A nagy tisztaságú anyatej
Korábbi cikkekben már szó volt róla, hogy miért érdemes lefejni az anyatejet.
Most szeretnénk néhány tanácsot adni, hogyan lehet megfelelően megtenni ezt.
Ha nem kellő körültekintéssel végezzük a fejést, az anyatejbe a baktériumok kerülhetnek a környezetünkből és a bőrünkről is.
Néhány egyszerű szabály betartásával azonban nagy tisztaságú anyatejhez tudunk jutni otthoni körülmények között is, amely így az anyatej kezelési folyamat végeztével alkalmassá válik arra, hogy másik csecsemő is megkaphassa.
Talán először olvasva nagy feladatnak tűnik ezen tanácsok betartása, de az Anyatejgyűjtő Állomás fennállása óta eltelt több mint 50 évben több ezer anya azt mondta, hogy az első hét után rutinná vált az anyatej fejése és gyűjtése. Volt olyan édesanya, aki négy gyermek mellől vagy ikrek mellől is adott nagy tisztaságú anyatejet. Köszönet érte!
Annak az édesanyának, aki anyatejadó anyának jelentkezik, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet laboratóriuma térítésmentesen elvégzi a leadott anyatej mikrobiológiai vizsgálatát.
Hogyan lehet otthoni körülmények között nagy tisztaságú, mikrobiológiai értelemben is megfelelő anyatejet lefejni?
Szükséges hozzá:
- +4 0C fokra beállított hűtőgép, melynek hőfokát hőmérővel folyamatosan ellenőrizni kell, gyűjtésre alkalmas, steril edény az anyatej felfogására,
- fertőtlenítő hatású folyékony szappan, melyet alaposan leöblítünk
- ha használunk mellszívót, akkor ennek fertőtlenítésre használatos edény vagy készülék
- textil orr-száj maszk, melyet minden nap mosunk és vasalunk, vagy váltott sebészi orr-száj maszk
- kefe vagy dörzsi lap a mosogatáshoz
Megnehezítheti, sőt némely esetben ellehetetleníti, hogy nagy tisztaságú anyatejhez jussunk:
- Műköröm, mert nehéz tisztán tartani, nem vesszük észre, hogy köröm alatt szennyeződés és ezzel együtt mikrobák megbújhatnak
- Úgynevezett anyatejgyűjtő kagyló, melybe a kicsepegő anyatejet fogják fel, úgy, hogy azt viszonylag hosszú ideig a mellen viselik. Kérjük, ezt az eszközt ne használja anyatej gyűjtésre!
- Hideg „sterilizáló” folyadék használata: mert használata nehézkes, nagy odafigyelést igényel, a (behatási időt követően az áztatott eszközt steril desztillált vízzel kell leöblíteni továbbá nagyon nehéz otthoni körülmények között a steril állapotot fenntartani.)
- Mosogatószivacs, melyben a pangó víz kedvező környezetet teremt a baktériumoknak.
- Csepegtető tálcán való szárítás, mely a pangó víz miatt teremt baktériumoknak kedvező környezetet.
- Nem megfelelően működő hűtőgép, vagy ha szállítás közben nincs megfelelően hűtve (+4 0C) az anyatej.
- Magasabb hőmérsékletű anyatej a már hűtött anyatejre való öntése is tilos!
- Antibakteriálisnak mondott melltartó viselése a mell fertőtlenítése után,
- Ha nincs rendszeresen ürítve a mell és pang az anyatej, amely így hajlamos lehet a mellgyulladásra.
Előkészületek:
- Nyugodt, zavaró körülményektől mentes, általános tisztaságú és jól szellőztethető helyiségben végezzük az anyatej fejését.
- A hosszú hajat kössük össze, gyűrűt, karkötőt, hosszú nyakláncot vegyük le.
- A kezeket alaposan mossuk meg a fertőtlenítő szappannal: először a száraz kézre helyezzük a szappant, ezzel 1 percig dörzsöljük, további fél percig víz hozzáadásával felhabosítjuk, majd ezt követően mossuk csak le alaposan.
- Saját, más családtag által nem használt, tiszta, váltott textil vagy frottír törülközőt használjunk a kéz törlésére.
- A fertőtlenítő hatású szappan használata alapkövetelmény, bármely drogériában vagy patikában beszerezhető.
- Majd fel kell tenni az orr-szájmaszkot, úgy, hogy az orrot is fedjük vele.
- Tiszta környezetben készítsünk elő minden, fejéshez használatos fertőtlenített eszközt.
Kéz és mell fertőtlenítés lépései:
- Fertőtlenítse kezeit a fent leírt módon.
- Derékig vetkőzve langyos vízzel és a fertőtlenítő folyékony szappannal alaposan mossa meg mindkét mellét, közben néhány csepp anyatejet fejjen ki. Ne csak a mellbimbót mossa meg!
- Csak erre a célra használt, naponta váltott, tiszta, vasalt törölközővel/textilpelenkával törölközzön meg.
- Ez után lehet a fertőtlenített üvegekhez/tárolókhoz nyúlni, illetve összeszerelni a fertőtlenített mellszívó készüléket.
A fejés módja:
Tapasztalataink azt mutatják, hogy az anyatej bakteriológiai minősége kézi fejés esetén a legjobb. Ilyenkor célszerű azonnal a steril tárolóedénybe fejni.
Amennyiben egyéb tálkát vagy mellszívókészüléket használ, az alábbi tanácsokat érdemes betartani:
Minden anyatejjel érintkező eszköz fertőzés forrás lehet, de az alábbi tanácsokat megfogadva, mégis megfelelő anyatejhez juthatunk:
- Kifőzés esetén szükséges az eszközök naponta legalább egyszeri fertőtlenítése, amennyiben
„mikro- vagy gőzsterilizálóban” fertőtlenít, naponta kétszer érdemes használni azt. - A mellszívó készüléknek szétszedhetőnek, jól elmoshatónak és fertőtleníthetőnek kell lennie, különben nem lehet hatásosan fertőtleníteni.
- Az anyatejjel érintkező részeket fejést követően mosogatószerrel és kefével kell elmosni, majd folyó vízzel leöblíteni. Mosogatógép használatát nem javasoljuk!
- Az eszközöket és tárgyakat a mosogatás és öblítés után tiszta, vasalt textíliára tegye és takarja le, hagyja így megszáradni.
- A szárítás ne a mosogató csepegtető részén vagy a fürdőszobában történjen.
- A szárításhoz használt, tiszta, vasalt textíliát naponta kell cserélni.
- A fertőtlenítésre a kifőzés vagy a gőzzel „sterilizáló” készülékek javasoltak, egyéb eljárások vizsgálataink szerint nem voltak megfelelőek.
A kifőzés:
Ha a kifőzést választja, ügyeljen, hogy jól záródó, ép zománcú, vagy rozsdamentes, másra nem használt edényt használjon.
A mellszívó alkatrészeit szétszedett állapotban helyezze el az edényben laza szövésű tiszta textíliában összekötve, úgy, hogy a víz bőven ellepje.
A víz lágyítására 1 mokkáskanál citromsavat vagy 1 evőkanál citromlevet lehet a vízhez rakni.
Forrástól (bugyogástól) számított 30 percig számítjuk a behatási időt.
Az edény fedelét a forrás kezdetén érdemes rárakni és innen számolni a behatási időt.
A kifőzés ideje alatt víz mindvégig el kell, hogy lepje az eszközöket. Pótolni nem lehet a vizet menet közben!
Ha letelt a behatási idő, fertőtlenítse a kezét és rakja az alkatrészeket a tiszta, vasalt textíliára száradni.
A citromsav használata mellett is időszakonként szükség lehet a mellszívó alkatrészein, illetve a kifőzéshez használt edényen lerakódott vízkő eltávolítására is. Minimum 30 perces áztatás javasolt, melyhez 20%-os tömény ecetet vagy vízkőoldót használjunk. A vízkőoldást nagyon alapos folyóvizes öblítés kövessen.
A vegyszereket gyermekek elől mindig zártan kell tartani!
Egyéb fertőtlenítő módszerek:
Amennyiben van mikrohullámú vagy elektromos „gőzsterilizálója” ezekben is elvégezhető a fertőtlenítés.
Tapasztalataink alapján alkalmanként 8-10 percig és naponta kétszer kell használni ahhoz, hogy hatásos legyen.
Természetesen itt is rakódik le vízkő, eltávolítása a fenti módszer szerint történhet.
Tárolás:
Steril, jól zárható üvegben, a hűtőszekrényben +4 0C-on tárolható az anyatej. Az anyatej tárolásához külön polcot használjuk, hűtőszekrény ajtajába ne helyezzünk anyatejes üvegeket, mert ott magasabb a hőmérséklet.
A hűtőt érdemes hetente kitakarítani és fertőtlenítőszerrel áttörölni.
Amennyiben az üveg kívülről anyatejes lett, érdemes azt is fertőtlenítő kendővel áttörölni, hogy ne telepedjenek meg rajta a baktériumok.
Egyéb tárolási módokról és arról, hogy meddig és milyen körülmények között tárolható az anyatej az Anyatej magazin más cikkében olvashat.
Mindenképpen érdemes Önnek anyatejet leadni, ha 2-3 naponta összegyűlik legalább 200 ml felesleg, mert nagy segítség a rászoruló kórházban ápolt és otthon gondozott csecsemők részére. Ha mindig van friss anyatej, akkor a fagyasztással sem kell bajlódni.
Emellett ingyenesen bevizsgáljuk anyatejét, így visszajelzést kaphat arról, hogy sikerült-e baktérium mentesen lefejni az anyatejet, ha kérdése lenne, Anyatejgyűjtő Állomás munkatársai készséggel segítenek Önnek.
Irodalom:
1. Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Anyatejgyűjtő Állomás: Tájékoztató Füzet
2. Dr. Pechó Zoltán, Dr. Milassin Márta: Tájékoztató a fertőtlenítésről
Fotó:
dreamstime.com