táplálás

 
 

Koragyermekkori táplálási problémák kialakulása

táplálási problémák

Csecsemő- és kisdedkorban gyakran fordulnak elő ideiglenes etetési nehézségek, amely lehet szoptatási probléma, bukás, hányás, a cumisüveg vagy tápszer elutasítása, étvágytalanság, a hozzátáplálás folyamán egy új íz vagy állag el nem fogadása, a kanál, a pohár vagy az egész étkezési helyzet elutasítása. Klinikai jelentőségű problémára utal, azaz mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel, ha növekedésbeli, fejlődésbeli elmaradás, hiányállapot (vérszegénység, vitaminhiány), köhögés, fuldoklás, visszatérő tüdőgyulladás, hányás, hasmenés kíséri, vagy ha az evészavar a gyermek érzelmi fejlődését, a családi funkciók működését akadályozza. Az evés megfelelő fejlődéséhez számos terület együttes működésére van szükség: a nyelés-légzés-rágásTovább


Jól működő fogaskerék

anyatejadó anya

Rohanós nap, este tíz, apa még sehol, baba szerencsére elaludt. Ötödik nekifutás. Talán most sikerül. Írok egy pár sort arról, hogy nekem miért jó anyatejadó anyának lenni. Gyorsan írom a lényeget, hátha neked is csak annyi időd van, mint nekem: bizsergető érzés a szülés utáni zárt kis világomban, ahol annyira csak magunkra koncentrálok, tenni valami olyasmit, ami „kifelé” szól. Azáltal, hogy a tejem sok pici pocakba kerül, valami nagy közös része lehetek, egy hasznos sejt. Nem ismerem a többi anyukát, a babákat sem, csak annyit tudok, hogy én vagyok aTovább


Szoptató anyák számára javasolt táplálkozási és életmódbeli tanácsok

szoptató anya

A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, amely megfelelő mennyiségben, minőségben és arányban tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek a fejlődéshez szükségesek. A szoptató anya életmódja és táplálkozása befolyásolja az anyatej termelődését és összetevőit. Energia- és tápanyagszükséglet A szoptató anyukáknak kb. 600-700 kcal-val több energiára van szükségük naponta, változatos, napi 4-5-szöri étkezés javasolt. A fehérje szükséglet napi kb. 20 grammal növekszik a szoptatás ideje alatt. Emelkedik az A-, a C-, a D-vitamin és a folsav-szükséglet, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium, a magnézium, a foszfor, a jód és a cink igényTovább


Kellemetlenség vagy betegségi tünet? – Étvágytalanság

étvágytalanság

Mikor kell orvoshoz fordulni? Bizonyos tünetek mindig és mindenkinél betegségre utalnak – például vérvizelés vagy csillapíthatatlan hányás esetén a szülők gondolkodás nélkül orvoshoz viszik gyermeküket. Máskor a szülői döntés nem könnyű, nem ilyen egyértelmű, mert az adott jelenség egészséges gyermekekben is előfordulhat, de betegség tünete is lehet. Mielőtt orvosi segítséget kérne, sok szülő saját megfigyelései és tapasztalatai, családi hagyományok vagy ismeretterjesztő irodalomból szerzett tudás alapján megpróbálja megoldani vagy enyhíteni a problémát – ez a törekvés sokszor eredményre vezet, más esetekben azonban a nem szakszerű ténykedés a helyes diagnózis megállapítását akadályozza.Tovább


A csokoládé jó tulajdonságai

csoki-chocolate-551424_640

A csokiszeretőknek jó híreket mondanak a kutatók. Öt éven keresztül tanulmányoztak 8.000 65 év körüli férfit, figyelték a csokoládé-evési szokásaikat és az egészségük, életük alakulását. Megállapították, hogy azok, akik rendszeresen kis mennyiségben fogyasztanak csokit, hosszabb ideig élnek, mint azok, akik egyáltalán nem esznek az édességből. Elméletük szerint a csokoládé, a vörösborhoz hasonlóan, olyan anyagokat tartalmaz, amelyek védenek a rák és a szívbetegségek ellen. Valószínűleg a kakaóbab, amiből a csokoládé készül, olyan összetevőket tartalmaz, amelyek megakadályozzák a rák kialakulásában fontos szerepet játszó szabadgyökök kialakulását, valamint korlátozzák a káros koleszterin képződését, amiTovább


Jótékony hatású őszi gyümölcsök

körte-food-2280_640

A természet ősszel nem csupán tarka színeivel kápráztatja el szemünket, hanem a gyümölcsök bő választékát is kínálja. Ebből aztán mindenki kény-kedve szerint válogathat, éppen milyen ízre, színre, formára van gusztusa. Bármelyiket is választjuk, szervezetünk hálás lesz érte! Mire is jó…? A szőlő: az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, amely a helyes szívritmus működéséhez szükséges. C-, E-, és B-vitamin csoportjai pedig az immunrendszert, valamint az anyagcserét befolyásolják. Nem is gondolnánk, de a szőlő szervezetünkre való hatása függ a színétől is. A fehér szőlő fogyasztása ajánlott a tüdő-, a máj- ésTovább


Éhező szülők – egészségesebb gyerekek

egészség

Svéd kutatók azt állítják, hogy a szülők, és a nagyszülők táplálkozása befolyásolhatja gyermekeik, sőt unokáik egészségét. Gunnar Kaati és kutatócsoportja 1890 és 1920 között született 300 svéd adatait vizsgálta meg és összevetette gyermekeik és unokáik egészségi állapotával. Az eredmények igen meglepőek voltak. Azt találták, hogy azoknak a nagyszülőknek, akik serdülő koruk előtt jól táplálkoztak, négyszer olyan gyakran lett cukorbeteg az unokájuk, mint azoké, akik éheztek. Ezen kívül az éhezők gyermekei kisebb valószínűséggel haltak meg szívbetegségekben. Az eredmény azért meglepő, mert génjeink, amelyek a tulajdonságainkat (így a betegségekre való hajlamot is)Tovább


Hozzátáplálás: mikor, mit és hogyan?

hozzátáplálás

Mikor? Anyatejes csecsemő esetében elsőként 5-7 hónapos korban érdemes elkezdeni, mikor csecsemő már érdeklődik az új ételek iránt, tud fogni, elindul a fogzás, a bélrendszere már képes feldolgozni az ételeket (tehát nem köszön vissza „ egyben” a székletében, amit megevett). Az anyatej teljes hiányában a tápszer adása indokolt és nagyon fontos. A tápszer ( bármennyire is próbálják az anyatejhez hasonlóvá tenni) a baba gyomrának mégis idegen anyag, de a tápszeres baba gyomra így hamarabb kénytelen felkészülni az idegen táplálék befogadására. Ezeknek a csecsemőknek már 4 hónapos korban szokta a védőnőTovább


A gyerekkori táplálkozási zavarokról röviden

táplálkozási zavar

Minden nap energiaszükségletünk fedezéséhez, fennmaradásunkhoz a táplálkozással biztosítjuk a szükséges kalóriamennyiséget. A táplálkozás zavarai az estek túlnyomó többségében nyilvánvaló összefüggésben vannak a gyermek és környezete viszonyával. A legtöbb zavar a két szélsőség körül van. Napjaink leggyakoribb jelensége a túltápláltság, illetve a serdülés táján alkalmanként súlyos tünetekkel megjelenő kevés evés, kóros lesoványodás. E két zavarról olvashatnak röviden cikkemben az érdeklődők. Az egészséges táplálkozás alapja a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok tudatos bevitele, ezek felszívódása és a salakanyagok rendszeres ürítése. Ezért is nagyon fontos táplálékaink megfelelő összetétele, a megfelelő mennyiségű és minőségű változatosTovább


Szoptatás

NKE eng van

Szoptatás A módszertani ajánlás szerint a csecsemők igényeit optimálisan az élet első 6 hónapjában a kizárólagos szoptatás, anyatejes táplálás kielégíti. Az anyák 98 %-a képes lenne szoptatni gyermekét, ha megfelelő ismeretekkel, önbizalommal, és megfelelő családi és egészségügyi szakemberek részéről megnyilvánuló támogató segítséggel rendelkezne. Elérendő cél, hogy minden csecsemőt életének első félévében, de legalább 4 hónapos koráig szoptassák, és anyatejen kívül semmi egyéb táplálékot ne kapjon. Feladatok a szoptatás elősegítése érdekében: • A születés után ma már a legtöbb kórházban az újszülöttet rögtön mellre teszik és hagyják, sőt segítik az elsőTovább


Csecsemők korszerű táplálása

csecsemők táplálása

A mennyiségileg elegendő, minőségében helyes táplálás a csecsemők egészséges fejlődésének legfontosabb feltétele. A helyes táplálás megfelelő súlyfejlődést eredményez, de hozzájárul az immunológiai éréshez, a csontrendszer megfelelő fejlődéséhez, a mozgásfejlődéshez, az értelmi és érzelmi élet megfelelő alakulásához. A csecsemőkori táplálkozás-élettani sajátosságok jelentősen eltérőek a felnőttkoriaktól. A születéskor a tápcsatorna funkcionálisan éretlen, majd a gyomorkapacitás fokozatosan növekszik, az enzimfunkciók érése folyamatos, a gyomorszáj záró funkciója egyre tökéletesebb. Az emésztőfunkciók kialakulása 12-18 hónapos korig tart. Eltérő a csecsemők toleranciája. Az ideális és a mennyiségileg, minőségileg elégtelen, vagy túlzó táplálás között relatíve szűk aTovább


Csecsemőkori hasfájás

_DSC3349gybe

A hasfájás csecsemőkorban viszonylag gyakori probléma, amely egészen korán, már pár hetes korban kezdődhet, azonban ez többnyire spontán rendeződő állapot. Az esetek megközelítőleg felében a csecsemők három hónapos korára a tünetek többnyire megszűnnek, melyhez az emésztőrendszer kellő fejlettségének elérése is hozzájárul. Fontos szempont a csecsemő érzelmi fejlődésének folyamata is, amelynek szerepe van a külvilág ingereihez való alkalmazkodás kialakulásában. A hasi fájdalom szinte bármilyen betegség velejárója lehet, azonban az esetek közel 90 százalékában nem áll szervi elváltozás a tünetek hátterében, azaz a probléma funkcionális eredetű. A szülők gyakran tapasztalják, hogy gyermekükTovább


Étvágytalanság II.

étvágytalanság?

Étvágytalanság II. Étvágytalanság a kisgyermek korban: Az óvódás- és kisiskolás korú gyermekek étvágytalansága is többnyire a szülők helytelen étkezési szokásaira vezethető vissza. A gyermek táplálkozást elutasító magatartása ugyanis sokszor az étkezéshez társuló feszültségből ered, amit a szülő által felállított étkezési normák, mennyiségek, a szülő túlzott elvárásai vagy aggodalmaskodása vált ki. Ebben az életkorban különösen fontos a rendszeresség, a főétkezések idejének természetes kialakítása mellett a tízórai és uzsonna bevezetése és azok tápláló, de nem túlságosan telítő volta. Fontos, hogy az étkezések között ne engedjük a gyümölcslevek vagy egyéb folyadékok folyamatos iszogatásátTovább


Étvágytalanság I.

étvágytalanság?

Étvágytalanság Nemcsak az elfogyasztott ételek mennyisége változik, a gyermekkorra különösen jellemző lehet az íz világ változása, amikor korábban nagyon kedvelt ételeket a gyermek hirtelen elutasít, majd egy idő elteltével ismét szívesen fogyasztja. Gyakran előforduló jelenség, amikor a gyermeket annyira érdeklik a környezet ingere, hogy „elfelejt enni”. Mindez nem feltétlenül jelent betegséget, de ha az étvágy hirtelen változásai a szülőt aggasztják, forduljanak a gyermekorvoshoz. Étvágytalanság csecsemőkorban: Más a helyzet a csecsemőkori étvágytalansággal, hiszen a csecsemők esetében a napi folyadék és energia bevitel biztosítása a szervezet egyensúlyi állapotának fontos feltétele. Ha egyTovább


Táplálási hibák II.

táplálási hibák

Étrendi hibák: Az etetések gyakorisága: A csecsemő már az eddig megszokottnál ritkábban enne, de a szülő még mindig a kora csecsemőkori (pl. három óránkénti) etetési ritmust erőlteti. Az egy étkezésre jutó adag telíti a gyomrot, az még ki sem ürült, máris jön a következő étkezés. A szülő attól való félelmében, hogy gyermeke lefogy, vagy nem eszik eleget, lassan az egész napot egy nagy étkezéssé változtatja. Csecsemőjének állandóan ennie kell valamit, ami előbb–utóbb ételundorhoz, az étkezések elutasításához, családi feszültségekhez vezethet. A másik véglet, ha már kisfelnőttként kezelik a csecsemőt és aTovább


Táplálási hibák I.

táplálási hibák

Táplálási hibák A táplálási hibákat alapvetően három csoportba sorolhatjuk: Egyrészt táplálék mennyiségének, másrészt összetételének, minőségének és a táplálás technikájának hibáira. Táplálási hibák az első négy hónapban: A szoptatás időszakának táplálási hibái ma már főként mennyiségi hibák, amik részben a „nem szopott eleget” aggodalomból adódnak, az anyák a csecsemő által tolerálható mértéknél többször, azaz túl gyakran szoptatnak, amire csecsemőjük nyugtalansággal, hasfájással, bukásokkal reagálhat. A másik gyakori hiba, amikor az anyatej mennyiségének csökkenésére a csecsemő súlygyarapodásának lelassulása vagy megállása hívja fel a figyelmet. A védőnői és gyermekorvosi hálózat felvilágosító tevékenységének köszönhetően maTovább


Close