Korai tavaszi virágok

tavaszi virágok

A tavasz első napjaiban nemcsak az emberek, hanem a tavasszal nyíló virágok is türelmetlenül várják a meleg napsugarakat. Ha egy kicsit odafigyelünk, nyomon követhetjük, hogyan ébred a természet téli álmából.

Vannak olyan növények, melyek már az első fagymentes éjszakát meghálálva életre kelnek és virágaikkal hirdetik, hogy bizony lassan vége a télnek.

madár sóska-oxalis-acetosella-855340_640Erdei madársóska

Árnyékos bükkösök, erdei- és lucfenyvesek tipikus, gyakori növénye. Régebben cserzőanyagként használták, tintát is készítettek belőle. Kifejezetten árnyéknövény, erős fényben, valamint alkonyatkor levelei mint lepkeszárnyak csukódnak össze.

Kónya vicsorgó

Csak nehezen találhatunk rá erre a növénykére, hiszen levelei nincsenek, a bükk, a gyertyán és a mogyoró levelein élősködik. Föld alatti gyöktörzse tekintélyes méretűre nőhet, a növény csak mintegy tízéves korban kezd virágozni.

Leánykökörcsinleánykökörcsin-pulsatilla-grandis-249022_640

Sziklás, meleg déli lejtők, pusztai gyepek kedves tavaszi dísze. Már az enyhe márciusi napok előcsalogatják a föld alól kibújó molyhos-bundás bimbókat. Néhány hétig gyönyörködhetünk csak világoskék, majd kékeslilára változó virágjaiban. Szépségéhez hozzájárul az aranysárga bibeszála laza gömböt alkotó együttese. Rövid ideig ugyan, de látványosak a gömb alakú terméscsoportok is. Régóta gyógynövény.

Martilapu

Mindenütt ott van, ahol az eredeti növényzetet megbolygatták: kőfejtőkben, felhagyott bányaudvarokon éppúgy, mint utak töltésén, törmelékes helyeken, patakok mentén. Gyógynövény, virága és levele hurutos megbetegedés ellen szolgál. Fiatal, zsenge leveleit egyes helyeken káposztával töltve (tőtike) vagy főzeléknek fogyasztják.

Odvas keltike

Lilásvörös és fehér virágaival lombfakadás előtt lepi el az üde, tápanyagban gazdag talajú bükkös és gyertyános erdőket. Odvas gumóit egyes vidékeken burgonyaként fogyasztották.

Orvosi tüdőfűorvosi tüdőfű-flowers-217362_640

Virágzása pirosas-rózsaszínes bimbókkal kezdődik, amelyek később megkékülnek, a népi gyógyászat régóta alkalmazza főleg tüdőbaj, rekedtség ellen, de toroköblítésre.

Tavaszi hérics

Latin neve Adonis vernalis, ez az elnevezés egy ógörög mindára utal vissza: amikor Adoniszt, a férfiszépség megtestesítőjét vadászat közben egy vadkan megölte, minden helyen, ahová a vére lecsöppent, egy-egy Adonisz-rózsácska búj elő a földből. Más változat szerint Aphrodité, a női szépség istennője változtatta virággá.

Tavaszi kankalinCitera-Primrose-1228936_640

Gyógynövény, gyökerét és hajtását köptető, nyugtató teákhoz használják.

Ha nincs időnk egész napos erdei kirándulásra, elég elsétálnunk egy közeli parkba. Az egyik legkorábban nyíló kora tavaszi virágunk a téltemető (Eranthis hyemalis). Az arasznyi növénykét télvégi sétáink során a gyertyános tölgyesekben, ligeterdőkben fedezhetjük föl. Levelei fölött szinte világítanak a két-három centiméteres virágocskák. Laza lombú fák, vagy cserjék alatt készséggel fejlődik. Magját elszórva is szaporodik, és idővel – ha az avart háborítatlanul hagyjuk fölötte – szőnyegszerű állománnyá gyarapodik.

HóvirágHóvirág

A tavasz közeledtét azonban egyértelműen a hóvirágok jelzik. A kertek többségében és a kevésbé védett helyeken február végén, illetve március elején jelenik meg a hóvirág. Leginkább a félárnyékos helyet kedveli, ahol nemcsak hagymáról, hanem magról is hajlandó szaporodni. A harangocskák szépségét csak viszonylag rövid ideig élvezhetjük. 2005-től védett növény, ezért ne szedjük és ne vásároljunk hóvirágcsokrokat.

Százszorszépszázszorszép-324169_640 (2)

Érdemes megemlíteni egy egyszerű, de szép növénykét; a százszorszépet. Apró, fejér virágaival szinte fűszerezi a zöld gyepszőnyeget.

Aranyfaaranyfa-téli jázmin-727134_640

A Kínában őshonos aranyfa – melyet megtévesztésül aranyesőnek is szoktak nevezni – most kezdi felhívni magára a figyelmet sárga virágaival. Több fajtája létezik; a különbség mindig a virágok megjelenésében vagy színében a legszembetűnőbb.

Krókuszkrókusz-krókuszok-282595_640

Rendkívül színes virágaival egyből feltűnnek ez idő tájt a krókuszok. Elnevezésük a görög krokos (=sáfrány) szóból származik. Nem összetévesztendő a színadó fűszernek való sáfránnyal, melynek ibolyaszín virágai ősszel nyílnak. A krókuszok vagy sáfrányok (Crocus) a havasi rétek növényei, így nem is meglepő, hogy bájos virágai gyakran már a hó alól is előbújnak. A különböző fajok közül esőként a tarka sáfrány örvendeztet meg bennünket, február végén, március elején, majd ezt követi az ibolyakék színű kék sáfrány. A legnagyobb virágú, sárga színű tavaszi sáfrány az évszak későbbi szépségeivel együtt nyílik.

Nőszirom

Bizony van olyan nőszirom is, amely a krókuszokkal egy időben virágzik. Ez a faj a Kaukázusból származik és rendkívül kis méretű, kb. 20 cm magas. Több változata létezik, virágszíne a halványkéktől a bíborliláig változhat.

Jázminjázmin-garden-1029249_640

A jázmin nemzettség többsége trópusi-szubtrópusi cserje. Nálunk most a Kínából származó téli jázmin sárga virágai nyílnak. Vesszői feltűnően zöldek, a földig hajolva meggyökeresednek, nem csoda éppen ezért rendkívül sűrű és kacifántos bokrot nevel. Napon nagyon hamar kinyílnak a virágai, sokszor már decemberben próbálkozik, ilyenkor ezek a virágok rendszerint elfagynak.

E szépséges tavaszi hírnökök közül a hóvirágok mellett a téltemető és leánykökörcsin is szigorúan védett fajok, a természetben ne háborgassuk őket!

Márciusban végre hosszabbodnak a nappalok.

A napsütés az igazi tavasz érzetét kelti bennünk. Az embernek ebben a hangulatban kedve támad kertészkedni, ásni, vetni, ültetni. Elindul a kerti szezon is, minden a tavaszi munkák körül forog. Fiatalító kúrát kap a gyep, előkészítjük a talajt, ágyásokat alakítunk ki, vagy átalakítjuk, növényeket vásárolunk, lemetsszük a fákat, bokrokat stb. az igazi kertbarátok ezt nem munkának, hanem szórakozásnak fogják fel. A kertépítés és előkészítés a legszebb és a legtermékenyebb szabadidős elfoglaltság.

A tavaszi fáradtság legjobb ellenszere a friss levegő és a mozgás a szabadban.

Akiknek nincs lehetőségük kertészkedni, azok se szomorkodjanak; vidítsák fel otthonukat egy-egy vázába tett virággal. Higgyék el szívmelengető látványban lesz részük! A virágboltokban már kaphatók a tavasz előhírnökei a krókusz, a jácint és a tulipán. Keressünk otthon vagy vásároljunk egy szívünknek tetsző vázát, vagy ha van olyan kedves bögrénk, akár azt is befoghatjuk virágtartónak.

Cibulka Gáborné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!