Főmenü

A lázról

a lázról

A testhőmérséklet emelkedése a szervezet egyik legfontosabb védekező reakciója a veszélyesnek, idegennek felismert anyagokkal (pl. baktériumokkal, vírusokkal) szemben.

A magasabb testhőmérséklet által ugyanis fokozódik a szervezet védelmét biztosító immunrendszer működése. Gyermekkorban gyakrabban fordul elő olyan betegség, amely lázzal járhat.

 

PR cikk

Vannak jellemző tünetei, ha gyermeke lázas:

rossz közérzet, éjszakai nyugtalanság
sápadtság, hideg kéz és láb, forró homlok
hirtelen rosszullét, hányás
étvágytalanság
lázgörcs

A lázcsillapítás

Szükséges-e a lázat csillapítani?

A láz az esetek többségében ártalmatlan, ugyanakkor segít a szervezetnek a fertőzés leküzdésében. Azonban a fokozott hőtermelés megemeli a szervezet oxigén igényét és rossz közérzettel, levertséggel jár. Akár fájdalom is jelentkezhet, vagyis a láz előnyös tulajdonságai mellett komoly diszkomfort érzetet okozhat a betegnek. Ezért a lázcsillapítás gondos mérlegelést igényel. Nem kell hőemelkedés esetén lázcsillapítást alkalmazni, de láz esetén  célszerű a testhőmérséklet csökkentése.

 

Lázcsillapítás – milyen módszerrel?

Fizikális

A fizikális módszerek elvi alapja a hőelvonás, amelyek közé tartozik a borogatás, hűtőfürdő. Hátránya, hogy nem hat a hőközpont beállítási pontjára, vagyis hamar visszaállhat a lázas állapot.

Gyógyszeres lázcsillapítás

A gyógyszerek a hőközpont beállítási pontjára hatnak, s így tudják a beteg lázát csillapítani. Egyes lázcsillapító gyógyszerek hatóanyagai, mint például az ibuprofén, a paracetamol és a metamizol segítenek a láz csillapításában. Az ibuprofén hatóanyag láz- és fájdalomcsillapító, továbbá gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik, amely segítheti a gyógyulást.a lázról

 

A megfelelő láz- és fájdalomcsillapító kiválasztása

Milyen a jó láz- és fájdalomcsillapító?

Rövid időn belül csillapítja a lázat és fájdalmat. A Nurofen belsőleges szuszpenziók már 15 perc elteltével csillapítják a lázat.
Hatása hosszú ideig tart, hogy ne kelljen gyakran adagolni. A Nurofen szuszpenziók hatása akár 8 órán át tart.
Láz- és fájdalomcsillapító hatása mellett gyulladásgátló is.
Könnyen és pontosan adagolható.

Melyik a legmegfelelőbb gyógyszerforma?

A láz- és fájdalomcsillapító készítmények többféle gyógyszerformában elérhetőek, léteznek belsőleges szuszpenziók, végbélkúpok, szájban diszpergálódó tabletták és rágókapszulák is.

Belsőleges szuszpenziók

Az ibuprofén tartalmú Nurofen szuszpenziók már 15 perc elteltével csillapítják a lázat és hatásuk akár 8 órán át tart. Kétféle, kellemes, gyermekek által kedvelt ízesítésben (narancs, eper) kaphatóak, cukormentesek és nem tartalmaznak színezéket.

A Nurofen 20 mg/ml belsőleges szuszpenziók már 3 hónapos kortól alkalmazhatóak, a készítményhez mellékelt adagoló fecskendővel az adagolás könnyű és biztonságos. A Nurofen 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió gyermekeknek kifejezetten 6-12 éves gyermekek számára kifejlesztett gyógyszerkészítmény. Az adagolókanál segítségével alkalmazása könnyű és biztonságos.

PR cikk

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT.

 Close
Read more:
altatás2
Gyermek a műtőasztalon I. rész

 Miért NE féljünk az altatástól? Akár egy tervezett, akár egy hirtelen szükségessé váló műtét még számunkra, felnőttek számára...

tanulás a kórházban
A Fővárosi Iskolaszanatórium Általános Iskola fennállásának 80 éves évfordulóját ünnepelte

A Fővárosi Iskolaszanatórium Általános Iskola (1033 Budapest, Szérűskert u. 40.) díszterme megtelt ünnepre váró meghívott vendégekkel és pedagógusokkal....

Close