Szuperízlelők

Szuperízlelők

Kutatók régóta vizsgálják, hogy az egyes emberek mennyire eltérően érzékelik a különböző ízeket.

Az emberiség kb. 25%-a tartozik az úgynevezett „szuperízlelők” közé, akik háromszor olyan érzékenyek a keserű és más ízekre, mint a „nemízlelők”.

A legtöbb ember a két kategória közé esik. Ezeknek a különbségeknek genetikai, azaz öröklődő okai vannak. A szuperízlelőknek kb. tízszer annyi ízérzékelő ízlelőbimbó van a nyelvükön, mint a nemízlelőknek. Mivel az ízlelőbimbók körül fájdalomérzékelők (receptorok) is vannak, ez okozza például azt a különbséget is, hogy ki mennyire bírja a csípőset. Míg a nemízlelők szemrebbenés nélkül, sőt élvezettel tudják elfogyasztani a legcsípősebb ételeket is, addig a szuperízlelők tantaluszi kínokat állhatnak ki egy csípősebb leves elfogyasztásakor.

Az ízérzékelési különbségeknek azonban más következményei is vannak. A szuperízlelés valószínűleg azért alakult ki, hogy védelmet nyújtson a sokszor keserű ízű mérgekkel szemben. Azonban, egyes kutatók szerint, ez azt is okozhatja, hogy a szuperízlelőknek nem ízlenek a keserű mellékízű, bár egészséges zöldségek, így fogyasztásukat kerülik. Ez lehet az oka annak, hogy a 65 éven felüli szuperízlelők között több a kórosan kövér, és magasabb a vastagbélrák előfordulása is.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!