Csecsemők korszerű táplálása

csecsemők táplálása

A mennyiségileg elegendő, minőségében helyes táplálás a csecsemők egészséges fejlődésének legfontosabb feltétele.

A helyes táplálás megfelelő súlyfejlődést eredményez, de hozzájárul az immunológiai éréshez, a csontrendszer megfelelő fejlődéséhez, a mozgásfejlődéshez, az értelmi és érzelmi élet megfelelő alakulásához. A csecsemőkori táplálkozás-élettani sajátosságok jelentősen eltérőek a felnőttkoriaktól. A születéskor a tápcsatorna funkcionálisan éretlen, majd a gyomorkapacitás fokozatosan növekszik, az enzimfunkciók érése folyamatos, a gyomorszáj záró funkciója egyre tökéletesebb. Az emésztőfunkciók kialakulása 12-18 hónapos korig tart.

Eltérő a csecsemők toleranciája. Az ideális és a mennyiségileg, minőségileg elégtelen, vagy túlzó táplálás között relatíve szűk a különbség. A táplálásnak az élet későbbi szakaszában soha sincs olyan nagy jelentősége, mint csecsemőkorban. Azzal a legkisebb mennyiséggel táplálunk, amelyen a csecsemő fejlődése ideális. Az első három hónapban 500, később 300-400 g /hó átlag súlygyarapodás az ideális. Eltérő a csecsemő toleranciája. A pszichés tényezők jelentősége is sokkal nagyobb ebben az életkorban.

A táplálásnak az élet későbbi szakaszában soha sincs olyan nagy jelentősége, mint csecsemőkorban.

A természetes, az anyatejes táplálás, a szoptatás. Az anyatej tartalmazza az újszülött és fiatal csecsemő számára az optimális fejlődéshez szükséges anyagokat, a legkönnyebben emészthető formában, legelőnyösebb összetételben, legmegfelelőbb mennyiségben. Összetétele az adott csecsemő igényeihez alkalmazkodik. A koraszülésen átesett anya tejének más a fehérje- és zsírtartalma, mint az érett újszülöttet táplálóé. A fiatal csecsemő emésztőfunkciói, gyomor-bél traktusa az anyatejes tápláláshoz adaptálódott. Az anyatejben lévő enzimek segítik a zsírok és fehérjék tökéletes lebontását. Az anyatej élő anyag, a legkiválóbb tápszerek, a legjobb környezeti feltételek sem tudják utánozni biológiai és pszichológiai hatását. Az anyatejben az összes immunglobulin megtalálható. A szekretoros IgA 10x nagyobb koncentrációjú az előtejben, mint az anya vérében. Megakadályozza a baktériumoknak a bélfal nyálkahártyájához történő tapadását. Az első mellre helyezés lényeges. Előnyös idő az első félóra, kihasználva az újszülött születést követő percekben észlelt ösztönös aktivitását. A további szoptatás gyakoriságát a csecsemő igénye szabja meg. Akár 2 óránként is, éjszakai is szophat. De az a legkisebb számú szoptatás ideális, mely mellett a tejelválasztás, a csecsemő közérzete és fejlődése kifogástalan.

Ha probléma van a szoptatással a védőnő segítségét kell kérni, s ha szükséges szoptatási tanácsadót is igénybe kell venni. Nemzetközileg minősített Laktációs Szaktanácsadók dolgoznak az ország minden részén. La Leche Liga szoptatási tanácsadók, az egyesületet olyan édesanyák alkotják, akik fontosnak tartják, hogy gyermekeik a szoptatás révén is a legjobb indítást kapják az életben. 26,500 vizsgázott szakember 96 országban!

A Magyar Gyermekorvosok Társasága egy reprezentatív kutatás segítségével feltérképezte a szoptatási és más táplálási szokásokat 6-12 hónapos gyermekekkel rendelkező anyukák körében. Az újszülöttek csaknem 100%-a anyatejes táplálással kezdi az életet. 6 hónaposan a csecsemők 60%-a kap még anyatejet, sőt 1 évesen minden 3. csecsemő. Ez alapvetően az eddigi egészségügyi és nem egészségügyi tevékenység eredményességét mutatja.

Prof. Dr.Szabó László

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!