Az agyrázkódás kezelése gyermek esetében

agyrázkódás illusztráció

Az agyrázkódás a fejet ért direkt ütés vagy indirekt lökéshullám

(pl. talpra esés) kapcsán létrejövő múló funkciózavar, melynek jellemző tünetei :
• rövid tudatzavar (eszméletvesztés vagy zavartság)
• vegetatív tünetek : fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, sápadtság, verítékezés
• a baleset körüli percekre vonatkozó emlékezetkiesés

Miért kell az agyrázkódással kórházba menni?

Mert kezdetben ugyanezek a tünetek észlelhetők a veszélyes és alattomos koponyaűri vérzés esetén is. A két kórképet baleseti sebészeti osztályon a szükséges vizsgálatokkal és néhány napos megfigyeléssel lehet és kell elkülöníteni.

Agyrázkódás tüneteit mutató gyermeket soha ne küldjön gyalog és felnőtt kísérő nélkül orvoshoz, mert útközben rosszullét, állapotromlás jelentkezhet.
Hívjon mentőt ilyen esetben!

Hogyan kezelik az agyrázkódást?

Mivel magától rendeződik – általában nem kezeljük, csak megfigyeljük. Súlyosabb tünetek az első napokban gyógyszeres kezelést indokolhatnak. (A kezdeti tüneteiben hasonló koponyaűri vérzés ezzel szemben az életet veszélyeztető gyors progresszió miatt az esetek túlnyomó többségében sürgős műtétet igényel.) Az agyrázkódás szövődménymentes esetben 1 heti pihenés és további 3 heti tornafelmentés után már biztosan nem okoz gondot, ezután minden addigi tevékenység (sport, stb) folytatható.

Miért szükséges a koponya röntgen, és mire ad felvilágosítást?

Általános tapasztalat szerint az agyrázkódást létrehozó energia elegendő a koponya töréséhez is, ezért tünetekkel járó fejsérüléseknél minden esetben elvégzendő a koponya röntgen. Ez azonban kizárólag a koponyatörésre vonatkozóan ad információt, az agyrázkódás illetve koponyaűri vérzés megítélésére nem alkalmas.

Van-e olyan vizsgálat, amellyel biztosan kizárható vagy megállapítható a koponyaűri vérzés?

Van, a CT (computer tomográfia = számítógépes rétegvizsgálat), amely azonban a jelentősebb sugárexpozíció miatt csak koponyaűri vérzésre utaló tünetek esetén indokolt. Ez a gyanú vagy súlyos tudatzavar, vagy romló állapot, vagy az agyrázkódás tünetei mellett úgynevezett idegrendszeri góctünetek jelentkezése esetén merül fel. Ezek értékelése orvosi (baleseti vagy idegsebészeti illetve ideggyógyászati) feladat.

Ha az agyrázkódás kezelése orvosi feladat, miért kell ilyen részletesen ismerni?

Azért, mert a baleset kapcsán kialakuló átmeneti rosszullét után a gyermek sokszor látszólag „jól van”. Ezt a felnőtt környezet néha tévesen értékeli, el sem viszik időben orvoshoz, de az is előfordul, hogy a szülő saját felelősségre hazaviszi a gyermeket a kórházból, ami 48 órán belül nem veszélytelen vállalkozás.
Nem érdemes a két napos kórházi tartózkodás kényelmetlensége miatt nagyobb bajt kockáztatni.

Fejsérülés utáni tünetek esetén feltétlenül jelentkezzen orvosnál!

Dr. Sárközy Sándor 

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!