A hús serkenti a gyerekek fejlődését

gyermekek fejlődése

Kenyai iskolásokkal végzett 2 éves kutatás azt bizonyította, hogy a hús rendkívül fontos a gyerekek táplálkozásában. Nélküle a gyerekek kisebbek, gyengébbek és kevésbé intelligensek lesznek.

Lindsay Allen, a Kaliforniai Egyetem kutatója szerint az eredmények annyira egyértelműek, hogy szerinte a gyermekektől megtagadni a húst, vagy a tejtermékeket az életük első néhány évében etikátlan.

A vizsgálatban 544, átlagosan 7 éves kenyai gyermek vett részt. A gyermekek egy része naponta 60 gramm darált marhahúst kapott táplálék kiegészítőként, egy másik része egy pohár tejet, a harmadik része hasonló energiatartalmú növényi olajat, vagy semmilyen táplálék-kiegészítőt nem kapott. Két év után azok a gyerekek, akik táplálék-kiegészítőt kaptak, átlagosan 400 grammal többel gyarapodtak, mint azok, akik nem kaptak. A táplálék-kiegészítőt kapott gyerekek közül a húst kapottak mutatták a legnagyobb nyereséget. Ezeknek a gyerekeknek átlagosan 80%-kal többel nőt a felkar izmuk, mint a semmilyen kiegészítőt nem kapott gyerekeké. A tej-kiegészítőt kapott csoportnál ez az érték 40% volt. A hús-kiegészítőt kapott gyermekek szintén sokkal jobban teljesítettek intelligencia tesztben, probléma megoldásban és számtanban. Ráadásul ezek a gyerekek sokkal aktívabbak voltak a játszótéren, beszédesebbeknek, játékosabbaknak bizonyultak, sőt a vezetői képességeik is jobbak voltak.

A hús és más állati termékek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyekhez máshonnan nehéz hozzájutni. Ezeket a kutatásokat azért lehetett így Kenyában elvégezni, mert az ottani gyerekek gyakorlatilag nem esznek állati eredetű élelmiszereket. A kenyai gyerekek hagyományos táplálkozása leginkább magas keményítő tartalmú élelmiszerekből áll, mint például kukorica, vagy bab, amelyekben kevés a cink, kalcium, az A, az E, és a B12 vitaminok.

A kutatások eredményei tehát azt mutatják, hogy azok a szülők, akik gyűlöletesnek találják azt, ha valaki állati eredetű élelmiszert eszik, súlyos választás előtt állnak.

Az egyértelműen bizonyított, hogy szigorú vegetáriánusként felnevelni egy gyermeket etikátlan. Bár vannak olyan kémiai kiegészítők, amelyek többé-kevésbé pótolni tudják a hiányokat, az egyetlen út, amivel garantálni lehet egy gyermek normális fejlődését, ha rendszeresen húst és halat eszik.

Ezek a megállapítások igazak mind a fejlett, mind az elmaradott országokra.

A szigorú vegetáriánus diétán felnövő gyermekek mind testi, mind szellemi fejlődésükben egyértelműen lemaradnak az állati termékeket is fogyasztó kortársaiktól.

Prof.Dr.Szalai Csaba


Kapcsolódó cikkek

vérvonal

Apai és anyai vérvonal – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 9.rész

Őseink történelme génjeink alapján Az ember örökítőanyagának, a genomjának van két speciális része, amely öröklődéseTovább

 • Lehet-e veszélyes a genetikai variációink ismerete? – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 7. rész
 • Hogyan befolyásolja genetikai hátterünk a fertőzésekkel szembeni érzékenységünket? – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 6. rész
 • Lehet-e személyleírást adni egy emberről a genetikai variációi alapján? – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 5. rész
 • Hogyan befolyásolják genetikai variációink a környezetünk hatásait? – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 4. rész
 • Egészségünkre vonatkozó információk – Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 3. rész
 • A gyógyszerszedés genetikai háttere
 • Igyunk az egészségünkért?
 • Kik voltak az őseim, vannak-e rokonaim a világban? Mit tudhatunk meg a génjeinkből? 2. rész
 • Close
  Read more:
  madár3
  Mennyi fényes, szép madár…

  Mennyi fényes, szép madár! Nem tudod, merre száll? Honnan jönnek? - Nem tudom. Merre mennek?Tovább

  tiltás
  Tiltás, megengedés, fegyelmezés

  A sok tiltás minden életkorban akadályozza a gyermek személyiségének fejlődését, rontja a szülő-gyermek kapcsolatot. ATovább

  Close