tej

 
 

A „laktóz érzékenység” felszívódási zavar, nem allergia

laktóz érzékenység

A laktóz érzékenység – bár az elnevezés megtévesztő – nem a tejcukor által kiváltott allergiás reakció, hanem a laktóz felszívódási zavara következtében kialakuló tünetcsoport. Semmiképp sem keverendő össze a tejallergiával, amely a tehéntej fehérjekomponensei által okozott allergiás reakció, mely számos szervrendszert érintő tüneteket, többek között bőrtüneteket, hasi panaszokat (másodlagos laktóz felszívódási zavart), felső légúti tüneteket, növekedésbeli elmaradást okozhat. Emiatt szerencsésebb laktóz felszívódási zavarról, laktóz malabsorptioról beszélni. A betegség kialakulása, tünetei: A betegség oka a vékonybél nyálkahártyáján a tejcukrot bontó enzim, a laktáz hiánya. A laktóz enzimatikus bontás hiányában nem szívódikTovább


Tehéntej- barát vagy ellenség?

tehéntej

A „gyerek nem boci”, a „tejmentes táplálás megelőzi az allergiák kialakulását” – olvashatjuk számos újságcikkben, blogban. Tény, hogy egy csecsemő étrendjében a tehéntejnek feldolgozatlan formában valóban nincs helye, ugyanis a hígítatlan tehéntej magas nitrogén- kalcium- és foszfortartalmát a csecsemő szervezete nem tudja tolerálni. A tehéntejben levő laktoglobulin az anyatejben nem fordul elő, meghatározó szerepet játszhat a tehéntejfehérje- allergia kialakulásában. Ezért a tápszerrel táplált, panaszmentes babák esetén is gyakran esik a választás preventív célzattal az ún. tejmentes tápszerekre. Pedig a modern, nem speciális anyatejpótló tápszerekben a tehéntej fehérjeösszetételét az anyatejéhez közelítik,Tovább


Close