Fiatalító koktél

fiatalító koktél

Nem várt eredményt hozott egy embereken végzett kísérlet. A vizsgálat végén a résztvevők biológiai órájuk alapján fiatalabbak lettek, mint a kísérlet elején!

A vizsgálat eredeti célja a csecsemőmirigy (timusz) felnőttkori elzsírosodásának lelassítása volt. A timusz az egyik legfontosabb immunszervünk. Az immunsejtek a vérsejtekkel együtt a csontvelőben termelődnek. Az egyik típusú immunsejt, a T sejt előalakja a csontvelőből a timuszba vándorol és ott érik meg, alakul át különféle típusú T-sejtekké. A T sejtek immunrendszerünk nélkülözhetetlen részei, fontos szerepük van például a fertőzések és a rák elleni harcban.

A timusz a szegycsont mögött helyezkedik el

Tömege serülőkorban 30–40 g, később azonban elzsírosodik, tömege lecsökken, így felnőttekben már csupán kb. 5 g. Idősebb korban ez tovább folytatódik és hozzájárul az immunrendszer időskori legyengüléséhez, amely időskori megbetegedések kialakulásához vezethet, többek között a rák és a szív és érrendszeri betegségek gyakorisága is emelkedik időskorban. A kritikus életkor átlagosan 63 év, amikor a timusz elzsírosodása már olyan mértékű, hogy a normál immunműködéshez fontos T sejtek változékonysága drasztikusan lecsökken1.

Korábbi vizsgálatok alapján ismert volt, hogy a növekedési hormon (GH=growth hormone) regenerálni képes a timuszt és ezzel erősíti az immunrendszert.

Azonban a GH adagolása egyben hiperinzulinémiához, majd cukorbetegség kialakulásához is vezethet, így önálló adása nem ajánlott. Korábbi állatkísérletek alapján a kutatók azt feltételezték, hogy ha a GH-t antidiabetikus szerekkel együtt adják, akkor a timusz regenerálódása mellett, el tudják kerülni a cukorbetegség kialakulását.

A TRIIM (Thymus Regeneration, Immunorestoration, and Insulin Mitigation) vizsgálatba 9, 51-65 éves férfit vontak be.

A résztvevők egy éven keresztül szedték a kifejlesztett koktélt, amely GH-ból és két antidiabetikus szerből állt (dehydroepiandrosterone (DHEA) és metformin). A metformin a világon az egyik leggyakrabban alkalmazott, kettes típusú cukorbetegségben használt gyógyszer, több mint 100 millióan szedik és ráadásul állatkísérletekben lassította az öregedést is.

A résztvevőktől vért vettek a vizsgálat elején, végén és 6 hónappal a kezelés után. A résztvevők timuszát MRI-vel nézték a kísérlet elején és a végén.

A vizsgálat végén a kutatók számára is váratlan eredmények születtek. Amit a korábbi állatkísérletek alapján reméltek, az valóban bekövetkezett, azaz, az MRI alapján 7 résztvevőnél az elzsírosodott timusz egy része visszaalakult működő timusz szövetté. Ami viszont valóban meglepte a vizsgálatot végzőket, az az volt, hogy a résztvevők epigenetikai2 órája átlagosan 2,5 évvel fiatalabb életkort mutatott, mint a kísérlet elején.

Az epigenetikai óra az egyik legpontosabban jelzi a biológiai életkort (ld.: https://gyogyhirek.hu/biologiai-eletkor-becslese-visszafordithato-oregedes/), amely akár jelentősen is különbözhet a tényleges, naptári életkortól. Ezt az eredményt annyira nem várták, hogy eredetileg nem is tervezték ennek mérését. A „fiatalodást” minden résztvevőnél ki lehetett mutatni, és 6 hónappal a kezelés vége után is fennmaradt. A legváratlanabb az volt, hogy a kezelés nemcsak lelassította, hanem vissza is fordította az öregedést.

Ráadásul az immunrendszer sejtjeinek összetétele is pozitív irányba változott.

Növekedett például a limfocita-monocita sejtarány, amely 8-féle tumorban és kardiovaszkuláris betegségekben is kedvezőbb prognózissal jár. A timusz regenerálódásával megnőtt az új T sejtek3 száma és lecsökkent az elöregedett (ún. szeneszcens) citotoxikus T sejtek4 száma, ezek az immunrendszer megfiatalodásának a jelei. Csökkent a szervezet általános gyulladásos állapotára utaló CRP szintje, ami szintén több időskori betegségben is kedvező hatású.

A vizsgálat vezetője szerint a 3 komponens különböző támadáspontokon hatott és ez a hatás összegződött a jelentősnek mondható fiatalító hatásban.

A vizsgálat kritikusai a résztvevők kis számát és a placebo kontroll hiányát emelték ki. Természetesen már tervezik, hogy a kifejlesztett koktélt („fiatalító koktél„) a tudományos világ által is elfogadott több résztvevővel és kettősvak placebo kontrollal5 is megismétlik.

Prof. Dr. Szalai Csaba

Lábjegyzetek
1 Drasztikusan lecsökken a T sejt receptorok változékonysága, így kevesebb kóros antigént ismer fel.
2 Epigenetika a gének szabályozását, működését vizsgáló tudományág. A DNS epigenetikai mintázata a biológiai életkorral változik. Ezt használják ki annak becslésére.
3 Megnőtt a timuszból frissen kijövő, naiv T sejtek száma.
4 A CD8+ és PD1+ T sejtek száma idős korban megnő. Ezek az elöregedett (szeneszcens) és kimerültnek (angolul exhausted: Tex) is nevezett T sejtek gátolják az immunválaszt, ami pl. rákos megbetegedések kialakulásához vezethet.
5 Kettősvak azt jelenti, hogy se a beteg se az orvos nem tudja, hogy ki kapott hatóanyag nélküli placebót és ki kapta a hatóanyagtartalmú készítményt.

Irodalom
Fahy GM, Brooke RT, Watson JP, Good Z, Vasanawala SS, Maecker H, Leipold MD, Lin DTS, Kobor MS, Horvath S. Reversal of epigenetic aging and immunosenescent trends in humans. Aging Cell. 2019 Dec;18(6):e13028.
Naylor K, Li G, Vallejo AN, Lee WW, Koetz K, Bryl E, Witkowski J, Fulbright J, Weyand CM, Goronzy JJ. The influence of age on T cell generation and TCR diversity. J Immunol. 2005 Jun 1;174(11):7446-52.
Khan, O., Giles, J. R., McDonald, S., Manne, S., Ngiow, S. F., Patel, K. P. (2019). TOX transcriptionally and epigenetically programs CD8+ T cell exhaustion. Nature, 571, 211–218.
https://gyogyhirek.hu/biologiai-eletkor-becslese-visszafordithato-oregedes/

Fotó:
pixabay.com/geralt

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!