Főmenü

Nyaralás asztmás gyermekkel

nyaralás asztmás gyermekkel

A háziorvosi rendelőben és a pulmonológia szakrendelésen is gyakran hangzik el a kérdés:

Elmehetünk nyaralni az asztmás gyermekkel?

Mit tegyünk, hogy ne érjen váratlan meglepetés?

Az asztmás betegek kezelése, gondozása akkor sikeres, ha a gyermek életmódja nem, vagy alig tér el az egészséges kortársakétól.

Ez vonatkozik a nyaralásra is, de a kellemetlen meglepetéseket elkerülendő, meg kell beszélnünk néhány fontos dolgot a családdal:

• Nézzék át a gyermek orvosi papírjait, mikor volt utoljára kontrollvizsgálaton a gyermek, van-e elegendő gyógyszere.
• Tudnak-e mindent, mit kell tenni állapotromlás esetén, van-e ezek ellátásához minden szükséges gyógyszer, segédeszköz.
• Körültekintően válasszák ki az időszakot: parlagfű-allergiás gyermek ne nyaraljon augusztusban a Balaton mellett, állati szőr allergiás asztmás gyermeket ne falusi nyaralásra”, tanyára vigyünk.
• Poratka allergiás gyermek régi bútorok között, régi matracon altatva jó eséllyel tünetes lesz.
• Ami az utazást illeti: az autóban ne dohányozzon senki – ez nem asztmás gyermek utaztatása esetén is természetes! Hosszú autóút és pollen-allergiás gyermek esetén érdemes pollenszűrővel felszerelni az autót.
• Ha repülővel utaznak, az asztma nem jelent kockázatot, ezzel együtt javasoljuk, hogy a hörgőtágító legyen a kézipoggyászban. Több kellemetlenséget okoz a náthás, szénanáthás utasnak a repülés, orrcseppet felszállás előtt érdemes alkalmazni.
• Külföldi utazás esetén érdemes tájékozódni az orvosi ügyelet rendjéről, biztosításokról.
• Tengerparti nyaralás alatt általában panaszmentesek a gyermekek: a víz felől fújó szél nem hoz pollent, tiszta, sós a levegő. A hirtelen lecsapó vihar azonban okozhat meglepetéseket: ilyenkor a kempingben szoros barátságok alakulnak ki az éjszaka Ventolint szívogató családok között.

A táborozás még nagyobb izgalom a szülők számára:

Sok szülő nehezen engedi el a gyermeket, pedig pszichés okból is fontos, hogy a gyermek ne érezze magát kirekesztettnek A jól beállított gyermek nyugodtan elmehet a táborba. Gondoskodni kell arról, hogy legyen nála megfelelő mennyiségű gyógyszer (megelőző és rohamoldó is, sőt szükség szerint toldalék a spray beszívásához) A kísérő pedagógus tudjon róla, hogy a gyermek asztmás, adjunk át egy másolatot a kezelési tervről, mit kell tenni nehézlégzés esetén .
Nagyobb gyermekek, kamaszok gyakran szégyellik elővenni az asztma gyógyszereket. Meg kell értetnünk velük, legyél rá büszke, hogy te az asztmádat is jól tudod kezelni! Ha nem jól érzed magad, szólj a kísérő tanárnak.
Atka allergiás gyermek vigyen saját párnát, magyarázzuk el, fontos a táborban is szellőztetni.

Zavartalan, panaszmentes nyarat kívánunk!
Dr. Gács ÉvaClose
More in Betegségek, Mit tegyünk, ha...
mellkas röntgen szoptatás alatt
Szoptatós anyák mellkasi röntgenvizsgálatáról

Tüdőszűrés, mellkas röntgen szoptatás alatt Sokszor felmerül a kérdés: ártalmas-e a mellkasról készült, szűrő jellegű röntgenvizsgálat a szoptatós...

gyermekbalesetek
A gyermekbalesetekről

A nyári hónapokban általában ugrásszerűen megszaporodnak a gyermekbalesetek, és sajnos a gyermekkori halálokok között is a balesetek vezetnek....

Close