Ha kórházba kerül a gyermek!

ha kórházba kerül

A gyermek betegsége mindig aggodalommal tölti el a családot, különösen, ha az orvos kórházi felvételt javasol.

A kisgyermek kórházba kerülése történhet váratlanul és tervezetten.
Ilyenkor nehéz megnyugtatni a szülőket, hiszen aggódnak a betegség súlyossága, kimenetele miatt.

Ha váratlanul kerül kórházba a gyermek:

Fogadja el a beküldő orvos véleményét, bár a döntés nehéz, de a kórházban csak addig marad a gyermeke, amíg az feltétlenül szükséges. Javaslom, hogy beszéljen a kezelőorvossal a gyermek betegségéről, kérdezze meg mikorra várható a gyermek gyógyulása, és bízza a szakemberre a hazaadás időpontjának eldöntését.

Ha tervezett a kórházi felvétel:

Tervezett beavatkozás esetén már napokkal, esetleg hetekkel korábban tudja a szülő a kórházi felvétel időpontját. Lehet, hogy a kezelőorvos a szülővel a gyermek jelenlétében beszélte meg a felvétel napját. Ha a gyermek nem volt jelen ezen az egyeztetésen felmerül a kérdés, hogy mikor mondjuk meg neki.

A gyermek számára is különleges helyzet a kórházi tartózkodás. Más a szoba, más az ágy, különféle vizsgálatokon kell átesnie. Nagyon fontos, hogy a szülő nyugalmat, derűlátást és bizalmat mutasson, anélkül, hogy ez hamisnak tűnne. A szülő a gyermekkel korának megfelelően beszéljen a kórházról általában. A kórházi szakember ( ápoló, orvos ) is elmondja miért és milyen beavatkozás várható. Próbálják a kezelésekkel, a tervezett beavatkozásokkal kapcsolatos félelmeket feloldani, mert a gyermek még jól felkészítve is kicsit szorong, fél a beavatkozásoktól, a betegségtől, a fájdalomtól. Nem szabad azt ígérni, hogy csak kellemes dolog történik vele, célszerű ezt előre megbeszélni, mert a félelemtől többet szenvedhet, mint magától a beavatkozástól.

Amit a kórházi felvételről tudni lehet:

• Amennyiben nem saját háziorvosához viszi gyermekét, aki ismeri eddigi fejlődését, betegségeit, mindig vigye magával az előző betegségekre vonatkozó orvosi leleteket, zárójelentéseket és a gyermek TAJ és lakcímkártyáját (célszerű ezeket a dokumentumokat mindig egy helyen, egy mappában tartani, hogy mindig kéznél legyenek, ha szükség van rá.)
• A fekvőbeteg osztályokra érkező gyermekek felvétele a Kórház Felvételi Irodájában történik, kivéve, ha a beteg sürgősséggel közvetlenül az adott osztályra érkezik.

inhalálásElhelyezés a kórházi osztályon:

• A szülő első kérdései között szerepel, hogy ott maradhat-e beteg gyermeke mellett. A válasz igen, 18 év alatti gyermek esetében a szülőnek/törvényes képviselőnek vagy az általa megjelölt személynek joga van a beteg gyermek mellett tartózkodni. A családtagok számára ( nagyszülők, rokonok, barátok ) a kapcsolattartás a látogatási időben lehetséges. Célszerű megbeszélni, hogy a beteg gyermek érdekében egyszerre két látogatónál több ne jöjjön. A benntartózkodás feltételeit az adott osztály házirendje tartalmazza.
• Ma már lehetőség van arra, hogy az édesanya, vagy az őt helyettesítő személy a nap 24 órájában részt vegyen a gyermek ápolásában. Ez idő alatt az osztály rendjét figyelembe véve az édesanya a gyermekével foglalkozhat, elkísérheti vizsgálatokra.
• Egyre több intézményben teremtenek lehetőséget a szülő gyermek melletti elhelyezésére. Ez lehet pl. „Anyaotthonos”, vagy különböző komfortfokozatú szobákban un. apartmanos „anyás szobai” elhelyezés. Ezek a szolgáltatások lehetnek ingyenesek, ill. térítési díj kötelesek is. A térítés mértékét meghatározza a gyermek életkora, valamint az elhelyezés minősége.

Mit lehet behozni a kórházba?

  • A felvett gyermek utcai ruháit a szülő visszakapja.
  • Lehetőség van arra, hogy a gyermek a saját pizsamáját viselje betegsége alatt. ( Amennyiben ez nem lehetséges, a felvételkor tájékoztatják Önt erről.)
  • A csomagba mindenképpen kerüljön be a gyermek játszó cumija, cumisüvege, kedvenc lemosható ( nem értékes ) játéka, nagyobbaknál könyv, tankönyv, újság. Műszaki cikkeket ( mobiltelefon, tablet, DVD lejátszó ) is behozhat a szülő a gyermekének, de ezekért a kórház nem tud felelősséget vállalni.
  • Sok gyermek ragaszkodik a saját kispárnájához, behozható, de lehetőleg színes huzatot rakjon rá. 
  • Szükséges személyes tárgyak: papucs, köntös, fogkefe, fogkrém, fésű, szappan vagy tusfürdő, törölköző, zsebkendő, Wc papír, szalvéta, műanyag pohár.
  • Evőeszközt a legtöbb gyermekellátó intézmény biztosít, ezért külön hozni nem szükséges.
  • Gyümölcsöt, szűrt üdítőt (ha lehet kisebb kiszerelésben, amit a gyermek egy nap alatt megiszik, nehogy elromoljon ), száraz süteményt látogatók behozhatnak, de az esetleges diétát be kell tartani! Az arra kijelölt hűtőszekrényben az élelmiszert névvel ellátva kell tárolni.
  • Tilos behozni, még nagyobb gyermeknek is szotyolát, pattogatott kukoricát, rágógumit, mogyorót, mandulát, apró játékot.

A kórházban…

A vizsgálatok közötti idő és a kórházi bennfekvés kellemesebbé tételére nagyon sok intézmény gondol. Délutánonként az óvó néni szervez mindenféle játékos programot, melybe a tapasztalatok szerint a már „ nagy gyermekek „ is szívesen részt vesznek.
Az orvosi vizitek legkellemesebb része, ha a vizitet a Bohócdoktorok tartják.
A hosszabb ideig benntartózkodókra a kórházakban dolgozó tanító/tanár nénik-bácsik figyelnek, hogy ne maradjanak le a tanulásban az osztálytársaiktól.

Antal Klára

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!