Amit a kutacsról tudni érdemes?

kutacs

A koponyát alkotó csontokat varratok kötik össze. A koponyacsontok által határolt csontmentes szögletek a kutacsok.

Újszülött korban 6 ilyen területet találunk a koponyán. A hátsó kiskutacs egy nagyon pici rés, mely van, hogy már közvetlenül születés után sem vagy csak nagyon nehezen tapintható. Az oldalsó kutacsok is hamar záródnak.

A mindenki által ismert nagykutacs a fejtetőn található, rombusz alakú, rugalmas, puha tapintatú rés, melyet 4 koponyacsont határol. Kezdetben akár 3×3 cm is lehet az átmérője. Mérete az idő előrehaladtával fokozatosan szűkül, leggyakrabban másfél éves korban záródik. A záródás időpontjában jelentős eltérések lehetnek az egyes gyerekek között. Amikor a kutacs már nem tapintható, akkor mondják a köznyelvben, hogy „benőtt a feje lágya”.

A szülés során a kutacs megkönnyíti a fej áthaladását a szülőcsatornán, azzal, hogy teret ad a koponyacsontok rugalmas mozgásának. Az első években a gyermekek jelentős koponya- és agynövekedéséhez is szükséges a kutacsok rugalmassága.

A közhiedelemmel ellentétben a kutacs közel sem olyan „veszélyes terület” a csecsemők fején, mint azt a legtöbben gondolják.

Az agyállományt a kutacs területén egy igen vastag hártya védi, melyet nyugodtan megtapinthatunk, megsimogathatunk. Azért is fontos ezt tudni, mert sok szülő fél, ha ehhez a területhez kell érni. A baba fejbőrének tisztán tartása érdekében elengedhetetlen, hogy határozottan nyúljunk hozzá és tudjuk, hogy ezzel nem teszünk kárt a baba fejében.

Például a fejbőrön, leggyakrabban a kutacs területén megjelenő koszmó esetén finoman masszírozzuk be az olajat a bőrbe, megelőzésképpen pedig a bőr vérbőségének fokozása érdekében a puha babakefék helyett használhatunk erősebb sörtéjű hajkefét.

Természetesen az erős nyomkodástól és az esetleges durva behatástól védjük a területet, de ha egy másik kisgyerek meg akarja simogatni kisbabánk fejét, nem kell aggódnunk, hogy megsérülhet.

A kutacs állapota jelentős információkról is szolgálhat mind a szülők, mind az orvosok részére.
Leggyakrabban a kutacs egy szintben tapintható a határoló koponyacsontokkal, de előfordulhat ettől eltérő állapot is.

Lehet a kutacs beesett/besüppedt. A besüppedt kutacs nem minden esetben kóros állapot, de leggyakrabban a folyadékhiány jeleként észleljük. Jó folyadékellátottság esetén alkati jellemző lehet a kizárólagos anyatejes táplálásban részesülő csecsemőknél, amennyiben van megfelelő mennyiségű vizeletes pelenka, hatékony a szopás, a baba élénk.

A domborodó kutacs enyhe formában erőteljes síráskor normális jelenségként értékelhető, de ha ingerlékenység, „fejhangú” (nem a megszokott) sírás, vagy elesett állapot esetén észleljük, akkor az agynyomás fokozódás jele is lehet. Ilyen esetben mielőbbi orvosi vizsgálat szükséges
A kutacs lüktetése, pulzálása normális jelenség az alatta futó erek miatt.

A kutacs méretében is igen egyedi eltérések lehetnek.

Ha a kutacs feltűnően túl nagy („tátongó nagykutacs”) vagy a csecsemő életkorához képet túl kicsi, még akkor sem kell rögtön kóros állapotra gondolnunk, de folyamatos orvosi/védőnői követés szükséges.
A „túl nagy” kutacs csontosodási zavarra, D-vitamin hiányra vagy egyéb eltérésre is utalhat, de ha normál ütemben halad a záródás, nem igényel további vizsgálatokat.

A „túl szűk” kutacs a normál ütemű fejkörfogat növekedés mellett nem jelent problémát.
Diagnosztikai szempontból a kutacsnak fontos szerepe van, ugyanis koponya ultrahang vizsgálat során rajta keresztül tudunk betekinteni a koponyaűrbe. A vizsgálat fájdalommentes, egy kis kellemetlenséget a vizsgálathoz használatos zselé kissé hűvösebb hőmérséklete okozhat a babának.

Dr. Márton Györgyi

HÁNY CSILLAGOT ADNÁL A CIKKRE?
Összes szavazat: 23 Szavazatok átlaga: 2.6

 (Következő cikk) »gyermekügyeletek
Close
More in Egészséges fejlődés
újszölött
Egészséges újszülött

Magyarországon évente körülbelül százezer újszülött jön világra. Az újszülöttek viselkedési megnyilvánulásai gyakran keltenek aggodalmat aTovább

szoptatás9
Szoptatásról kicsit más szemmel

Az élet egyik legszebb és legtermészetesebb dolga, ha az Édesanya anyatejjel tudja táplálni gyermekét. ATovább

Close