ki, melynek fedése semmilyen módszerrel sem kivitelezhető. Ekkor a paróka viselése az egyetlen megoldás.

Bármilyen ellátási stratégiát választunk, mindig figyelembe kell venni a páciens, azaz a gyermek akaratát és kérését, valamint a szülők igényeit és elvárásait is.

Minden műtét nagy terhelést jelent a gyermek szervezetének és pszihéjének. A hajhiány csak esztétikai probléma, funkcionális zavart nem jelent. Tehát, ha a gyermek semmiképpen nem szeretné a műtétet, és az azzal járó megterhelést, és inkább a hajhiányt választja, tartsuk tiszteletben a döntését. Ha később meggondolja magát, még mindig elvégezhető a hajpótlás.

Dr. Novoth Béla

 

HÁNY CSILLAGOT ADNÁL A CIKKRE?
Összes szavazat: 7 Szavazatok átlaga: 3.4

 

 

 


Close
More in Bőrgyógyászat, Sebészet
pylorus stenosisról
Pylorus stenosisról

Mi a betegség? A pylorus stenosis (pilórus sztenózis) az egyik leggyakoribb sebészeti beavatkozást igénylő gyomor-bélrendszeriTovább

jobb kéz a,b/ műtét előtt c,d/ műtét után. Az rekonstrukció az ujj hosszanti felezésével, és a két egymás felé tekintő rész összeillesztésével történt.
Kettőzött hüvelykujj

 A kézen előforduló kettőződések (duplikációk) a leggyakoribb veleszületett fejlődési rendellenességek. Irodalmi adatok szerint hüvelykujj duplikációnálTovább

Close