Főmenü

Naponta háromszor három perc a fogaid egészségéért

fogak

A legfontosabb szabály a foglepedék rendszeres és alapos eltávolítása.

A foglepedékre jellemző, hogy egy olyan folyamatosan képződő színtelen, filmszerű, ragacsos massza, mely baktériumok tömegéből áll. A lepedék a fogak nehezebben tisztítható felületein, így a fogak között, az ínyszélen és a rágófelszín barázdáiban is könnyen felhalmozódik, és számtalan problémát okoz.

A helytelen fogmosás az érzékeny fogaknak többet árt, mint használ.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan tisztítsa helyesen fogait:

1. A fogak külső felszínén helyezze a fogkefét körülbelül 45 fokos szögben az ínyszélre, majd kicsi, finom, körkörös mozdulatokkal tisztítsa meg a fogakat és az ínyt. Távolítsuk el a lepedéket a fogínytől a fogkorona felé haladva. Nagyon fontos, hogy ezen a területen ne súroljuk a fogakat!

2. Gondosan tisztítsuk meg a belső fogfelszíneket is, mivel a lepedék ezeken a helyeken is lerakódik. A metszőfogak belső oldalán tartsuk a fogkefét függőlegesen, és ott söprögető, „fröcskölő” mozdulatokkal tisztítsuk meg a belső felszíneket is. Ne feledkezzünk meg hátul a nyelvünk melletti rágófogak belső oldaláról sem! Mindig érintsük az ínyszéli területet is!

3. Végezetül tisztítsuk meg a hátsó moláris fogak rágófelszínét is előre hátra, ún. sikáló mozdulatokkal. És a nyelvet se felejtsük el letisztítani a fogkefe sörtéjével.

4. Kiegészítésképpen hosszú távon létfontosságú a fogak egészsége szempontjából a fogselyem használata!

Haszman Dorottya

Kérünk mindenkit, ha tetszett a cikk, akkor ossza meg, hogy minél több emberhez eljuthasson a cikk és gyermekgyógyászati magazinunk híre!

Köszönjük!Close
More in Betegségek, Fogászati prevenció
amikor a plüss is tanul1
Önök kérdeznek, a pulmonológus válaszol

1. Kinőhető-e az allergia? Az allergiás hajlam nem nőhető ki. Hogy veleszületett hajlam esetén kialakul-e allergiás betegség, illetve...

műtét-2
Laparoscopia – nézzünk tévét műtét közben…

A ’80-as évek végén az orvostudományban is térhódításba kezdett az üvegszál optikás technika alkalmazása, amely lehetővé tette flexibilis...

Close