Megállítható-e az időskori ráncosodás és a hajritkulás?

időskori ráncosodás és a hajritkulás

Az életkor előrehaladtának számos kellemetlen jele van, ezek közé tartozik a bőr ráncosodása, illetve a haj ritkulása, kopaszodás.

Sokan vagyonokat költenek ezeknek a folyamatoknak a megállítására, lassítására, azonban igazán jó, végleges megoldás jelenleg nem létezik egyik esetben sem. A legújabb kutatási eredmények azonban segítenek megérteni a jelenségek mögött álló folyamatokat és lehetőséget teremtenek új, hatékonyabb preventív és terápiás készítmények kifejlesztésére.

Az öregedésnek az egyik oka, hogy az életünk során a minket ért folyamatos környezeti hatások, illetve a sejtek normális működése közben bekövetkező véletlen (sztochasztikus) hibák károsítják, módosítják az életfunkciók ellátásához szükséges molekulákat (főleg a DNS-t).

időskori ráncosodás és a hajritkulásEzek maradandó károsodást okoznak, számuk folyamatosan nő, és egy idő után elér egy bizonyos szintet, ami már az élettel is összeegyeztethetetlen. A mitokondriumok a sejtek energiaellátásáért felelős kis sejtszervecskék. Egy sejtben, energiaigényétől függően néhány, vagy akár több száz, sőt több ezer mitokondrium is található. A mitokondriumoknak saját DNS-ük van, amelyek a káros környezeti hatásokra sokkal érzékenyebbek, mint a sejtmagban található nagy, kromoszómákból álló DNS. A sejtek öregedésének egyik fő okai éppen a mitokondriális DNS-ben felhalmozódó hibák, amelyek rosszul működő mitokondriumokat eredményeznek, a sejtek energiaellátása csökken, amely hibásan működő sejtekhez vezet. Ez a folyamat időskorhoz kapcsolható betegségeket okozhat (pl. diabetes, érelmeszesedés, Parkinson, vagy Alzheimer kór) és valószínűleg ez az öregedés más jellemzőinek, így például a bőr ráncosodásának is lehet az egyik oka.

Egy amerikai egyetem munkatársai ezt vizsgálták egereken.

Genetikai módosítással előállítottak egy olyan egeret, amelyben egy antibiotikum (doxiciklin) segítségével ki és be kapcsolhatták egy gén hibás változatát, amely gén terméke egyébként szerepet játszik a mitokondriális folyamatokban. Ha antibiotikumot adtak az állatok táplálékához, akkor a hibás gén bekapcsolt, ami hibás fehérjéket és rosszul működő mitokondriumokat eredményezett. Ha az antibiotikumot megvonták az egerektől, a hibás gén kikapcsolt és a mitokondriumok ismét elkezdtek normálisan működni.

Az egerek egészségesen, jól működő mitokondriumokkal születtek. A kutatók az állatok nyolc hetes korában kezdték el adagolni az antibiotikumot, a szabályozott hibás gén bekapcsolt és a mitokondriumok működése fokozatosan leromlott. Négy hét múlva az állatok elkezdtek őszülni, ritkult a szőrük, lelassult a mozgásuk és letargiások lettek. Ezek a természetes öregedésben is előforduló tünetek. Ha az antibiotikum adagolást folytatták, az állatok szőre kihullott, elkezdtek erőteljesen ráncosodni és gyulladásos sejtek jelentek meg a bőrsejtjeik között. Érdekes módon a nőstény egerek erőteljesebben ráncosodtak, mint a hímek.

Két hónap múlva a kutatók abbahagyták az antibiotikum adagolását, ami által a hibás mitokondriumokért felelős gént kikapcsolták és a mitokondriumok ismét elkezdtek megfelelően működni. Egy hónap múlva a korábban nagyfokú, korai öregedés jeleit mutató egerek teljesen rendbe jöttek. Ráncaik kisimultak, szőrük visszanőtt, a gyulladásos sejtek száma lecsökkent és gyakorlatilag úgy néztek ki, mint a velük egykorú normális, kezeletlen egerek, azaz a korai öregedés folyamatait visszafordították, az állatok visszafiatalodtak. Ha az antibiotikum kezelést nem hagyták abba, az állatok rövidesen elpusztultak.

A kutatás eredményeit úgy lehet összefoglalni, hogy a rosszul működő mitokondriumok gyors bőrráncosodáshoz, és szőrkihulláshoz vezettek egereken, azaz az öregedés folyamatai jelentősen felgyorsultak. Azonban ez a folyamat, meglepő módon, a mitokondriumok működésének helyreállításával visszafordítható volt.

A vizsgálat segít megérteni az öregedéshez, a bőr ráncosodásához, kopaszodáshoz vezető folyamatokat és hozzájárulhat olyan gyógyszerek, terápiás módszerek kifejlesztéséhez, amelyekkel az öregedés folyamatai lelassíthatóak, vagy esetleg visszafordíthatóak.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Foto
pixabay.com

Irodalom
Singh B, Schoeb TR, Bajpai P, Slominski A, Singh KK. Reversing wrinkled skin and hair loss in mice by restoring mitochondrial function. Cell Death Dis. 2018 Jul 20;9(7):735.
https://gyogyhirek.hu/hosszu-elet-titkai/
https://gyogyhirek.hu/oregedes-vizsgalata-embereken/

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!