Napfény: Barát vagy ellenség

napfény

A Napot mindenki szereti.

Jót tesz a közérzetnek, mozgásba hoz, lehetővé teszi a szervezet számára a D-vitamin előállítását, amely nélkülözhetetlen a kalcium-felszívódáshoz, hozzájárul a melatonin nevű hormon szekréciójához, amely az alvásért és közérzetért felelős. Ezek tehát a Nap pozitív oldalai.

PR cikk

 

A felelőtlen napozás azonban súlyos problémák okozója is lehet.

A közvetlen napsugárzásnak számos káros hatása van a bőrre és az egészségre. Az elmúlt évtizedek kutatásai azt igazolják, hogy az ultraibolya sugárzás jelentős szerepet játszik a napsugárzás okozta bőrbetegségek, így a bőrrák kialakulásában is. A különböző hullámhosszú UV sugarak más és más biológiai hatást gyakorolnak a szervezetre, melyek ősszel vagy télen éppúgy károsíthatják a bőrt, mint nyáron.

Az UVA egy hosszabb hullámhosszú sugárzás, amely a bőr irharétegéig hatol, ennek köszönhető a barnulás, ugyanakkor összefüggésbe hozható a bőr korai öregedésével, felelős a mély ráncok kialakulásáért és a napallergiáért.

Az UVB sugarakról ellenben már régóta köztudott, hogy közvetlenül károsíthatják a DNS-t, így hozzájárulhatnak a rákos elváltozások kialakulásához. Hatásukra bőrgyulladás, bőrpír alakulhat ki. A bőrpír, vagyis a leégés mértéke a besugárzás erősségétől és időtartamától függ. Túl erős UVB sugárzás esetén hólyagképződés is előfordulhat.

Hirdetés

Az UVC a legrövidebb hullámhosszú, legnagyobb energiájú sugárzás, normál esetben a földi légkör teljesen elnyeli, így csak az űrbe kilépőknek kell ellene védelmet biztosítani. A sugárzás az elvékonyodott ózonréteg területén azonban elérheti a földfelszínt, elvben bőr és kötőhártya-gyulladást okozhat.

A szervezet az ultraibolya sugarak káros hatása ellen természetes bőrfesték, vagyis melanin képzésével, és a szaruréteg megvastagodásával védekezik. A melanin a hosszabb hullámhosszú sugarakat elnyeli, a szaruréteg pedig a rövidebb UV sugarakat szűri ki.

A felelős magatartás ma már megköveteli a hatékony fényvédelmet a sugárzás mértékének és a bőr típusának megfelelően.

A gyermekek bőrének védelme különös odafigyelést igényel, csakúgy, mint a károsodott és sérült bőr, ami könnyen leéghet a napon. Az arcbőr védelme és fiatalságának megtartása érdekében nagyon fontos, hogy megfelelő fényvédő krémet alkalmazzunk. Sokan úgy gondolják, ez csak a nyári időszakra érvényes, azonban azok a testrészek, melyek „kilógnak” a ruhából, az év minden napján igénylik a fényvédelmet. Az arc, a kezek, könnyebben öregednek a napfény hatására, sőt, ráncosabbak, problémásabbak lehetnek ezek a részek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már időben elkezdjük a megfelelő arc- és testápolást. Ha eddig erre nem figyeltünk, érdemes a tavaszi napsugarak megjelenéséhez kötni a fényvédő beszerzését. Anyajegyeink nem csak a biológia ujjlenyomatai, de veszélyforrásként is szolgálhatnak. Nagyon fontos, hogy már kiskorban hozzászoktassuk gyermekeinket a fényvédő termékek használatához. Bőrünk nem felejt, minden gyermekkori leégés növeli a bőrrák kockázatát.

Napozás során a különböző hosszúságú és erősségű sugarak eltérő mértékben hatolnak be bőrünk rétegeibe, ezáltal igen sokrétű hatást fejtenek ki szervezetünkre. Megfelelő mennyiségben a napsugarak egészségünket szolgálják, melegítenek, javítják hangulatunkat és közérzetünket, hozzájárulnak a napi ritmusunk kialakulásához, valamint immunrendszerünk megfelelő működéséhez.

Bőrtípusunk ismeretében érdemes olyan széles spektrumú napozókrémeket választani, amelyek megbízható homogén védelmet nyújtanak UVA és UVB sugarak ellen.

Megakadályozzák a bőr idő előtti öregedését és a napérzékenység tüneteinek kialakulását, hatékonyan óvják a bőrt a leégéstől, és ezáltal a napsugárzás hosszabb távú ártalmaitól.

Ugyanakkor az innovatív, korszerű készítmények alkalmasak a sejtek komplett védelmére, stimulálják a bőr természetes védekező funkcióit, megóvják a sejtek DNS-ét. Ezeket a fényvédőket nagy fotostabilitás, vízállóság, rendkívüli tapadóképesség jellemzi. E termékek illatanyag-mentesek, könnyen kenhetőek, nem képeznek zsíros védőréteget a bőrön. Ugyanakkor minden bőrtípus igényeihez igazodnak, hipoallergének, könnyed állaguknak köszönhetően rendkívüli komfortérzetet biztosítanak a bőrnek.

A színezett, alapozóként is funkcionáló készítmények pedig a fényvédelem mellett kiegyenlítik a bőr tónusát, elfedik a bőrhibákat, egyenletes ragyogást, arcszínt kölcsönöznek.
Bőrünk védelmére számos fizikai és kémiai napfényszűrő anyagot fejlesztettek ki, azonban a felületi védelmen túl, sejtjeink szintjén sem feledkezhetünk meg a megfelelő oltalomról. A BIODERMA Photoderm az első biológiailag aktív, sejtszintű fényvédelmet biztosító termékcsalád. Egyedülálló kettős védelmet nyújt a szabadalmaztatott Cellular Bioprotection® aktív sejtszintű fényvédő hatóanyagok révén, valamint széles spektrumú UVA és UVB szűrők alkalmazásával. Ez az egyedülálló összetétel megóvja a sejt DNS-t és a létfontosságú sejtalkotókat a káros sugaraktól, valamint fokozza a sejtek természetes védekező képességét. A Photoderm termékek nem csak az egészséges bőr védelmére, de a különböző bőrproblémákkal rendelkezők számára is megoldást nyújtanak.

 

 
(Következő cikk) »Close
Shehata műtét
Új műtéti megoldás bevezetése a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet Sebészetén a hasüregi herék kezelésében – Shehata műtét

Mi a rejtett heréjűség? Normális esetben a herék a hasüregben a vesék közelében fejlődnek ki.Tovább

ÜGYEKEDJÜNK 1. RÉSZ
Ügyeskedjünk! – Kezdődik az iskola!

Ügyeskedjük! - sorozat Minden család számára pénztárca terhelő hónap a szeptember. Rengeteg kiadással jár aTovább

Close