Vérzések

bevérzések

Egyes gyermekek hajlamosabbak lehetnek rá, mint mások. A gyermekek bőrén gyakran láthatunk bevérzéseket, melyek lehetnek „kék foltok”, vagy különböző nagyságú piros pöttyök-foltok.

Fontos, hogy a szülők el tudják dönteni, mikor kell valamilyen betegségre gondolni, s orvoshoz fordulni.

Leggyakoribb, hogy a mászó, vagy járni tanuló, de különösen az óvodás-kisiskolás korú (bicikliző, görkorcsolyázó, focizó, mászókázó) gyermeken sok „kék folt” látható. Ezek jellegzetesen az ütéseknek kitett helyeken, így leginkább az alsó végtagokon fordulnak elő, többnyire a bőr szintjéből nem emelkednek ki (suffusiók), de néha kiemelkedők, keményebb tapintatúak is lehetnek (haematomák). Általában egy hét alatt felszívódnak: először mélyebb kékeslilás színűek, majd zöldes, később barnás, halványsárgás színűekké válnak. Bár ezek kifejezetten ütés, esés hatására keletkeznek, az eleven gyerekek nem mindig emlékeznek arra, mi is történt, hogyan szerezték.

A különböző – betegségekhez, kóros állapotokhoz társuló – bevérzéseket az alábbi csoportokba oszthatjuk a keletkezés kiváltó oka alapján:

1. vascularis vérzékenységek (vasopathiák),
2. trombocita eredetű vérzékenységek,
3. véralvadási zavarok (coagulopathiák).

vérzések41. Vascularis vérzékenységek

Az előidéző okok sokfélék lehetnek, de mindig a kiserek falában vagy az erek körüli kötőszövetben van a károsodás, ami tűszúrásnyi (petechiák) vagy lencsényi (ecchymosisok) bevérzéseket okoz a bőrön.

Nem ritka, hogy ha a gyermek hányás vagy köhögés közben erőlködik, vagy erőteljesen sír („hisztizik”), az arcán: szemei körül, homlokán, de akár az egész arcon is apró, tűszúrásnyi piros bevérzések jelennek meg, akár nagy számban is.

Jellemző, hogy más területeken semmilyen bevérzés nem látható. Úgy keletkeznek ezek az apró vérzések, petechiák, hogy az apró bőr erek falán érsérülés nélkül vörösvérsejtek lépnek át az erőlködéssel járó nyomásfokozódás miatt. Ennek a vérzéstípusnak, mely mechanikus purpura néven ismert, nincs különösebb jelentősége, nincs semmi teendő, spontán elmúlik. Egyes gyermekek hajlamosabbak lehetnek rá, mint mások.

Baktériumok, vírusok okozta banális fertőzésekben is előfordulhatnak purpurák, ezeket a kórokozó által előidézett érfalkárosodás váltja ki.

Súlyos betegségekben, pl. szepszisben (az egész szervezetet érintő súlyos, életveszélyes fertőzés), vagy baktérium (Meningococcus) okozta agyhártyagyulladásban is megjelennek piros vérzéses foltok a bőrön, melyek a betegség előrehaladásával egyre terjednek, összefolyóvá is válhatnak, kialakulásuk figyelmeztető, sürgető jel, hogy a beteg nagyon veszélyes állapotban van.

Meg kell említeni a Schönlein-Henoch-féle anaphylactoid purpurát, mely elég gyakori, gyakran 2-3 héttel korábban lezajlott bakteriális vagy vírusfertőzés kapcsán alakulhat ki.

Jellegzetes tünete az alsó végtagokon és a fenéktájon (más helyeken nagyon ritkán) jelentkező viszkető, lencsényi, forintosnyi, a bőrből kiemelkedő, bevérzett purpura. Ezek rohamokban, sokszor fizikai terhelésre jelennek meg; környékük ödémásan duzzadt, ezért a feszülés miatt fájdalmas, ráadásul az ízületek (boka, térd, néha könyök) fájdalmas duzzanata is kísérő tünet lehet. Nem típusos formában kiterjedt livid foltok is lehetnek az érintett bőrterületeken.

A bevérzett kiütések oka a fertőzést követően kialakuló, ún. túlérzékenységi (III. típusú hypersensitivitási) reakció. Ez, természetesen, nemcsak a bőr ereit, hanem szinte bármely szerv ereit érintheti, ez magyarázza, hogy gyakori a hasfájás, akár súlyos hasi görcsök és hányás, a vese érintettsége (vér- és/vagy fehérjevizelés), de akár idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak. Ezeknek a súlyos szervi tüneteknek a lehetősége indokolja, hogy feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni e betegség gyanúja esetén.

Számos más oka is lehet a vascularis bevérzések megjelenésének a gyermekkorban, pl. C-vitamin hiány, bizonyos gyógyszerek (pl. szteroid) tartós szedése, cukorbetegség, de érdekes forma az ún. stasis-purpura, ami pl. a zokni szorításának helyén, fizikai terheléssel összefüggésben szokott kialakulni.

Ezeket nem kell gyógyítani, pihenés, illetve hiányállapot esetén C-vitamin adása elegendő.

Vérzések II. című cikkünkben folytatom ezt a témát a trombocita eredetű vérzékenységek és a véralvadási zavarok bőrjelenségeinek ismertetésével. Kattints!

Dr. Zombori Marianna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!