Főmenü

Hogyan kezeljük a gyomorégést, napjaink egyik leggyakoribb emésztőrendszeri problémáját

Gaviscon

Utolsó frissítés:

pr cikk (x)

A nyelőcsőreflux gyakori probléma a modern világban, okozhatja a helytelen vagy rendszertelen táplálkozás, a dohányzás, az elhízás, stresszes élet, szűk ruhák hordása. Sokan úgy vélik, egyszerű enyhíteni a panaszokat, a refluxos tüneteket azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, mindig komolyan kell venni, hiszen hosszabb távon súlyos szövődményekhez (fekély, vérzés, oesophagitis, nyelőcső szűkület vagy akár daganatos elváltozás) vezethet.

Életmód váltás

Az életmódváltás alapvető fontosságú a refluxos tünetek enyhítése érdekében. A megfelelő étkezés, az egészségesebb, nyugodtabb életmód, a sportolás elkezdése, túlsúly esetén a fogyás, a túl szűk ruhák viselésének a mellőzése mind segíthet abban, hogy csökkenjenek a refluxos tünetek. Ha bizonyos ételek elfogyasztása után gyakrabban tapasztal refluxos tüneteket, próbálja meg kerülni azokat, illetve közvetlenül az étkezések után kerülje a fekvő testhelyzetet. Amennyiben azonban ez nem elég és a tünetek továbbra is fent állnak elengedhetetlen a mielőbbi konzultáció az orvossal, a helyes diagnózis felállítása és a megfelelő terápia meghatározása!

A gyógyszeres kezelés lehetősége

Reflux kezelésére többféle gyógyszeres készítmény elérhető, melyek alapvetően két módon érik el a refluxos tünetek enyhítését. A gyomorsav-szekréció gátlásán keresztül hatnak például a protonpumpagátlók (PPI) és a H2-receptor antagonisták (H2RA). Enyhe, szövődménymentes refluxos tünetek esetén pedig a nyelőcső nyálkahártya védelme és a gyomorsav irritáló hatása kivédhető nyálkahártya bevonókkal vagy alginátokkal.

A megfelelő készítmény kiválasztásához fontos a kórkép súlyosságának ismerete illetve az hogy a páciens esetleg gyermek vagy várandós, esetükben szintén körültekintően kell készítményt ajánlani. Illetve figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a beteg esetleg más gyógyszert is szed.

Milyen esetben jó választás a Gaviscon?

A Gaviscon termékekben alginát található, egy viszkózus, gumiszerű anyag, mely természetesen a barnamoszatok sejtfalában fordul elő nagy mennyiségben. A Gaviscon hatóanyagainak köszönhetően védőréteget képez a gyomortartalom tetején ezzel megakadályozva a nyelőcső savas irritációját.

A Gaviscon gyógyszerkészítmények biztonsággal alkalmazhatóak terhesség és szoptatás ideje alatt is. Amennyiben a reflux tünetei alkalomszerűen vagy PPI kezelés mellett is jelentkeznek, szintén ideálisak lehetnek ezek a gyógyszerkészítmények.

Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenzió 150ml, 300ml és 500ml kiszerelésekben

Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta 24 és 48 darabos kiszerelésekben

Vény nélkül kapható gyógyszerkészítmények
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

gaviscon

Forgalmazó:
Reckitt Benckiser Kft. 1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: 06 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com