Amit a D-vitaminról tudni érdemes

D-vitamin

D-vitamin

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Hormonnak és vitaminnak is tekintik, mivel a szervezet szintetizálni képes, és számos életfunkciónkban fontos szerepet játszik.

A természetben kétféle D-vitamin fordul elő:

a növényben keletkező ergokalciferol (D2), és a bőr faggyúmirigyeiben ultraibolya-sugárzás (UV-B) hatására keletkező kolekalciferol (D3). A szoláriumok döntően UV-A-sugárzást bocsájtanak ki UV-B helyett, ezért hiába barnul a bőr, D-vitamin a szolárium használata során nem keletkezik.

Testünk tehát a D-vitamint napfény segítségével tudja előállítani, ugyanakkor a táplálkozással is bevihetjük a szervezetünkbe: májban, tőkehalmájban, halolajban, tojássárgájában is nagyobb mennyiségben megtalálható. A bevitt vitaminnak körülbelül 50–80%-a szívódik fel.

Önmagában azonban mind a D2-, mind a D3-vitamin szinte hatástalan: ahhoz, hogy aktívvá váljanak, előbb a májban, majd a vesében enzimek segítségével át kell alakulniuk (ez a szervezetbe való bejutás után teljesen automatikusan történik). Így jön létre végül a valóban hatékony D-vitamin.

A D3-vitamin fokozza a kalcium és foszfát felszívódását a bélből, elősegíti a csontok felépítését, hat az izomműködésre és az immunrendszerre is.

A D-vitamin-hiány okai:

Kevés napfény (tavasszal, nyáron a karok és a lábak 15–20 perces napoztatása elegendő a D-vitamin-ellátás biztosításához fiatalokban és egészségesekben)

Csökkent bevitel (vegetáriánusok, zsírmentes diétát folytatók, koraszülöttek esetén, valamint érett csecsemőknél, ha kizárólag anyatejjel táplálják, főleg, ha az anya D-vitamin-hiányos terhesség, illetve szoptatás alatt)

Csökkent felszívódás (súlyos hasmenéssel, felszívódási zavarral járó betegségek esetén)

Máj-, illetve veseelégtelenség

Bizonyos gyógyszerek (epilepszia elleni szerek, tartós szteroidszedés)

A D-vitamin-hiány tünetei:

Csecsemő- és gyermekkorban rachitis (angolkór): a csontok és porcok csökkent mineralizációja, kalciumtartalma miatt különböző deformitások alakulnak ki (gerinc, medence, mellkas torzulása, dongaláb, koponyadeformitás). Kísérheti növekedésbeli elmaradás, fogékonyság fertőzésekre, izomrángások

Felnőttekben osteomalacia: diffúz fájdalom, izomgyengeség, törékeny csontok

Az alacsony D-vitamin-szint ezenkívül növeli a cukorbetegség kockázatát mind gyermek-, mind felnőttkorban, rizikótényezőt jelent az emlő- és vastagbélrák szempontjából, valamint fertőzésekre is fogékonyabbá tesz (pl. influenzaszezonban!)

A D-vitamin-túladagolás tünetei a vérben kialakuló magasabb kalciumszinttel hozhatók összefüggésbe (csak fokozott kalciumbevitel esetén alakul ki!):

Akut esetben: fejfájás, hányinger, hányás, általános gyengeség, székrekedés

Krónikus esetben: kalciumlerakódás az ízületekben, vesében (veseelégtelenséghez is vezethet), erekben (magas vérnyomás), gyomor-, nyombélfekély, depresszió

A D-vitamin-hiány megelőzése, ajánlott adagok:*

KorcsoportEgy napra javasolt dózisBiztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa
Csecsemők400 NE1000 NE 
Gyermekek (1–6 év)600 NE2000 NE
Serdülők (6–18 év)800–1000 NE4000 NE
Felnőttek1500–2000 NE4000 NE
Elhízott felnőttek3000–4000 NE4000 NE
Várandós nők1000–2000 NE4000 NE

* Fokozott odafigyelés szükséges: a téli hónapokban, csecsemők és fiatal gyermekek növekedésbeli elmaradásánál, koraszülöttek esetén, epilepsziaellenes szert vagy tartósan szteroidot szedők esetén, felszívódási zavarral összefüggő krónikus betegségben szenvedőknél, elhízás esetén, időskorban.

A D-vitamin-pótlás igazoltan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a tumoreredetű halálozás kockázatát.

Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy nyáron a sok növényi táplálékon keresztül bevitt D2-vitamin és a napsugárzás segítségével képződő D3-vitamin miatt nagy valószínűséggel nem szenvedünk D-vitamin-hiányban. Az UV-A és UV-B sugárzás ellen a helyesen megválasztott napozási idővel (11 és 15 óra között nem tartózkodunk a napon), illetve magas faktorszámú fényvédőkrémekkel védekezhetünk.

Télen azonban csökken a növényi eredetű táplálékfogyasztásunk, és kevesebb a napfény is. Emiatt ilyenkor inkább érdemes májból, halból, halolajból, tejtermékekből többet fogyasztanunk.

Dr. Dános Zsófia

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!