Az alvajárás öröklődése

alvajárás

Alvajárás:
Éjjel az alvó gyermekek 20%-a, a felnőttek 3%-a kell fel, sétál a lakásban, esetleg táncol, vagy kezd el enni. 

A kutatók most felfedeztek egy gént, ami szerepet játszhat az alvajárás kialakulásában. Az eddig is ismert volt, hogy az alvajáró szülők gyermekei 10-szer olyan gyakran lesznek maguk is alvajárók, mint a nem-alvajáró szülők gyermekei, ami azt mutatta, hogy az alvajárásra való hajlam öröklődik.

Svájci kutatók megvizsgáltak 60 alvajáró és 60 nem-alvajáró családot. Meglepetésükre azt találták, hogy az immunrendszer egyik génváltozata (HLA-DQB1) 3,5-szer gyakrabban fordul elő az alvajárókban.

Az immunrendszer feladata, hogy a szervezetet megvédje például a baktériumok, vírusok támadásától, vagy hogy a beteg (pl. rákos) sejteket elpusztítsa.

Így az immunrendszer az egészségünk legfontosabb őre.

A HLA gének segítenek az immunrendszernek a szervezetbe bejutott idegen sejtek (pl. baktériumok) felismerésében. A svájci kutatók elmélete szerint, azokban az alvajárókban, akikben a HLA-DQB1 génváltozat van, az immunrendszer lehet, hogy az alvás szabályozásában szerepet játszó sejteket támadja meg, az idegen, vagy beteg sejtek helyett. Az ilyen eseteket autoimmun betegségeknek nevezzük.

Ezt az elméletet sokan nem fogadják még el, de ha igaz, akkor az alvajárás kezelését gyökeresen megváltoztathatja.

Jelenleg ugyanis a kezelés csak a tünetek ellen irányul, míg elképzelhető, hogy egyes esetekben az immunrendszer segítése hatékonyabb, tartósabb eredményeket adhatna.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Az alvajárás öröklődése

Van az ismeretségi körödben alvajáró?

Köszönjük, hogy szavaztál!
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!