Aludj rá egyet!

Aludj rá egyet!

Gyakran halljuk azt a tanácsot, hogy:

„Aludj rá egyet!”

Most a mondás igazságát tudományosan is bebizonyították.

A német Lübeck-i Egyetem kutatói önként jelentkezőknek egy viszonylag bonyolult matematikai rejtvényt adtak fel, amelyben egy számsor következő tagját kellett kitalálni. A kísérletben résztvevők egy része a megoldáson este gondolkodott, majd aludt 8 órát. Ezek kétszer olyan valószínűen találták meg a helyes megoldást, mint azok, akik ébren maradtak és egész éjszaka törték a fejüket. Egy másik csoport reggel kapta meg a feladatot, majd 8 órát normális napi tevékenységgel töltött és utána tért vissza a probléma megoldásához. Ezek az emberek éppen olyan rosszak voltak a rejtvény megoldásában, mint azok, aki egész éjjel ébren maradtak gondolkodni. Tehát a rossz teljesítmény nemcsak egyszerűen a fáradtságnak volt köszönhető.

Ezek az eredmények megerősítik azt, amit sok ember már józan ésszel is gondolt.

A következő feladat az, hogy megállapítsuk, mit csinál az agy, amíg alszunk?

mondta az egyik kutató.

Alvás alatt valószínűleg az agy átszervezi az úgynevezett epizodikus memóriánkat. A friss emlékek az agyban a hipokampuszban tárolódnak, de a tartós memória helye az agy egy másik területén található (neocortex). A kutatók azt gondolják, hogy alvás alatt az emlékek az agy egyik részéből a másikba kerülnek és ez alatt újraszerveződnek. Ez a folyamat lehet felelős a problémák újabb, jobb megközelítéséért alvás után.

Sokan azt tartják, hogy a gyors szemmozgással járó alvásfázisban (ún. REM alvás, amely az össz alvás 20-25%-a) történik az álmodás, amely alatt ez a folyamat zajlik. Lehetséges például, hogy a résztvevők a rejtvényről álmodtak, bár ennek kiderítését nehezíti, hogy a legtöbb ember felébredés után azonnal elfelejti, hogy miről álmodott.

Ami azonban bizonyos, hogy ez a kísérlet is bizonyítja az éjszakai pihenés fontosságát, és ha valamilyen problémát nem tudunk megoldani, inkább aludjunk rá egyet, minthogy egész éjszaka törjük rajta a fejünket.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!