A csokoládé jó tulajdonságai

csokoládé

A csokiszeretőknek jó híreket mondanak a kutatók.

Öt éven keresztül tanulmányoztak 8.000 65 év körüli férfit, figyelték a csokoládé-evési szokásaikat és az egészségük, életük alakulását.

Megállapították, hogy azok, akik rendszeresen kis mennyiségben fogyasztanak csokit, hosszabb ideig élnek, mint azok, akik egyáltalán nem esznek az édességből.

Elméletük szerint a csokoládé, a vörösborhoz hasonlóan, olyan anyagokat tartalmaz, amelyek védenek a rák és a szívbetegségek ellen. Valószínűleg a kakaóbab, amiből a csokoládé készül, olyan összetevőket tartalmaz, amelyek megakadályozzák a rák kialakulásában fontos szerepet játszó szabadgyökök kialakulását, valamint korlátozzák a káros koleszterin képződését, ami szívbetegségekhez vezethet.

Egy másik vizsgálat új oldaláról mutatta be a csokoládét. A csokoládé tartalmaz egy vegyületet, amit theobrominnak hívnak. A theobromint összehasonlították kodeinnel, ami az egyik leggyakoribb köhögés elleni gyógyszer. A vizsgálatok egyértelműen azt mutatták, hogy a theobromin sokkal jobban csökkentette a mesterségesen kiváltott köhögést, mint a kodein. A szakértők azt mondják, hogy egyelőre, még korai azt mondani, hogy a theobrominnal lehet a megfázás, az influenza által okozott, vagy a krónikus köhögést kezelni, vagy azt tanácsolni az embereknek, hogy egyenek csokoládét, ha köhögnek. De talán később ez is bekövetkezhet.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a csokoládé ezen jó tulajdonságai mellett nagyon sok kalóriát tartalmaz, ami viszont növeli az elhízás kockázatát.

A túlzott kövérség pedig tudvalevőleg többek között szívbetegségekhez, vagy például asztmához vezethet. Így a csokira is igaz az a mondás, hogy mindenből csak mértékkel.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!