Kancsalság elleni műtét gyermekkorban

kancsalság elleni műtét gyermekkorban - műtét után

HASZNOS TUDNIVALÓK

Egy korábban megjelent cikkben ismertettük már a szemizmokon történő beavatkozás lényegét.

Nézzük mi a teendő, ha kancsalság elleni műtétre kerül sor

1., A szülőkkel való előzetes megbeszélés után jegyezzük elő a gyermeket. Műtétes napunk minden héten pénteken van.

2., A műtét előtti napokban (a pandémia miatt 48 órával, PCR teszt levétele szükséges) a szemészeti szakrendelésen jelentkezniük kell a betegeknek, ahol az operáló orvos felvilágosítást ad a gyermekre váró beavatkozásról, majd a szülő beleegyező nyilatkozatát kéri írásban. Ezután ellátjuk őket a szükséges beutalókkal (aneszteziológus, betegfelvétel).

3., Ezt követően az aneszteziológiai szakambulanciát kell felkeresniük, (a járványhelyzet miatt jelenleg csak telefonos konzultáció lehetséges), ahol a gyermeket altatási szempontok alapján megvizsgálják, szüleit kikérdezik. Ha kell, laborvizsgálatot kérnek. Ismertetik az altatás módját, veszélyeit szóban és írásban. Ezután a szülő nyilatkozatot ír alá arra vonatkozólag, hogy az altatásba beleegyezik. Ha valamilyen akut vagy krónikus betegség nem teszi lehetővé az altatást, akkor annak halasztását javasoljuk (különösen a téli hónapokban előforduló hurutos megbetegedések számítanak kizáró okoknak)

4., Ha az altatásnak nincs akadálya, úgy lehet intézni a gyermek felvételét.

5., A szemészeti osztályon szakképzett ápolók kikérdezik a szülőt a gyermek szokásairól, tájékozódnak egyéb ápoláshoz szükséges tudnivalókról, ismertetik a házirendet. Megkérjük a szülőket, hogy a gyermeket pszichésen készítsék fel a kórházi benn tartózkodásra és biztosítsák arról, hogy gyógyulása után hazaviszik. Így jelentősen csökkenhet a gyermeket ért trauma.

6., A műtét előtti nap este lehet vacsorázni, majd a műtét napján reggel 6. 30-kor ihat még egy nagy pohár teát vagy vizet. Tejet, kakaót, gyümölcslevet nem lehet, mert nem emésztődik meg olyan hamar, veszélyeztetve az altatást.

7., Felvétel a műtét napján reggel a felvételi irodában történik, amihez társadalombiztosítási kártya, lakcímkártya, személyigazolvány és beutaló szükséges. A szülő az irodában kézhez kapja a kórlapot, mellyel jelentkeznek a szemészeti osztályon.

8., Megtörténik a beteg elhelyezése (választhat ágyat) a nővérek gondoskodnak arról, hogy a gyermek megszokja az idegen környezetet, leküzdje félelmét.

kancsalság elleni műtét után
Kancsalság elleni műtét után

9., A beavatkozás előtt a gyermek egy szörpbe elkevert gyógyszert vagy tablettát kap, melyet műtéti előkészítésként használunk. Van benne egy kis nyugtató, feszültségoldó. Mivel a műtőbe már bódult állapotba kerül, nincs és nem is marad kellemetlen élménye.

10., A műtét maga kb. 20-40 percig tart, attól függően, hogy egy vagy több izmon történik a beavatkozás. Az előkészületekkel és ébresztéssel együtt 1 órát tartózkodik a műtőben.

11., Az operált szemre időnként kötés kerülhet, melyet a teljes ébredés után eltávolítunk. A műtött szemből vérrel kevert könny ürül, a beteg szúró érzésről panaszkodhat, fénykerülő lehet. A nagyobb gyermekek elmondása szerint „olyan érzés, mintha teleszórták volna homokkal”

Folyadékpótlásként infúziót kapnak, a műtőben bekötött branülbe intravénás fájdalomcsillapítót adunk, ha mindez nem elég, jegeléssel, borogatással enyhíthetjük a fájdalmat, kellemetlen érzést.

12., A gyermek a teljes ébredést követően teát, vizet ihat. Ha nem fáj a hasa, nincs hányingere natúr kekszet, ropit ehet.

Mivel ezek a műtétek 1 napos sebészet keretén belül történnek, 6 órás megfigyelés után, ha eszik, iszik, van vizelete és nem hányt, fájdalma csillapítható akkor kísérővel felügyelet mellett otthonába távozhat.

Vidéki betegeinknek lehetőséget tudunk biztosítani, hogy éjszaka a szülő gyermekével egy kórteremben aludhasson.

Néhány hasznos tudnivaló gyermekeknél a kancsalság elleni műtét utánra:

tévézhet, olvashat

testnevelés, sport alól felmentést adunk

úszást lehetőleg kerülje 4-5 hétig, fontos, hogy ne merüljön víz alá a fertőzésveszély elkerülése miatt.

Figyelemre méltó megfigyelésünk, hogy minél kisebb a gyermek, annál kevésbé viseli meg a műtét. Szemüket jól nyitják, nem nyúlnak hozzá, nem dörzsölik, ugyanúgy viselkednek, játszanak, mintha semmi nem történt volna.

POCT, illetve PCR teszt elvégzésének szükségessége osztályra befekvő, illetve gyermekük mellett tartózkodó hozzátartozók esetén:

Az aktuálisan érvényben lévő szabályról műtét előtt az osztályon érdeklődjön. szerk.

Mindvégig maszk használata kötelező!

Reméljük, hogy segítséget tudtunk nyújtani a műtét előtti tennivalók sokaságában és e rövid tájékoztatás után bátrabban fordulnak hozzánk a kancsal gyermek hozzátartozói.

Forduljanak hozzánk bizalommal!

Koczor Ágnes

figyelem




Probléma esetén a területileg illetékes gyermekszemészetet javasolt felkeresni.
A szemészetre NEM kell beutaló, de sok intézményben időpontot kell kérni.
Ha orvoshoz megy mindig vigye magával TAJ- és lakcímkártyáját, személyi igazolványát!

Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet





A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet szemészetére is előzetesen időpontot kell kérni.
Ide kattintva, a listából a szemészetet kikeresve, kaphat az időpontkéréshez részletes tájékoztatást.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!