Ha kórházba megy gyermekünk… – a főnővér szemével

Ha kórházba megy a gyermekünk

Ha kórházba megy gyermekünk….

… az, az egész családnak nagy megrázkódtatás.

A gyermeket mindenképpen elő kell készítenünk arra, hogy kórházba megy.

Életkorának megfelelően el kell magyaráznunk, hogy miért van erre szükség. Értessük meg vele, hogy nagyon szeretjük, ha lehet, ott leszünk mellette, látogatni fogjuk, és mihamarabb haza fogjuk őt hozni. Ha előre tudjuk, hogy a gyermekünk kórházba megy, már néhány nappal előbb beszéljünk neki róla.

Fontos, hogy a gyermek tudja: ott kell maradnia és ott kell aludnia! Beszélgessünk vele, mondjuk el, hogy lesznek ott más gyerekek is és a nővérke fog rá vigyázni, ő ad enni, inni, ő viszi fürdetni, neki kell szólnia, ha fáj valamije, vagy ha valamire szüksége van. Viszont abban az esetben, ha a szülő is a gyermeke mellett tartózkodik a bennfekvés ideje alatt, akkor ezeket a feladatokat együtt, közösen végzik az ápoló személyzettel. Hiszen a szülőnek jogában áll gyermeke mellett tartózkodnia.

Együtt készítsük össze a holmiját, amire a kórházban szüksége lesz. Lehetőség szerint engedjük meg neki, hogy kiválaszthassa azt a kedvenc pizsamát, játékot, poharat, amit vinni szeretne magával.
Ha váratlanul sürgősséggel kell mennie a kórházba, akkor is mondjuk el neki, hogy mi fog vele történni.
Ha már bent vagyunk a kórházban és el kell válnunk a gyermekünktől, akkor nagyon fontos, hogy búcsúzzunk el tőle és ne akkor „szökjünk el” amikor nem veszi észre.

A Heim Pál Gyermekkórházban mód van arra, hogy valamelyik szülő – akár az édesanya, akár az édesapa – állandóan a gyermek mellett legyen. Ha ezzel a lehetőséggel élni kívánnak, akkor forduljanak az osztályvezető főnővérhez, aki tájékoztatást tud adni erről a kérdésről.

Hangsúlyozzuk, hogy a gyermek mellett folyamatosan csak valamelyik szülő tartózkodhat a többi hozzátartozóra, ismerősre a kórházi látogatási szabályok vonatkoznak

(Látogatási idő: hétköznap 16:00 és 18:00 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 10:00 és 12:00 óra között).

Ha nem tud az édesanya vagy az édesapa huzamosabb ideig együtt lenni a gyermekkel a kórházban, akkor látogassák őt minél gyakrabban. A látogatások alkalmával hozzanak apró ajándékokat, meglepetéseket, testvértől, társaitól rajzot. Meséljenek neki az otthoni dolgokról, arról hogy mi történt az óvodában/iskolában, mit üzennek a társai. Így továbbra is mindenről tudni fog és nem érzi magát elszakítva a családtól.

Az a szülő cselekszik helyesen, aki őszintén előkészíti gyermekét a kórházi tartózkodásra. Könnyebb elviselni az előre tudott kellemetlenséget, fájdalmat, mint a szorongást, a bizonytalanságot, félelmet. De mindezek ellenére ne higgyék, hogy a gyermekben nem lesz félelem. Mégis megkönnyíti helyzetét az a biztonság, hogy neki a szülei mindent elmondanak, őszinték vele és bízhat bennük.

Bekő Magdolna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!