Miként tudnak segíteni a röntgenfelvétel készítése előtt és közben a szülők gyermekeiknek

röntgen felvétel

A gyermek, aki még sosem volt röntgenfelvételen, nem tudja, hogy mi az a röntgen és mi fog vele ott történni.

Ezért nagyon fontos, hogy mi szülők elmondjuk neki, felkészítsük Őt erre a vizsgálatra.

1.

A felkészítés során legyünk feltétlenül nyugodtak, magabiztosak. Amikor a hozzátartozó sír, zaklatott, ingerült, veszekszik a párjával, hogy „ki a hibás”, akkor nagyon nehéz a gyermeket megnyugtatni. Nem tudják, miért idegesek a körülötte lévők, mi fog vele történni? Ilyenkor ők is átveszik a szülők viselkedését, zavarttá válnak, sírnak, kezelhetetlenek lesznek, nem hallgatnak ránk. Így egy rossz élmény marad nekik az amúgy teljesen fájdalmatlan vizsgálat.

2.

A röntgenfelvétel készítése előtt a sérült testrészről, és környékéről el kell távolítani minden fémtárgyat, ruhaneműt és egyéb zavaró kiegészítőket. Ezt is magyarázzuk el gyermekünknek, hogy miért, mivel ragaszkodnak: a fülbevalóhoz, gyűrűhöz, karkötőhöz, hajfonathoz, hajcsathoz. Minden tárgy, ami árnyékot ad, vagy takar, az zavarja a pontos diagnózis felállítását. A kedvenc játékuk, cumijuk azonban nyugodtan maradhat náluk, így nagyobb biztonságban érzik magukat.

3.

Traumás vizsgálat során az asszisztens megkérdezi, melyik testrész hol sérült, és hol fáj a legjobban. Erre a felvétel pontos kivitelezéséhez van szükség.

4.

A kért röntgen vizsgálat készülhet álló (pl. mellkas, has, gerinc) ülő (pl. kéz, csukló, alkar, láb, boka, lábszár, térd) és fekvő (pl. koponya, medence, comb) helyzetben. A beteg beállítása után egyes testrészeket, (melyek kívül esnek a vizsgált területen) a sugárvédelem érdekében ólomköténnyel fedjük le, valamint ólomkötény védelmet kap a vizsgálatban résztvevő, segédkező szülő is. Amennyiben szükséges, megmutatjuk neki, hogy milyen technikával kell megfogni a sérült testrészt, hogyan rögzítsék a mozgó, ficánkoló gyermeket.
A felvétel készítése előtt, alatt és után sosem hagyjuk egyedül az olyan gyermeket, aki koránál, vagy állapotánál fogva leeshet a röntgen asztalról.

Nagyon fontos, hogy ne féljünk határozottan megfogni gyermekünket a felvétel készítése közben.

rtg1Beszéljünk hozzá, meséljünk vagy énekeljünk neki, tereljük el a figyelmét, mindent kövessünk el megnyugtatására, mozdulatlanul tartása érdekében. Nem azzal ártunk neki, amikor magabiztosan rögzítjük a fotózandó testrészt, hanem azzal, ha nem fogjuk meg rendesen, és a gyermek izeg-mozog a fotó készítése közben. Ha a kép elmosódott, mozgás életlen lesz, újból meg kell ismételni a felvételt. Az ismételt fotó pedig plusz sugárterhelés.

Az expozíció idejére az asszisztens kimegy a vizsgáló helyiségből, és az ablakon keresztül tartja a kapcsolatot a gyermekkel és a kísérővel. Az expozíció után pár másodperccel a kép megjelenik a monitoron, láthatóvá válik, hogy megfelelő-e a felvétel. Az ábrázolt képen lehetséges több utólagos módosítás, amivel lehet még javítani a kép minőségén.
Amikor minden rendben lezajlik, akkor az asszisztens bemegy a vizsgáló helyiségbe és segít eltávolítani az ólom takarásokat, majd felvilágosítja a további teendőkről a szülőt, aki elhagyhatja gyermekével a röntgen felvételező helyiséget.

5.

Fontos, hogy a felvételek készítése közben és után is többször dicsérjük meg gyermekünket. A dicsérő szavak nagyon sokat érnek, ilyenkor teljesen kicserélődnek, vidámmá válnak, jó élménnyel távoznak tőlünk. Ez nagyon fontos a gyermek, a szülő és a kórház dolgozói számára is.

Molnárné Szarvas Szilvia


Close
mérgezések
Mérgezésekről általában I.

Kedves Anyuka! Tanácsot szeretnék adni, hogy mit tegyen, ha minden elővigyázatossága ellenére, még is bekövetkezikTovább

prick teszt8
Mi az a Prick teszt?

Kérdések és válaszok az allergiás bőrpróbával kapcsolatban Milyen tünetek jelentkezése esetén indokolt Prick teszt végzése?Tovább

Close