Az anyatej pasztörizálásáról

pasztörizálás 1

A Wikipédia szerint a pasztörizálás:

„olyan élelmiszer technikai módszer, amely elsősorban a folyadék, 60-90 C közötti hirtelen, rövid idejű felmelegítésével, és azt követőn gyors lehűtéssel csökkenti a benne lévő mikroorganizmusok tartalmát.”
„A sterilizációval ellentétben a pasztörizáció nem próbálja meg kiirtani az összes mikroorganizmust. Ehelyett logaritmikusan redukálja a számukat, lehetőleg olyan mennyiségre, ahol már nem képesek fertőző hatást kifejteni. ”
Az eljárást Louis Pasteur és Claude Bernard fejlesztette ki, úgy találták, hogy a hőkezelés a termék eltarthatóságát is meghosszabbítja.

Természetes körülmények között a bőrünkön különböző kórokozók pl. baktériumok élnek.

Ezért fontos, az anyatej lefejése előtt, a fertőtlenítő szappanos kéz és mell lemosásra. Szükséges továbbá a mellszívókészüléket naponta kifőzni, ezekről és az egyéb anyatej eltarthatóságát növelő eljárásokról a Gyógyhírek Anyatej Magazin cikkeiben olvashat.

Ha a fejés és a tárolás során nagy mennyiségű baktérium kerül be az anyatejbe, akkor az káros lehet azoknak a csecsemőknek a számára, akik ebből a tejből kapnak.

Ezért volt szükség kidolgozni egy olyan hőkezelési eljárást, amely a kórokozók megbetegítő képességét kiiktatja. Az erről szóló rendelet máig érvényben van.

A 18/2002 (XII.28) ESZCSM rendelet szerint:
„3§ (3) Az adományozás céljából felajánlott anyatej megfelelő hőkezeléséről az anyatej átadását megelőző szűrővizsgálat elvégzésének kötelezettségétől függetlenül gondoskodni kell.”

Feltétlenül szükséges a hőkezelés, hiszen tudjuk, hogy a leginkább védtelen, kis súlyú, újszülöttek, koraszülöttek részére juttatjuk el az anyatejet.

Az Anyatejgyűjtő Állomás alapításakor felmerült az a kérdés, hány fokon és mennyi ideig szükséges pasztörizálni, ahhoz hogy a legjobb legyen az anyatejet kapó csecsemő számára.

Kezdetben a forralást tartották a legmegfelelőbb eljárásnak, hiszen ez a hőfok a kórokozók számára a legkedvezőtlenebb. A felforralt anyatejből ugyanis nem tudtak patogén mikrobákat tenyészteni az orvosok.

Hamarosan azonban egyéb szempontok is felmerültek, amelyek a forralás ellen szóltak.

Ilyenek például, hogy:

– az anyatej és így a lefejt anyatej is jelentős mennyiségű immunanyagot tartalamaz (IgA, IgG, laktoferrin, lizozim), amelyeket a forralás elpusztított. Az anyatej összetételét tanulmányozó orvosok és kutatók az IgA-n, az IgG-n és a laktoferrinen túl, a telítetlen zsírsavak, neuroaminosavak, T-sejtek, phagocyták jelenlétét és antibakteriális hatását méltatták, így rendkívül károsnak tartották a forralást. Kimutatták, hogy ezeknek a jótékony anyagoknak a száma 70 ◦C-on kezdett erősen lecsökkenni, 75 ◦C-on pedig legfeljebb már csak nyomokban voltak megtalálhatóak.

– Számos kutató beszámolt arról, hogy a nagy hőfokon való hőkezelés immunfehérje és enzimpusztító valamint az anyatej természetes baktericid anyagait is elpusztítja.

pasztörizálásA további kísérletek célja az volt, hogy megállapítsák mi az a hőfok, amelyen sikeresen elpusztulnak a természetes körülmények között előforduló kórokozók, de még nem pusztulnak el az anyatejben található értékes immunanyagok, enzimek.

A kísérletek során megállapították, hogy 65C-on 30 percig történő hőkezelés valamennyi vizsgált mintában elhanyagolható számra csökkentette a természetes körülmények között leggyakrabban előforduló kórokozók számát, anélkül, hogy az anyatejben lévő értékes anyagok károsodtak volna.


A kutatási eredmények hatására az Anyatejgyűjtő Állomás már évtizedek óta az anyatej hőkezelését, 65 C-on 30 percig végzi, mely által az 14 napig +2 és +5 fok között tárolva eltartható lesz
.

A pasztörizálás sikerességét mikrobiológiai vizsgálattal ellenőrizzük.

Azokon a helyeken, ahol nincsen Anyatejgyűjtő Állomás kivizsgált anyatej donor esetében is házi pasztörizálást javasolnak a védőnők a fenti rendelet értelmében.

A házi pasztörizálás módszere a következő:

1. Tegyünk fel vizet a tűzhelyre.
2. Állítsuk bele az anyatejes üvegeket a lábosba. A víz az anyatej szintjéig érjen.
3. 30 percig a gyöngyöző vízben kell hagyni az anyatejet. Gyöngyözzön a víz, ne forrjon!

Tipp: már kapni digitális termométert, amellyel ellenőrizni lehet a víz hőfokát.
Tasi Zsuzsanna






Close