A dohányzás öregíti a DNS-t is

dohányzás

Az régóta ismert, hogy a dohányzás és a zsíros ételek túlzott fogyasztása csökkenti a várható élettartamot azáltal, hogy hajlamosítanak szívbetegségre és rákra.

Azonban a legújabb kutatások alapján kiderült, hogy a dohányzás és ezek a káros szenvedélyek közvetlenül károsítják szervezetünk örökítőanyagát a DNS-t.

A DNS a sejtekben kromoszómákba rendezetten található, melyek végén egy ún. telomer szekvencia található, amely hasonlóan a cipőfűző végén található kemény részhez, védi a kromoszómákat a károsodástól. Ezek a telomérek ismétlődő szakaszokból állnak, és amikor a sejtek osztódnak, ezek minden osztódásnál egy kicsit rövidebbé válnak. Ha a telomer hossza elér egy kritikusan rövid méretet a sejt működése elromlik, és végül elpusztul. Így a telomérek hossza, illetve a sejtjeink életképessége egyre csökken éveink előrehaladtával.

Londoni kutatók megállapították, hogy az erős dohányosok, illetve a nagyon kövér emberek telomerjei sokkal rövidebbek, mint azt az életkoruk alapján várni lehetne.

A kutatók 1.100, 18-76 éves nőnek vizsgálták meg a DNS-ét. A csoportban a nők 11%-a volt kórosan kövér (azaz a testtömegindexe – amelyet úgy kell kiszámolni, hogy a testtömeget (kg) el kell osztani a méterekben kifejezett testmagasság négyzetével (pl. 180 cm magas embernél 1,8×1,8-cal (m2)- 30-nál nagyobb) és 18%-kuk volt aktív dohányos. A kutatók megszekvenálták a vizsgált személyek fehérvérsejtjeinek DNS-ét, hogy megállapítsák, átlagosan milyen hosszú a telomerjük.

Azt találták, hogy a nőknek átlagosan évente 27 bázispárral lesz rövidebb a telomerjük (egy bázispár egy betűnek felel meg a DNS-ben). Erős dohányosokban (akik legalább egy dobozzal szívnak el naponta) azonban, akik 40 éve dohányoznak a nem-dohányosokhoz képest 200 bázispárral volt rövidebb a telomerjük, a túlsúlyos hölgyeknek pedig átlagosan 240 bázispárral a normális testsúlyúakhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a 40 éve dohányzó nők sejtjei átlagosan 7,4 évvel öregebbek, míg a hasonló korú túlsúlyos hölgyek sejtjei 8,9 évvel öregebbek, mint nem-dohányzó, illetve normális testtömegű kortársaiké.

Ez a felfedezés rávilágít arra is, hogy ezek a hölgyek (és természetesen a hozzájuk hasonló urak) miért esnek nagyobb eséllyel áldozatul olyan öregségi betegségnek, mint például a szívbetegség.

Ez a felfedezés most tudományosan is alátámasztotta azt az általános megfigyelést, hogy miért néznek ki az erős dohányosok általában évekkel idősebbnek valós koruknál, és talán egy újabb motivációt ad a dohányzásról való leszokáshoz, vagy az egészségesebb életvitelhez.

Prof. Dr. Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!