Szeptember – A hónap érdekességei

szeptember

 Tudod-e?

Az év 9. hónapja 30 napos. A régi római naptárban a 7. volt, innen ered a neve. Nálunk egykor Szent Mihály havának is hívták.
Ebben a hónapban – szeptember 23-án – kezdődik az északi félgömbön, ahol mi is élünk, az ősz.
A nap az egyenlítő felett jár, sugarai itt merőlegesen esnek a Földünk felszínére, egyenlően sugározza be mindkét féltekét (az északit és a délit). A Föld megvilágítása szeptemberben azonos a márciusiéval. A nappal éppen olyan hosszú, mint az éjszaka.

Változások a természetben

A természet gyümölcsöket érlel (szőlőt, szilvát, almát, körtét, diót, mogyorót, gesztenyét) ökörnyálat úsztat és néhány különös virágot fakaszt: ilyen a kikerics, az iringó, vagy a leginkább ismert őszirózsa.

Ősz elején még kapunk egy kis „ráadást” a nyárból. Ezt az időszakot „indián nyárnak” vagy a „vénasszonyok nyarának” is nevezik. Ez a jó idő még kint tartja a szúnyogokat, legyeket, darazsakat, tücsköket, lepkéket. Ha az időjárás kedvező, a halak, békák még a nyári életüket élik, (de a gyíkok, siklók már csak az erősen napsütötte időben mutatkoznak). A napfény mennyiségének lassú csökkenése pedig a jel költöző madarainknak a távozásra.

szeptember1-acorn-56360_640A szép idő, a gyönyörű színekben pompázó erdők kirándulásra csábítanak. Fel hát a túracipővel! A mozgással egybekötött szemlélődés, néhány gyönyörű őszi gally szedése, falevél- és termésgyűjtés, ismerkedés a fákkal vagy csak egyszerűen maga a gyalogtúra, jó kis családi program, ahol együtt lehet a család apraja-nagyja.

Séta közben, a bágyadt napsütésben sokszor fedezhetünk fel fák, bokrok, sziklák, kiemelkedő csúcsain fehér, lebegő fonalat, melyet „ökörnyálnak” neveznek. Ez valójában pókfonál, melyen a pók utazik és terjeszkedik egyik helytől a másikig. Tehát ez más mint a pókháló, mert azt a pók zsákmányszerzés céljából szövi sok pókfonálból.

Szakértőnk szerint a pókfonal hihetetlenül erős anyag, vastagságában viszonyítva jóval erősebb, mint az acél. Állítólag, egy ceruzavastagságú pókhálókötél meg tudna állítani egy Boeing 747-es óriásgépet repülés közben.

Jeles napok 

Szeptember 1.

– Az új tanév első napja.

Szeptember 5.   / Lőrinc

– Ezen a napon fordul az időjárás. Ha szép idő van, hosszú lesz az ősz.
– A „lőrinces” dinnye mér nem igazán ízes.

Szempember 8. / Kisasszonyok napja

– E naptól kezdve indulnak útnak a fecskék és más vándormadarak
– Sok helyen ez a dióverés napja

Szeptember 21. / Máté

– Ha tiszta az idő, jó lesz a bortermés.
– Ezután kezdődnek a szüreti mulatságok.

Szeptember 29. / Mihály

– Európa szerte ismert pásztorünnep. Behajtják az állatokat a faluba. Megkezdődik az őszi vetés.
-Azt mondják ilyenkor szakad meg a fű gyökere, megszűnik a mézelés és a halak is a víz fenekére húzódnak.
– A Mihály-napi égdörgés szép őszt, de kemény telet jelez.

Cibulka Gáborné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!