Térd sérülések gyermekkorban

térd sérülések

A gyermekek fokozott mozgás igénye sajnálatos módon magában rejti a sérülések nagyobb számban való megjelenését, ezen belül a

térd sérülések lehetőségét.

Az alábbi cikkben nagy vonalakban ismertetjük ezen sérülések fokozatait, gyakoribb formáit és kitérünk a kezelés lehetőségeire is.

Általánosságban megállapítható, hogy a baleset után esetlegesen kialakuló jelentős duzzanat, melynek leggyakoribb oka az ízületi vérgyülem, súlyosabb sérülés mellett szól. (1. ábra)

Ennek megfelelően amennyiben a trauma után nem alakul ki térd duzzanat, nagy valószínűséggel banális sérülésről van szó.

A panaszok 2-4 hét kímélet és helyi kezelés (jegelés, fájdalomcsillapító krémek) mellett a legtöbb esetben megszűnnek. Ezek a sérülés legenyhébb formái, ezt hívjuk zúzódásnak vagy rándulásnak.

Más a helyzet, amikor a baleset után jelentős térd duzzanat alakul ki, jelezvén, hogy az ízületet folyadék tölti ki.

Ez a folyadék sérülések után kizárólag vér lehet, melynek jelentősége, hogy az ebben található anyagok károsítják az ízületi felszíneket alkotó porcot. Értelemszerűen az első vizsgálat után – amennyiben a mennyiség ezt szükségessé teszi – azonnal megtörténik e folyadék leszívása, megelőzendő a porc jelentős károsodását.

Az ízületi bevérzés előzményeként leggyakrabban térdkalács ficam szerepel.

Ekkor a térdkalács az ízület külső oldalára kerül. Ennek leggyakoribb oka, hogy a kalácsot két oldalon rögzítő szalagok feszessége nem egyforma és bizonyos mozdulatnál a külső szalagok fokozott feszessége érvényre jut. Amennyiben ismétlődő jelleggel fordul elő a ficam, úgy indokolt műtétet végezni a külső szalagok feszességének csökkentése céljából, mellyel a sorozatos ficamok során jelentkező – egyre súlyosabb – sérülések megelőzhetőek.

Térd ízületi bevérzést okozhat még szalag, illetve ízületi tok szakadás, valamint a porcfelszín egy darabjának letörése a csontról.

(lásd 2. ábra)

2. Ábra Térdkalács porc sérülés. (műtét előtti és utáni kép)

2./a Ábra Térdkalács porc sérülés. (műtét előtti és utáni kép)
2./a Ábra Térdkalács porc sérülés. (műtét előtti és utáni kép)

Amennyiben az ízületi folyadék szaporulat a leszívás után 2-3 nap alatt visszatelődik, a sérülés a súlyosabb csoportba tartozik, ekkor térd tükrözést végzünk.

Ez a beavatkozás egy altatásban végzett műtét, melynek során a térdet nem vágjuk fel, hanem 2-3 db 1 cm-es nyíláson keresztül az ízületbe kis kamerát és szükség szerint különböző eszközöket vezetünk.

A kamera által közvetített képet egy monitoron nézve, végig vizsgáljuk a térd ízületet és pontosan megállapítjuk az esetleges sérüléseket. Lehetőség nyílik az ízület többszörös átöblítésére, ezáltal a káros anyagokat a leszívásnál eredményesebben tudjuk eltávolítani. A bevezetett eszközök segítségével a talált sérüléseket – amennyiben azok ezt megkívánják – ellátjuk.

A beavatkozás után jelentős fájdalom nem fordul elő, a gyermek másnap felkelhet, pár nap múlva teljes terheléssel járhat. Műtét utáni szövődmény rendkívül ritka, az esztétikai eredmény szinte láthatatlan hegeket jelent, ez lányok esetében fontos szempont.

 3. Ábra. Térd tükrözés utáni hegek

3. Ábra. Térd tükrözés utáni hegek

Összefoglalva elmondható, hogy a gyermekkori térd sérülések jelentős része műtét nélkül kezelhető, a fennmaradó súlyosabb jellegű sérülések többsége a fent ismertetett – kis műtéti megterheléssel járó, gyors javulást biztosító – módszer alkalmazásával gyógyítható.

Fenti sérülések ellátásával foglalkozik Kórházunk Térdsebészeti Ambulanciája.

Rendelés ideje: kedd 8-10 óra
Rendelés helye: „A” épület földszint, Sebészeti Rendelő.

Dr. Füle István

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!