A szívzörej – avagy a hangok útvesztőjében

szívzörej

Tudta Édesanya, hogy gyermekének van egy szívzöreje?” A gyermekgyógyászati vizsgálatok során gyakran hangzik el ez a kérdés, nagy ijedelmet, kétségbeesést keltve a szülőben. Az aggódó édesanyában számtalan kétely merül fel a diagnózis elhangzásakor: „Miért csak most vált hallhatóvá a zörej? Hogyhogy nem vettem észre, hogy szívbeteg a gyermekem? Miért nincs tünete a betegségnek? Hogyan befolyásolja ez a jövőt?”
A jelenség jobb megértéséhez nem árt, ha tisztázzuk az alapfogalmakat.

Mi az a szívhang?

A szív felett fonendoszkóppal hallgatózva két rövid hangjelenséget tudunk elkülöníteni. A szívben a pitvarokat, és a kamrákat szívbillentyűk választják el egymástól, és a hangokat ezen billentyűknek záródása okozza. A szív felett vannak bizonyos egyezményes hallgatózási pontok, melyeket egy vizsgálat során mind meg kell vizsgálni. Fontos információ az orvosnak, hogy a szívhang melyik pont felett hallható a legerősebben. Lényeges az időzítés: a szív pumpafunkcióját ritmikus összehúzódás (szisztolé), és az ezt követő elernyedés (diasztolé) révén teljesíti. Nem mindegy, hogy a ciklus melyik szakaszában hallható szívhangról beszélünk.

Mi a szívzörej?

A szívben keletkezett 0,2 másodpercnél hosszabb ideig tartó hangjelenséget nevezzük szívzörejnek. Csoportosításuk annak alapján történik, hogy a szívciklus melyik fázisában hallhatóak. Ezen elvek szerint szisztolés, és diasztolés zörejt különböztetünk meg.

Hogyan jön létre a szívzörej?

Összességében elmondható, hogy a zörejeket a vér szíven belüli megváltozott (úgynevezett turbulens) áramlása okozza különféle mechanizmusok révén. A zörejeket hangosságuk intenzitása alapján hat csoportba soroljuk.

Ha az ép szívbillentyűn az élettaninál nagyobb mennyiségű vér áramlik át (lázas állapot, vérszegénység, pajzsmirigy betegség, stressz helyzet), az átmenetileg zörejt okozhat. Amennyiben a szívbillentyű beteg, záródása nem tökéletes, az is zörejjel járhat. A fent említett elváltozások mellett a lyukas szív (pitvari-illetve kamrai sövényhiány) esetén is hallható jellegzetes zörej. Természetesen ez a felsorolás nem teljes, még számos szívbetegség okozhat különféle karakterű zörejt.

Melyik a leggyakrabban előforduló szívzörej?

Jó hír minden aggódó szülőnek, hogy a leggyakrabban előforduló zörej az úgynevezett ártalmatlan -akcidentális- szívzörej. A kifejezés azt jelenti, hogy a háttérben nincs szívbetegségre utaló tünet (fáradékonyság, táplálási nehezítettség, fejlődés elmaradása, nehézlégzés, családban nincs szívbetegség), illetve a szív szerkezeti felépítésében nincs eltérés. További megnyugtatásra szolgáló adat, hogy ez a típusú elváltozás a gyermekek felénél jelentkezhet, bármely életszakaszban. Egészséges újszülöttek mintegy 50%-ban hallható ártalmatlan szívzörej, és iskoláskorúaknál ez az arány akár 60%-ot is meghaladhatja. Amennyiben egy gyakorlott fülű orvos a hallgatózás során azt tapasztalja, hogy a zörej testhelyzetfüggő (ülve-állva elhalkul), lágy karakterű, szisztolé alatt hallható, nem társul hozzá egyéb kardiológiai betegségre utaló tünet, és a szegycsonthoz képest a baloldalon a leghangosabb, akkor minden jel arra mutat, hogy ártalmatlan jelenséggel állunk szemben. Gyakori tapasztalat, hogy az akcidentális szívzörej idővel eltűnhet, majd ismét hallhatóvá válhat.

Természetesen ezzel a típusú zörejjel is kell foglalkozni, a gyermek rendszeres gyermekorvosi, és szükség esetén kardiológiai ellenőrzése (indokolt esetben szívultrahang elvégzése) javasolt. Az ártalmatlan szívzörej egyetlenegy korosztályban sem kíván életmódbeli megszorítást, korlátozást. A gyermek minden szempontból teljes életet élhet!

Dr. Duka Krisztina

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!