Előzzük meg, amit meg lehet előzni

A meningococcus B elleni oltásról

Utolsó frissítés:

Jobb a bajt megelőzni – tartja a régi mondás és emlegetik sokszor bölcs nagyszüleink – kisgyermekes szülőként pedig kifejezetten élénken érezzük ennek a fontosságát.

Mindamellett, hogy lélekben már fel vagyunk készülve mindenféle lehetséges bajra, veszélyre, ami a gyerekeinket érheti, igyekszünk ezek ellen tudatosan is védekezni.

PR cikk

Nem kell, hogy egy veszély rendkívüli legyen, hiszen a hétköznapi helyzetekben, akár otthon a négy fal között is megeshet bármi a gyerekekkel.

A mai világban szerencsére számos eszköz és lehetőség áll már rendelkezésünkre, ami segít ezeket a mindennapi veszélyeket megelőzni. A megfázástól sállal, sapkával és kis anorákkal, a napszúrástól és leégéstől napvédő krémekkel és kis napellenző sapkával védhetjük meg a kicsiket. Az autóval való közlekedésben a kötelező gyerekülés biztosítja a megfelelő védelmet. Az otthonunkban is számos eszközzel szerelkezhetünk fel a kisebb-nagyobb balesetek ellen: az áramütések megelőzésére konnektorvédőt, az ütközésekből származó sérülések elkerülésére az asztalok sarkára szerelt sarokvédőket, a lépcsők tetején pedig kis rácsos ajtókat használunk. A külső behatások mellett a szervezetbe jutó és az egészséget így belülről veszélyeztető kórokozók ellen is érdemes felkészülni, ebben pedig nagy segítségünkre lehetnek a védőoltások.

A védőoltások a megelőzésnek tehát szintén fontos elemei lehetnek:

túl a kötelező oltásokkal megelőzhető betegségeken, az ajánlott védőoltásokkal szintén súlyos betegségektől, azok rövid távra vagy akár az egész életre szóló következményeitől óvhatjuk meg gyermekeinket. A fertőző agyhártyagyulladás és szepszis (vérmérgezés) egy ritka, de rendkívül súlyos lefolyású betegség, ugyanakkor ennek megelőzésére is van már lehetőség védőoltások formájában.

Kisgyermekes szülőként három dolog miatt érdemes a megelőzést választani, ha erről a betegségről van szó:

– A meningococcus baktérium által okozott agyhártyagyulladás és vérmérgezés leginkább a csecsemőkre és az 5 év alatti gyermekekre veszélyes – az 1 év alatti csecsemőknél a betegség gyakorisága 24-szerese, az 1-5 év közötti kisgyermekeknél 7-szerese az átlagosnak.

A betegséget korai szakaszában nehéz felismerni, mivel többnyire olyan általános tünetekkel jelentkezik, amelyek hasonlíthatnak más gyakori betegségekhez. Emiatt későn születhet meg a pontos diagnózis, vagyis hogy milyen betegség áll a tünetek hátterében. Ilyen nem specifikus kezdeti tünet például a láz, az erős fejfájás és a hányinger. Csecsemőknél magas hangú sírás, nyöszörgés, az evés visszautasítása, ébresztési nehézség is jelentkezhet.

– A meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás emellett rendkívül gyors lefolyású, szélsőséges esetben 24 óra alatt halálhoz vezethet . A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy minden tizedik beteg belehal a betegségbe, a gondos orvosi ellátás ellenére is, a túlélők körében pedig előfordulhat maradandó egészségkárosodás. A rendkívül gyors lefolyás miatt különösen fontos a betegség korai felismerése, ez ugyanakkor az általános tünetek miatt nehéz lehet.

A meningococcus B elleni oltás

A meningococcus-baktériumnak különböző típusai léteznek, Európában és Magyarországon egyaránt az A, B, C, X, Y és W típusok okoznak megbetegedéseket.

A legtöbb esetben a B típus által okozott agyhártyagyulladás és vérmérgezés fordul elő, ez a típus kétszer annyi fertőzésért felelős, mint a második leggyakoribb C típus. A megelőzés szempontjából fontos tudni, hogy a leggyakoribb B és C típusok ellen különböző védőoltásokra van szükség, egyelőre nem létezik olyan vakcina, amely együttesen mindegyik típus ellen védelmet tudna nyújtani. A védelem kialakítását 2-3 hónapos korban javasolt elkezdeni, és 25 éves korig célszerű fenntartani.

Egy átlagos időszakban és a mostani, COVID–19 által okozott járvány idején is fontos a gyermekek védelme a jellemzően gyors és rendkívül súlyos lefolyású fertőző agyhártyagyulladás és vérmérgezés ellen. A koronavírus okozta megváltozott ellátási környezetben különösen felértékelődik, ha a lázat okozó betegségek közül nagyobb biztonsággal ki lehet zárni olyan súlyos állapotokat, mint például ez a betegség.

A meningococcus B elleni ajánlott védőoltás beadása könnyedén igazítható a kötelező oltások időpontjához, azaz a védettség megszerzése ebben a tekintetben nem okoz további terhet sem a szülőknek, sem a gyermekeknek.

***

A betegséggel és a terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információért kérjük, forduljon kezelőorvosához.

Az anyag a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.
Jóváhagyási szám: NP-HU-MNX-OGM-200001
Az anyag lezárásának dátuma: 2020. június 2.
OGYÉI engedélyszám: OGYÉI/33551-2/2020

Felhasznált irodalom:

1. Az invazív meningococcus betegség járványügyi helyzete. Epidemiológusok szakmai napja Budapest, 2018. szept. 20. https://www.antsz.hu/data/cms88903/IMB_jarvanyugyi_helyzete_2017_2018.pdf Utolsó felkeresés: 2020. 04. 15.
2. Módszertani levél az invazív meningococcus betegségről II., átdolgozott kiadás, 2017
3. Rosenstein NE. N Engl J Med. 2001 May 3;344(18):1378–88.
4. Módszertani levél az invazív meningococcus betegségről II., átdolgozott kiadás, 2017