Köldökcsonkápolás és szülés utáni sebkezelés

Köldökcsonkápolás

Mivel is ápoljuk a köldökcsonkot?

A köldökcsonk „létrejöttéről” szerintem egy védőnőnek, vagy kismamának sem kell semmiféle leírás. Viszont sok cikk, blog foglalkozik az ápolás lehetőségeivel.

PR cikk

Lássuk, nagyjából mit is ajánlanak:

Egyes kórházak, gyermekorvosok és egészségügyi szakemberek ajánlásai meglehetősen változatosak.
Lássuk, a teljesség igénye nélkül:

  • 70%-os alkohollal
  • Jódos fertőtlenítő oldattal
  • Az alkoholos törölgetés után beszórás gyógyszertári gyermekhintőporral (illetve még kétféle másikkal)
  • Tisztítás vízzel vagy fiziológiás sóoldattal, és szárazon tartás.
  • Olajjal körbe kenés
  • Tisztítás oktenidin‑dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú fertőtlenítővel
  • Ecsetelés piros, brómtartalmú szerrel
  • Kipezsgetés hidrogén-peroxiddal

A felsorolás valószínűleg nem teljes. Viszont annál változatosabb. A hintőporok (bármilyen) használatát már tizenöt évvel ezelőtt is furcsán nézték külföldi kollégák. Mondván, hogy miért is szórunk valamit oda, ami utána összetapad, beleragad és a következő kezelésnél a feladat az lesz, hogy azt a ragacsot valahogy eltávolítsuk. Ráadásul a felsorolt hintőporok között van olyan, amely az összetapadáson kívül egyéb mellékhatással is járhat. Az alkohol a bőrre gyakorolhat kellemetlen hatást, valamint felszívódhat bőrön keresztül. A jódoldat, bár remek antiszeptikus készítmény, de színe miatt nehézzé teszi, hogy a köldökcsonk és környékének esetleges színváltozását észrevegyék (pirosodás gyulladás jele), illetve bőrön keresztül felszívódó jódtartalma problémát okozhat! Ami nem azt jelenti, hogy orvosi utasításra egyiknek vagy másiknak ne lenne helye bizonyos problémák kezelésénél, de rutinszerű használatuk nem javasolt.

Azt most már tudjuk, hogy mi az, amit jelenleg nem ajánlanak a köldökápolására, és miért nem.

Octenisept

De akkor mit is tegyünk?

Vizelettel vagy széklettel való szennyeződés esetén, le kell törölni egy megfelelő fertőtlenítővel átitatott gézlappal, ami nem színezi el a kezelt területet (színtelen), majd hagyni megszáradni.

Sebkezelés, regenerálódás szülés után

A szülés alatt keletkezett sérülésektől is függ, hogy mennyi időt vesz igénybe, mire különösebb nehézség nélkül képes leszel ülni és mozogni. Ha csak egyszerű felszíni horzsolás, vagy csak kisebb repedés érte a gátat, annak gyógyulása csupán néhány napig tart. Olykor ezeket is össze szokták ölteni, mert gyorsabb és egyszerűbb a gyógyulás.

A gátmetszés sebe gyakran érzékeny és duzzadt, előfordul, hogy kissé gyulladt és vizenyős is.

Ennek ellátásához érdemes olyan fertőtlenítőszert használni, mely a fertőtlenítő hatás mellett megakadályozza, illetve megszünteti a seb gyulladását, elfertőződését.

Ne feledjük, hogy genitáliákról van szó. Fontos szempont még, hogy az alkalmazott szer elősegítse a sebgyógyulást, ne fedje el a kezelt területet és ne okozzon plusz fájdalmat. Mivel szülés után vagy, és éppen szoptatsz is.

Miért fontos ez a sebkezelés szempontjából?

Azért fontos, mert vannak olyan fertőtlenítőszerek melyek felszívódnak már a bőrön keresztül is és bekerülnek a keringésbe, az anyatejen keresztül pedig a babába. Nem árt, ha tudjuk, hogy a jód tartalmú fertőtlenítőszerek ilyenek és a babánál hatással vannak a pajzsmirigyre, akár alulműködést is okozhatnak.

A megfelelő sebkezelő szer használata mellett is ügyelni kell arra, hogy a gát területe ne kerüljön nyomás alá. Tehát a megfelelő sebkezelés mellett a gátvédő párna használata is javasolt.

A leghosszabb időt a császármetszésből gyógyulás veszi igénybe, hiszen ez egy nagy hasi műtét.

Maga a seb gyorsan összeforr, de az első napokban igen fájdalmas lehet. A kötést igyekezz szárazon tartani, amennyiben otthon cserére szorul, mindenképpen érdemes itt is az előzőekben meghatározott okok miatt megfelelő sebkezelő sprayt használni. Ha a műtéti hegnél gyulladás jelei mutatkoznak, vagy váladékozik a seb és jobb napok után újra fájni kezd, kapcsolatba kell lépni a kezelőorvossal. A gyulladt, elfertőződött seb szétnyílhat és komoly problémát okozhat. A gyulladást, a fájdalmon kívül a sebkörnyék pirosodása és a láz is jelezheti. A sebkörnyék pirosodása színes sebkezelő szer használatával elfedése kerül, így érdemes színtelen fertőtlenítőszert használni.

Köldökcsonkápolás és szülés utáni sebkezelés
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!