Amit a D-vitaminról tudni érdemes
D-vitamin
A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Hormonnak és vitaminnak is tekintik, mivel a szervezet szintetizálni képes, és számos életfunkciónkban fontos szerepet játszik.
A természetben kétféle D-vitamin fordul elő:
a növényben keletkező ergokalciferol (D2), és a bőr faggyúmirigyeiben ultraibolya-sugárzás (UV-B) hatására keletkező kolekalciferol (D3). A szoláriumok döntően UV-A-sugárzást bocsájtanak ki UV-B helyett, ezért hiába barnul a bőr, D-vitamin a szolárium használata során nem keletkezik.
Testünk tehát a D-vitamint napfény segítségével tudja előállítani, ugyanakkor a táplálkozással is bevihetjük a szervezetünkbe: májban, tőkehalmájban, halolajban, tojássárgájában is nagyobb mennyiségben megtalálható. A bevitt vitaminnak körülbelül 50–80%-a szívódik fel.
Önmagában azonban mind a D2-, mind a D3-vitamin szinte hatástalan: ahhoz, hogy aktívvá váljanak, előbb a májban, majd a vesében enzimek segítségével át kell alakulniuk (ez a szervezetbe való bejutás után teljesen automatikusan történik). Így jön létre végül a valóban hatékony D-vitamin.
A D3-vitamin fokozza a kalcium és foszfát felszívódását a bélből, elősegíti a csontok felépítését, hat az izomműködésre és az immunrendszerre is.
A D-vitamin-hiány okai:
– Kevés napfény (tavasszal, nyáron a karok és a lábak 15–20 perces napoztatása elegendő a D-vitamin-ellátás biztosításához fiatalokban és egészségesekben)
– Csökkent bevitel (vegetáriánusok, zsírmentes diétát folytatók, koraszülöttek esetén, valamint érett csecsemőknél, ha kizárólag anyatejjel táplálják, főleg, ha az anya D-vitamin-hiányos terhesség, illetve szoptatás alatt)
– Csökkent felszívódás (súlyos hasmenéssel, felszívódási zavarral járó betegségek esetén)
– Máj-, illetve veseelégtelenség
– Bizonyos gyógyszerek (epilepszia elleni szerek, tartós szteroidszedés)
A D-vitamin-hiány tünetei:
– Csecsemő- és gyermekkorban rachitis (angolkór): a csontok és porcok csökkent mineralizációja, kalciumtartalma miatt különböző deformitások alakulnak ki (gerinc, medence, mellkas torzulása, dongaláb, koponyadeformitás). Kísérheti növekedésbeli elmaradás, fogékonyság fertőzésekre, izomrángások
– Felnőttekben osteomalacia: diffúz fájdalom, izomgyengeség, törékeny csontok
– Az alacsony D-vitamin-szint ezenkívül növeli a cukorbetegség kockázatát mind gyermek-, mind felnőttkorban, rizikótényezőt jelent az emlő- és vastagbélrák szempontjából, valamint fertőzésekre is fogékonyabbá tesz (pl. influenzaszezonban!)
A D-vitamin-túladagolás tünetei a vérben kialakuló magasabb kalciumszinttel hozhatók összefüggésbe (csak fokozott kalciumbevitel esetén alakul ki!):
– Akut esetben: fejfájás, hányinger, hányás, általános gyengeség, székrekedés
– Krónikus esetben: kalciumlerakódás az ízületekben, vesében (veseelégtelenséghez is vezethet), erekben (magas vérnyomás), gyomor-, nyombélfekély, depresszió
A D-vitamin-hiány megelőzése, ajánlott adagok:*
Korcsoport | Egy napra javasolt dózis | Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa |
Csecsemők | 400 NE | 1000 NE |
Gyermekek (1–6 év) | 600 NE | 2000 NE |
Serdülők (6–18 év) | 800–1000 NE | 4000 NE |
Felnőttek | 1500–2000 NE | 4000 NE |
Elhízott felnőttek | 3000–4000 NE | 4000 NE |
Várandós nők | 1000–2000 NE | 4000 NE |
* Fokozott odafigyelés szükséges: a téli hónapokban, csecsemők és fiatal gyermekek növekedésbeli elmaradásánál, koraszülöttek esetén, epilepsziaellenes szert vagy tartósan szteroidot szedők esetén, felszívódási zavarral összefüggő krónikus betegségben szenvedőknél, elhízás esetén, időskorban.
A D-vitamin-pótlás igazoltan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a tumoreredetű halálozás kockázatát.
Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy nyáron a sok növényi táplálékon keresztül bevitt D2-vitamin és a napsugárzás segítségével képződő D3-vitamin miatt nagy valószínűséggel nem szenvedünk D-vitamin-hiányban. Az UV-A és UV-B sugárzás ellen a helyesen megválasztott napozási idővel (11 és 15 óra között nem tartózkodunk a napon), illetve magas faktorszámú fényvédőkrémekkel védekezhetünk.
Télen azonban csökken a növényi eredetű táplálékfogyasztásunk, és kevesebb a napfény is. Emiatt ilyenkor inkább érdemes májból, halból, halolajból, tejtermékekből többet fogyasztanunk.